Πως εμπλέκονται στο ίδιο σενάριο τα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας, οι ΗΠΑ και η Ρωσία; Κι όμως στον σύγχρονο “ψυχρό πόλεμο” των δύο υπερδυνάμεων η θρησκεία και η πίστη σε αντιδιαστολή με την αθεϊα παίζει καθοριστικό ρόλο….
Συγκλίνουσες πληροφορίες του ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ αναφέρουν πως μεγάλη ενόχληση επικρατεί στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού για την μεγάλη απήχηση που έχει η Ορθοδοξία στη χώρα μας,αφού την συνδυάζουν με την επιρροή των Ρώσων.
Το πολυακουσμένο σύνθημα .....
....“αδερφοί μας Ρώσοι Ορθόδοξοι” ενοχλεί όσο τίποτα τους Αμερικανούς, οι οποίοι θεωρούν πως χάνουν σε επίπεδο επιρροής όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και τις περισσότερες χώρες των Βαλκανίων γενικότερα, όπως για παράδειγμα τις επίσης Ορθόδοξες Βουλγαρία, Σερβία.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ ειδικοί αναλυτές εκτιμούν πως η πρόσφατη συντονισμένη επίθεση κατά της μεταφοράς για προσκύνημα των λειψάνων της Αγίας Βαρβάρας πηγάζει από ισχυρά κέντρα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Η αμερικανική κοινωνία ολένα και περισσότερο εγκαταλείπει την πίστη και ανεβαίνει στο άρμα της αθεϊας, όπως πλειάδα ερευνών καταγράφουν, επομένως οι ειδικοί αναλυτές τοποθετούν το δίπολο της αντιπαράθεσης μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας και σε επίπεδο πίστης. Η θρησκευόμενη Ρωσία εναντίον της άθεης Αμερικής.
Κι αυτή η εκτίμηση δεν είναι αβάσιμη. Εν μέσω της γεωπολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν της Ρωσίας και των ΗΠΑ και των συμμάχων της, αμερικανοί αναλυτές επιμένουν στο ρόλο που διαδραματίζει η θρησκεία είτε ως διαμορφωτής της ρωσικής εσωτερικής πολιτικής είτε ως μέσο για την κατανόηση των διεθνών δράσεων του Πούτιν.
Άρθρο του περιδικού Forbes στέκεται στον “κρίσιμο ρόλο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία συμβάλλει στη διαμόρφωση του ισχύοντος συστήματος της Ρωσίας” και συνάμα υποστηρίζει πως το καθεστώς του Πούτιν στοιχίζει την αποστολή του ρωσικού κράτους, υπό την ηγεσία του Βλαντιμίρ Πούτιν με την αποστολή της Εκκλησίας.
Σύμφωνα με το Forbes η στενη΄σχέση του Πούτιν με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία καθορίζει τη ρωσική εθνική ταυτότητα και βάσει του δημοσιεύματος “βασίζεται σε ένα κοινό θεολογικό όραμα, αυτό της ρωσικής ιδιαιτερότητας” .
Το άρθρο τραβάει τη θεωρία κυριολεκτικά από τα μαλλιά συγκρίνοντας την εποχή του Τσάρου με τη σημερινή του Πούτιν. Ταυτίζει την περίοδο κατά την οποία ο Ρώσος τσάρος θεωρείτο ως επίλεκτος του Θεού για να είναι κυβερνήτης του ρωσικού έθνους και ήταν απόλυτα σεβαστός στη ρωσική ορθοδοξία, με τη σημερινή περίοδο καθώς “πολλοί Ρώσοι αρχίζουν να βλέπουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο ίδιο πνεύμα – μια αντίληψη που ενθαρρύνεται τόσο από τον ίδιο τον Πούτιν όσο και από την Εκκλησία”.
Το FORBES τέλος κατηγορεί τη Ρωσία πως μέσω της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας προωθεί τον εθνικισμό, ενώ επίσης αφήνει υπονοούμενα για τις θρησκευτικές ελευθερίες στη χώρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου