Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Η Ελλάδα έχει τα πάντα. Εκτός από χρήματα.


Η Ελλάδα κάνει τα σχέδια για την εθνικοποίηση του τραπεζικού της συστήματος και την εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος για να πληρώσει τους λογαριασμούς, σε περίπτωση που η ευρωζώνη δεν έχει λάβει μέτρα για τη μείωση της έντασης της κρίσης και δεν θα μαλακώσει τα αιτήματά της.


Μια πηγή κοντά στο κυβερνών κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, είπε,ότι η κυβέρνηση προτίθεται να διατηρήσει τις δημόσιες υπηρεσίες και να πληρώσει τις συντάξεις, παρά το γεγονός ότι τα συνταξιοδοτικά ταμεία έχουν εξαντληθεί. 


Την επόμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση μπορεί να....
.... αναγκαστεί να κάνει ένα άνευ προηγουμένου βήμα και να παραλείψει την καταβολή της δόσης στο  ΔΝΤ.

Η Ελλάδα δεν έχει περισσότερα χρήματα για να πληρώσει € 458 εκατομμύρια δάνειο προς το ΔΝΤ μέχρι τις 9 Απριλίου,καθώς και για την πληρωμή των μισθών και των κοινωνικών παροχών μέχρι τις 14 Απριλίου, εάν η ευρωζώνη δεν συμφωνήσει να παραδώσει την επόμενη δόση.

"Είμαστε η κεντροαριστερή κυβέρνηση, αν έχουμε να επιλέξουμε μεταξύ της δήλωσης αθέτησης των υποχρεώσεων προς τον λαό μας ή της αθέτησης των υποχρεώσεων προς το ΔΝΤ, η επιλογή είναι ξεκάθαρη,." - Είπε ο αξιωματούχος.

"Αυτό μπορεί να οδηγήσει στο γεγονός ότι εμείς δεν θα πληρώσουμε τα χρέη μας προς το ΔΝΤ. Αυτό θα οδηγήσει σε άγχος τις αγορές, και το ρολόι θα αρχίσει να χτυπάει πιο γρήγορα », - δήλωσε η πηγή σύμφωνα με την έκδοση του The Telegraph.

Η Κεντροαριστερή κυβέρνηση υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ προτιμά να περιορίσει τις διαφορές  της με τους Ευρωπαίους πιστωτές, αλλά η πρώτη πληρωμή πρέπει να γίνει – και αυτή είναι η πληρωμή προς το ΔΝΤ.

Παρ όλα αυτά οι αρχές δεν θέλουν να δηλώσουν επίσημα μια χρεοκοπία με το ΔΝΤ, ο υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Βούτσης είπε: «Εμείς από τον Αύγουστο δεν έχουμε λάβει  ούτε ένα ευρώ Στον κόσμο δεν υπάρχει χώρα που μπορεί να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του χρέους της με τους δικούς της πόρους , χωρίς να παίρνει δάνεια.

Αν μέχρι τις 9η Απριλίου δεν πάρουμε τη χρηματοδότηση, σε αυτή την περίπτωση, πρέπει πρώτα να πληρώσουμε τους μισθούς και τις συντάξεις στην Ελλάδα, και στη συνέχεια να συζητήσουμε με τους ξένους εταίρους μας σχετικά με τη συμφωνία για το γεγονός ότι δεν θα πληρώσουμε τις € 450 εκατομμύρια στο ΔΝΤ σε αυτή την περίοδο ».

Στην Αθήνα πιστεύουν ότι οι Ευρωπαίοι δανειστές πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η πολιτική κατάσταση έχει αλλάξει δραματικά,αφού εξελέγη το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ  τον Ιανουάριο, και ότι θα πρέπει να κάνουν σοβαρές παραχωρήσεις, αν θέλουν να αποτρέψουν μια καταστροφική διάσπαση της νομισματικής ένωσης - Αυτή η επιλογή συνεχώς απορρίπτεται ως απίθανη.

"Θέλουν να μας υποβάλουν σε ταπείνωση και να αξιοποιήσουν την δημόσια περιουσία σε περίπτωση άρνησης για την καταβολή των οφειλών. Προσπαθούν να μας βάλουν σε τέτοια κατάσταση στην οποία θα είμαστε υποχρεωμένοι ή να κηρύξουμε πτώχευση στους δικούς μας ανθρώπους, ή να υπογράψουμε μια πράξη η οποία θα είναι για εμάς πολιτικά ασύμφορη. Αν είναι αυτός ο σκοπός τους, ας το κάνουν , αλλά χωρίς εμάς »,- δήλωσε μια πηγή.

Καθυστέρηση καταβολής στο ΔΝΤ - ακόμα και για μερικές ημέρες είναι εξαιρετικά επικίνδυνη στρατηγική.

Καμία από τις ανεπτυγμένες χώρες δεν έχει αθετήσει στους οργανισμούς του Bretton Woods.


Και αν υπάρχει μια περίοδος χάριτος έξι εβδομάδων το ΔΝΤ ανακοίνωσε την «τεχνική χρεοκοπία" της Ελλάδας, η διαδικασία αυτή μπορεί να αρχίσει να αυξάνεται ανεξέλεγκτα σε διαφορετικά στάδια.

Παρασκήνιο

Σύμφωνα με μια ανώνυμη πηγή του πρακτορείου “Reuters ο Ελληνικός προϋπολογισμός θα δαπανηθεί μέχρι τις 20 Απριλίου.

Σύμφωνα με μια ανώνυμη πηγή του οργανισμού όπου αναφέρει σε άρθρο του με τίτλο Αποκλειστικό: Η Ελλάδα θα ξεμείνει από μετρητά μέχρι τις 20 Απριλίου, χωρίς νέα βοήθεια και η πηγή ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα θα καταναλώσει τα δικά της κεφάλαια μέχρι τις " 20 του Απρίλη», αν οι αρχές δεν καταφέρουν να προσελκύσουν νέα χρηματοδότηση, με βάση τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές:

"Παρά τις δυσκολίες, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να φθάσει χωρίς οικονομική βοήθεια μέχρι 20 Απριλίου, χρησιμοποιώντας βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση από κρατικούς φορείς."

Πηγές στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν ότι έχουν πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι η καθυστέρηση πληρωμών προς τους πιστωτές μπορεί να οδηγήσει σε μια αλυσιδωτή αντίδραση που δεν μπορεί να σταματήσει.

Επιμένουν ότι θα προτιμούσαν να συναντηθούν με το χειρότερο σενάριο από το να σπάσουν τις προεκλογικές υποσχέσεις τους απέναντι στον ελληνικό λαό. Το σχέδιο σε περίπτωση εξόδου από τη ζώνη του ευρώ είναι ήδη σε λειτουργία.

"Θα κλείσουμε τις τράπεζες και θα κοινωνικοποιηθούν, και στη συνέχεια θα αποδεσμεύσουμε τα χρήματα, αν τα χρειάζεστε, και καταλαβαίνουμε όλοι τι σημαίνει αυτό. Αλλά αυτό που δεν πρόκειται να κάνουμε είναι να γίνουμε προτεκτοράτο της ΕΕ», δήλωσε η πηγή. 

Στην Αθήνα μπορείτε να καταλάβετε ότι τέτοιες ενέργειες είναι το ισοδύναμο  με την επιστροφή στη δραχμή, παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προτιμούσε να καταλήξει σε μια ειρηνευτική συμφωνία, χωρίς να αφήνει την Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση.

Οι Ευρωπαίοι δανειστές μπορεί να αποφασίσουν να αποδεσμεύσουν τα χρήματα, τα οποία θα είναι αρκετά για να καλύψουν τις δαπάνες της Ελληνικής κυβέρνησης στις 14 Απριλίου, αλλά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτα θα πληρώσει το ΔΝΤ.

Ωστόσο, οι βασικοί υπουργοί στην Ελλάδα δεν πιστεύουν τις δηλώσεις των Βρυξελλών, φοβούμενοι ότι θα μπορούσαν να πέσουν στην παγίδα.

"Θέλουν να μας χρησιμοποιήσουν ως προηγούμενο και να αποδείξουν ότι καμία από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης δεν έχει το δικαίωμα να σκέφτεται διαφορετικά. Δεν πιστεύουν ότι μπορούμε να βγούμε από την Ένωση, ή ότι οι Έλληνες θα μας στηρίξουν , αλλά είναι λάθος και στα δύο πεδία, "- είπε η πηγή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να ελπίζει ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα είναι σε θέση να ανακουφίσει την κρίση, αποκαλώντας την "ένα πραγματικό σύμμαχο», αλλά οι ελληνικές αρχές φοβούνται ότι θα αντιμετωπίσουν ένα τετελεσμένο γεγονός, και ότι δεν θα είναι σε θέση να τους βοηθήσει.

Η Bank of America προειδοποιεί ότι "μπορεί να αρχίσουν να ξεδιπλώνονται καταστροφικά γεγονότα" αν η Ελλάδα αδυνατεί να πληρώσει το ΔΝΤ. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια χρεοκοπία του EFSF, και μπορεί επίσης να οδηγήσει στο γεγονός ότι το EFSF θα ακυρώσει το πλαίσιο της συμφωνίας του δανείου και θα απαιτήσει άμεση πληρωμή. 

Και αυτό, με τη σειρά του, θα οδηγήσει σε μια χρεοκοπία στα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, που εκδόθηκαν στο πλαίσιο της συμφωνίας για την οικονομική βοήθεια.

Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Ακόμη και αν η Ελλάδα θα είναι σε θέση να συλλέξει αρκετά χρήματα για να κάνει την πληρωμή πριν από τη λήξη της προθεσμίας, θα πρέπει να καταβάλει ακόμα στο ΔΝΤ € 200.000.000 την 1η Μαΐου και στη συνέχεια, € 763.000.000 στις 12 Μαΐου.

Οι Ελληνικές αρχές έχουν δηλώσει στους ομολόγους τους στην ΕΕ ότι η χώρα ξέμεινε από χρήματα. «Η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει μετά τις 9 Απριλίου», - δήλωσαν οι αρχές της χώρας.

Η Αθήνα, δήλωσε ότι έχει σταλεί μια λίστα μεταρρυθμίσεων. Στόχος τους είναι να πάρουν τα € 3.000.000.000 και με αυτά να εξαλείψουν τα "μέτρα κατά της κρίσης", καθώς και τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Παρ 'όλα αυτά, οι δανειστές σημείωσαν ότι το πακέτο ήταν ένα σύνολο ιδεών και όχι ένα έγγραφο που μπορεί να παρουσιαστεί στο Eurogroup.

«Η Ελλάδα δεν έστειλε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων, την Παρασκευή Δείχνει μόνο μερικές από τις ιδέες της. Το Σαββατοκύριακο οι συζητήσεις που έλαβαν χώρα από την Παρασκευή έως την Κυριακή, σχεδιάστηκαν για να βοηθήσουν τους Έλληνες να προετοιμάσουν ένα πακέτο την Δευτέρα..», - Δήλωσε ένας ανώτερος Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Οι Βρυξέλλες επιμένουν στην παροχή πιο συγκεκριμένων σχεδίων.
Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο προειδοποίησε την Ελλάδα ότι έχει ηθικές υποχρεώσεις προς τις άλλες χώρες, καλώντας τα αιτήματά τους "εντελώς απαράδεκτα».

http://www.vestifinance.ru

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου