– Η ελληνική περιουσία και τα μελλοντικά έσοδα από τους υδρογονάνθρακες είναι το… δάσος.
– Οι δανειστές έκαναν πίσω στην έδρα του νέου ταμείου, αλλά θέλουν να ελέγχουν τον επικεφαλής!
– Η ελληνική πλευρά θέλει να αναλάβει υπεύθυνος ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιρτσιόλας.
– Αντιδρά ο Σόιμπλε, προτιμά ένα πρόσωπο τύπου.......
...Παπαδήμου.
Η κόντρα Γερμανίας – Ελλάδας με…αφορμή τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας, φαίνεται πως έχει… βάθος.
Κι εκεί, στο βάθος, κρύβεται ολόκληρη η ελληνική περιουσία, όπως αποκαλύψε η εκπομπή Live News του Νίκου Ευαγγελάτου στο Ε.
Ο άνθρωπος που θα αναλάβει επικεφαλής του υπερ-ταμείου αποκρατικοποιήσεων, είναι η αιτία της κόντρας που έχει ξεσπάσει μεταξύ των δύο πλευρών.
Να θυμίσουμε πως σε αυτό το υπερ-ταμείο θα μεταφερθούν, μεταξύ άλλων, ακίνητα του Δημοσίου, κρατικές επιχειρήσεις, τα μελλοντικά έσοδα από υδρογονάνθρακες και γενικώς όλη η περιουσία της Ελλάδας.
Tο υπερ-ταμείο απασχόλησε τις δύο πλευρές για τουλάχιστον 5 ώρες στο περιβόητο… 17ωρο της διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες, την 12η Ιουλίου.
Οι Γερμανοί ζητούσαν η έδρα του να είναι το Λουξεμβούργο, μία πρόταση που δεν πέρασε τελικά, καθώς η ελληνική πλευρά επέμεινε η έδρα να είναι στην Αθήνα.
Η κυβέρνηση θέλει να αναλάβει υπεύθυνος ο τωρινός πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιρτσιόλας.
Ο επικεφαλής των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, όμως, θέλει να ορίσει ο ίδιος τον άνθρωπο που θα αναλάβει τα ηνία του νέου αυτού ταμείου. Οι δανειστές, από την πλευρά τους, ζητούν επίσης τον έλεγχο. Υποχώρησαν στο ελληνικό αίτημα της έδρας του υπερ-ταμείου, αλλά θέλουν να βάλουν δικό τους άνθρωπο, τύπου…. Παπαδήμου.
Αν η ελληνική πλευρά “επικρατήσει” σε αυτή την κόντρα, είναι πολύ πιθανό να υποχωρήσει κάπου αλλού.
Αν η ελληνική πλευρά “επικρατήσει” σε αυτή την κόντρα, είναι πολύ πιθανό να υποχωρήσει κάπου αλλού.
Το… ξεκόβουν οι Γερμανοί: Επιτακτική η συμμετοχή του ΔΝΤ, όπως συμφωνήθηκε
Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα “δεν είναι μόνο πρακτική που έχει αποδώσει, αλλά είναι θεμελιωμένη και στα σχετικά νομικά κείμενα για το πρόγραμμα του ESM και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως στη δήλωση του Eurogroup τον Αύγουστο, η οποία στηρίχθηκε και από το ΔΝΤ και από την Ελλάδα», δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν το Βερολίνο θεωρεί τη συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα απολύτως απαραίτητη.
Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν οι χθεσινές δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποτελούσαν απειλή προς την ελληνική πλευρά, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν περιορίστηκε να επαναλάβει ότι «η θέση της κυβέρνησης είναι όπως έχει καταγραφεί στη δήλωση του Eurogroup στις 14 Αυγούστου -επιθυμούμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρέχον πρόγραμμα». Επισήμανε δε ότι στο σχετικό κείμενο αναφέρεται ο όρος “indispensable” (επιτακτική). «Άρα όλα είναι σαφή», προσέθεσε.
Σε ό,τι αφορά τις συνέπειες που θα είχε ενδεχόμενη απόφαση του ΔΝΤ να μην συμμετάσχει στο πρόγραμμα, η εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παρέπεμψε στο χρονοδιάγραμμα και δήλωσε:
«Βρισκόμαστε τώρα στην πρώτη δόση του προγράμματος βοήθειας. Πρέπει να δεχτούμε ότι δεν θα ολοκληρωθούν όλα αυτό το χρόνο, ώστε να ξεκινήσει η επίσημη διαδικασία αξιολόγησης, αλλά θα πάμε στον επόμενο χρόνο. Το ίδιο το ΔΝΤ έχει καταστήσει απολύτως σαφές ότι θα ανακοινώσει τότε, με αυτή την αξιολόγηση, την απόφασή του. Δεν θέλω να μπω σε εικασίες τώρα, ας περιμένουμε».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου