Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Έτσι θα πάρουν τα ξένα funds τις Ελληνικές επιχειρήσεις;

http://news247.gr/eidiseis/oikonomia/article3682636.ece/BINARY/w660/money.jpgΤην πώληση στοιχείων του ενεργητικού των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, όπως για παράδειγμα «πακέτο» επιχειρηματικών δανείων, προωθεί εδώ και ένα μήνα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η Τράπεζα της Ελλάδος και η τρόικα

Οι Έλληνες τραπεζίτες είναι απολύτως σύμφωνοι με αυτήν την προοπτική, λένε πληροφορίες, εφόσον έχουν διαθέσιμα κεφάλαια για να εγγράψουν τις ζημίες.

Γιατί όμως ένα.....

..... ξένο Fund θα αγόραζε το «κόκκινο» δάνειο μίας ελληνικής επιχείρησης;

Το πρώτο πράγμα που εξετάζουν τα ξένα Funds πριν προβούν σε αγορά δανείων μίας τράπεζας είναι να εξετάσουν την προοπτική της χώρας, ύστερα του κλάδου που δραστηριοποιείται η εταιρεία και στη συνέχεια την ίδια την εταιρεία.

Το fund εξετάζει ένα-ένα τα «κόκκινα» δάνεια από το σύνολο του «πακέτου» που του προτείνεται για αγορά. Στόχος είναι να αναγνωρίσει ο ξένος (ή Έλληνας) επενδυτής αν θα μπορέσει από την αγορά αυτή να βγάλει κέρδη.

Κυκλοφορούν φήμες μάλιστα ότι τα Funds που αγόρασαν τις τράπεζες, θα πάρουν και τις χρεωμένες στις τράπεζες ελληνικές επιχειρήσεις με το ακόλουθο τέχνασμα.

Οι αριστεροί εκπρόσωποί μας στη Βουλή, θα ψηφίσουν ένα νόμο, σύμφωνα με τον οποίο θα γίνεται υποχρεωτική αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των επιχειρήσεων που οφείλουν στις τράπεζες, στο ύψος του ποσού της οφειλής τους.

Θα καλούνται δε οι μέτοχοι των εταιριών αυτών να καλύψουν αυτή την αύξηση με δικά τους χρήματα, ώστε να αποπληρωθούν οι τράπεζες, τα οποία χρήματα μάλλον δεν έχουν.

Εφόσον δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν την αναγκαστική αύξηση του κεφαλαίου των εταιριών τους, τότε θα γίνεται αναγκαστική μεταβίβαση αυτών των μετοχών στη δανείστρια τράπεζα, δηλαδή στους ιδιοκτήτες της, τα Funds.

Έτσι θα χαθούν τεράστιες περιουσίες και παραγωγικές μονάδες για λίγα χρήματα που θα οφείλονται.

Μην παραπονιόμαστε όμως. Αυτό θα αποφασίσουν οι δικοί μας αντιπρόσωποι, όπως αποφασίζουν να μας φορολογήσουν, να περικόψουν μισθούς και συντάξεις κ.λ.π.

Δικοί μας εκπρόσωποι δεν είναι; Ή κάνω λάθος;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου