Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

Σε αυτά τα σημεία της χώρας θα γίνουν οι 12 καταυλισμοί μεταναστών !!

Στη δημιουργία δώδεκα οργανωμένων, κλειστών και φυλασσόμενων καταυλισμών με τροχοβίλες και κοντέινερς σε 12 σημεία της χώρας προτίθεται να προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση.
Αυτό περιλαμβάνει ο σχεδιασμός του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για τη δημιουργία των κέντρων προσωρινής υποδοχής προσφύγων των γνωστών και ως hot spots. Όπως αποκάλυψε ο αρμόδιος ..........υπουργός Γιάννης Μουζάλας σε καθημερινή εφημερίδα, ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία τριών κέντρων στην Αττική χωρητικότητας περίπου 3.00 ατόμων το καθένα!

Αναλυτικότερα, ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει την άμεση κατασκευή 12 hot-spots, σε:

- Αττική: Ραφήνα, Ασπρόπυργο, Λαύριο

- Μακεδονία: Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Καβάλα

- Αιγαίο: Λέσβος (2), Κως, Λέρος, Χίος, Σάμος

Οι ίδιες πληροφορίες από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής επισημαίνουν ότι οι συγκεκριμένες περιοχές επιλέχθηκαν με το σκεπτικό ότι βρίσκονται σε λιμάνια και έτσι δεν θα διανύονται μεγάλες αποστάσεις με τα λεωφορεία όταν τα πλοία από τα νησιά φέρνουν τους πρόσφυγες στην ενδοχώρα.

Στόχος του κυβερνητικού σχεδιασμού είναι εκτός από τα τρία κέντρα της Αττικής να δημιουργηθούν και άλλα τρία στην κεντρική Μακεδονία (χωρητικότητας 3.000 ατόμωβν το καθένα), δύο στη Λέσβο (1.000 και 2.000 ατόμων) και από ένα σε Κω, Λέρο, Χίο και Σάμο για 1.000 άτομα το καθένα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται καλά πληροφορημένες κυβερνητικές πηγές «προτάθηκαν και εγκαταλελειμμένες εκτάσεις που παλαιότερα λειτουργούσαν ως παιδικές κατασκηνώσεις ενώ η σκέψη για αξιοποίηση του στρατοπέδου «Στρατηγού Λίοση» στα Λιόσια εγκαταλείφθηκε καθώς χρειάζονταν τουλάχιστον 2 εκ. ευρώ εκατομμύρια ευρώ για την ανακατασκευή και επαναλειτουργία του».

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής αποκάλυψε, επίσης, πως σε ό,τι αφορά τα νησιά θα υπάρχουν κάποιοι αρχικοί χώροι τα λεγόμενα «Rest Points» όπου οι πρόσφυγες θα μεταφέρονται αμέσως μετά την αποβίβαση ή την περισυλλογή τους από τις βάρκες.

Εκεί θα τους παρέχεται τροφή, ένδυση και πρώτες βοήθειες. Σε λίγες ώρες με λεωφορεία θα μεταφέρονται στους καταυλισμούς υποδοχής και φιλοξενίας όπου θα βρίσκονται υπό φύλαξη και δεν θα υπάρχει καμία δυνατότητα εξόδους η απομάκρυνσης.

Οι πρόσφυγες άμεσα θα περνούν από τη διαδικασία των συνεντεύξεων και της ταυτοποίησης από μικτά κλιμάκια της Frontex, του ΟΗΕ και άλλων διεθνών οργανισμών και θα ακολουθεί η διαδικασία της δακτυλοσκόπησης.

Θα απαιτούνται από 48 έως 72 ώρες για να εξακριβωθεί ποιοι δικαιούνται άσυλο ώστε εντός 10 ημερών να προωθούνται σε χώρες προορισμού που οι ίδιοι επιθυμούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου