Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Μεγάλα ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου έχουν ήδη μεταφέρει το τελευταίο χρονικό διάστημα τις οικογένειές τους στο εξωτερικό φοβούμενοι τις κοινωνικές εξελίξεις στην Ελλάδα

Η πιθανότητα να συνεχίσει η χώρα να σέρνεται, με τις τάξεις των ανέργων ναι αυξάνονται εντυπωσιακά, είναι το καλύτερο σενάριο. 

Τα χειρότερα των σεναρίων περιλαμβάνουν επεισόδια βγαλμένα από τους μεγαλύτερους εφιάλτες του έθνους...

Η ελληνική άρχουσα τάξη φρόντιζε πάντοτε να έχει και ένα δεύτερο σπίτι στην Εσπερία. Η τάση φυγής, όμως, τείνει να θυμίσει τους μεγαλοαστούς που έσπευσαν πρώτοι να διώξουν τις οικογένειες και τις περιουσίες τους από τη Σμύρνη λίγο πριν από την καταστροφή. Ο παραλληλισμός είναι ανατριχιαστικός, αλλά δεν έχει χρησιμοποιηθεί για λόγους εντυπώσεων. 

Ασφαλώς και περιέχει μια δόση υπερβολής ως προς τη σύγκριση των εποχών και των συνθηκών, αλλά κατά τα άλλα θα πρέπει να τύχει ιδιαίτερης προσοχής. Κι αυτό διότι υπάρχει τουλάχιστον ένα κοινό στοιχείο μεταξύ των δύο ιστορικών στιγμών: το αισθητήριο του Ελληνα εμπόρου, το οποίο τον.....
.. έχει αναδείξει πρωταγωνιστή στη διεθνή επιχειρηματική σκηνή. 

Στην ατμόσφαιρα υπάρχει μια έντονη δυσοσμία. Ολοι αντιλαμβάνονται ότι κάτι άσχημο μυρίζει και όλοι γνωρίζουμε ότι πρόκειται για το πτώμα της Μεταπολίτευσης. Βρισκόμαστε μπροστά σε ιστορικές αλλαγές. Τα όσα πρόκειται να συμβούν μπορεί να είναι η αιτία για μια νέα εθνική καταστροφή ή για τη... Μεταπολίτευση της Μεταπολίτευσης! Οχι και τα δύο ταυτόχρονα. Ενα από τα δύο!

Η οικονομία είναι ένας καθρέπτης. Μοιάζει με τους κεραυνούς στη διάρκεια μιας μεγάλης καταιγίδας. Πρώτα βλέπουμε το φως να κατακλύζει τον ουρανό κι έπειτα ακούμε τη βροντή που σείει τα πάντα στο διάβα της. Στην πραγματικότητα η «ζημιά» έχει ήδη γίνει πριν ακούσουμε το πόσο ισχυρός ήταν ο κεραυνός. Η βροντή έρχεται με καθυστέρηση για να μας πληροφορήσει για κάτι που έχει ήδη συμβεί... 

Τα σημάδια στην οικονομία μάς δείχνουν ότι η αστραπή έχει ήδη πέσει. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ίχνος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Ακόμη και επιχειρηματικά συμφέροντα που εμφανίζονται φιλικά στη σημερινή κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένα να τοποθετήσουν νέα κεφάλαια στην ελληνική αγορά. Η έννοια «επένδυση» είναι απαγορευμένη. Το μόνο θέμα συζήτησης μεταξύ της κυβέρνησης και των φίλιων δυνάμεών της στον επιχειρηματικό στίβο είναι η δημιουργία ενός νέου πλέγματος διαπλοκής... 

Από την άλλη πλευρά, είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι η χώρα αυτή είναι ακόμη όρθια. Ας μην ξεχνάμε ότι εδώ και πέντε χρόνια δεν έχουμε στην πραγματικότητα τραπεζικό σύστημα και ότι εκείνοι που επιμένουν να διατηρούν την επιχειρηματική τους βάση στην Ελλάδα πλήττονται καθημερινά από ένα παράλογο κράτος που τους έχει στοχοποιήσει. 


Το ότι η ζωή συνεχίζει να δείχνει πως διαθέτει ακόμη μιας μορφής κανονικότητα είναι στοιχείο που αποδεικνύει τις πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας. Η Ελλάδα δεν είναι Πορτογαλία. Εχει αντικειμενικά μεγάλες δυνατότητες και αρκεί η δημιουργία ενός κλίματος εμπιστοσύνης στον επιχειρηματικό κόσμο για να μπορέσει να αντιστραφεί η σημερινή δυσμενής κατάσταση.

Το πρόβλημα είναι ότι το νέο κλίμα εμπιστοσύνης, με κανόνες δικαίου για όλους και σταθερούς κανόνες στο παιχνίδι, δεν μπορούν να το δημιουργήσουν οι υπάρχουσες πολιτικές δυνάμεις. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στη σημερινή κυβέρνηση, αλλά σε όλα τα παράγωγα της Μεταπολίτευσης. Η εικόνα της χώρας μπορεί να αλλάξει, αλλά χρειάζεται μια πραγματικά νέα κυβέρνηση με πραγματικά νέους ανθρώπους που να προσπαθήσουν να φτιάξουν μία κανονική χώρα. 

Το καλό σενάριο είναι να σερνόμαστε για πολύ καιρό ακόμη. Αυτό που ο Βαγγέλης Βενιζέλος ονόμασε σε συνέντευξή του στο liberal.gr «στασιμοχρεοκοπία»! Το κακό σενάριο είναι να ξυπνήσουμε ένα πρωί και να μην υπάρχει χώρα. Στην πραγματικότητα και τα δύο σενάρια έχουν την ίδια κατάληξη κι εκεί που διαφέρουν είναι στον χρόνο. Το ερώτημα έχει να κάνει περισσότερο με την επόμενη ώρα. Γι’ αυτή ξέρουμε ήδη τι περιμένουν εκείνοι που διαθέτουν αποδεδειγμένα ένα καλύτερο αισθητήριο από το δικό μας: έχουν ήδη στείλει τις οικογένειές τους στο εξωτερικό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου