Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

«Υποταγή ή Ρήξη;». Δημοψήφισμα εδώ και τώρα και όχι εκλογές.

Σήμερα κυκλοφορούν έντονα πληροφορίες στα ΜΜΕ ότι γίνονται εισηγήσεις προς τον κ. Τσίπρα να πάει σε εκλογές με λίστα ή να προκηρύξει δημοψήφισμα. 

Άλλοι πάλι εισηγούνται να γίνουν και τα δύο μαζί, δηλαδή εκλογές και δημοψήφισμα.

Αναρωτιόμαστε όμως τι νόημα ακριβώς θα είχε
να γίνουν τώρα βουλευτικές εκλογές; Υπάρχει μία εντελώς πρόσφατα εκλεγείσα κυβέρνηση με άνετη πλειοψηφία στη Βουλή, αφού....
.... ο κ. Τσίπρας δεν συναντά ισχυρά εμπόδια από τον κ. Καμμένο και τους ΑΝΕΛ. 

Τι νόημα λοιπόν θα είχε κάτι τέτοιο, εκτός από το να πετάξει ο κ. Τσίπρας από τις λίστες την εσωκομματική αριστερή αντιπολίτευση; Ψάχνει άραγε να πάρει αυτοδυναμία; Και τι θα την κάνει την αυτοδυναμία, εκτός και αν θέλει να προχωρήσει σε νέα σκληρά νεοφιλελεύθερα μέτρα, χωρίς προβλήματα εκ των έσω και από τους ΑΝΕΛ; 

Θα είχε νόημα να πάει σε εκλογές μόνο.... σε μια περίπτωση. Αν ψήφιζε τώρα νέο εκλογικό νόμο με τα 2/3 των βουλευτών. Όμως και ο νέος εκλογικός νόμος τι θα έλεγε; 

Μεγαλύτερο bonus; Δεν νομίζουμε. Το λογικό θα ήταν να έφερνε την απλή αναλογική και την κατάργηση του αντιδημοκρατικού 3%. Αλλά κάτι τέτοιο δεν το συζητά ο κ. Τσίπρας, αν και ήταν βασική εξαγγελία του ΣΥΡΙΖΑ.

Εκείνο που, κατά τη γνώμη μας, πρέπει να γίνει είναι, όχι εκλογές αλλά δημοψήφισμα, με το ερώτημα: «Υποταγή ή Ρήξη;». Οι καριερίστες πολιτικοί είναι αδύνατο να πάρουν μια τέτοια απόφαση. Κανένας πολιτικός δεν μπορεί να πάρει αυτή την τραγική απόφαση. 

Μόνο ο λαός θα πρέπει να αποφασίσει και αφού προηγουμένως γίνει ελεύθερος δημόσιος διάλογος, ώστε να μπορέσουμε να σταθμίσουμε τα δεδομένα. Στη συνέχεια η κυβέρνηση, ως εκτελεστικό όργανο του λαού,  θα πρέπει να εκτελέσει την απόφαση που θα ληφθεί με το δημοψήφισμα, χωρίς αμφιταλαντεύσεις και δισταγμούς.

Πρέπει επιτέλους, αφενός να δοθεί και σε μας τους πολίτες η δυνατότητα να αποφασίσουμε για το μέλλον μας, αφετέρου να ωριμάσουμε βίαια κι εμείς πολιτικά και να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. 

Καθόσον, όσο περιμένουμε από τους πολιτικούς να σωθούμε, θα καταστραφούμε εντελώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου