Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Οι προστάτιδες δυνάμεις απαιτούν από την κυβέρνηση τυφλή υπακοή.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΜΒΟΥΚΑΣ
Το αλαλούμ των τελευταίων ημερών με το πολυδιαφημιζόμενο “παράλληλο πρόγραμμα”, καταδεικνύει την αναξιοπιστία και την επιπολαιότητα της κυβέρνησης στην άσκηση της κοινωνικοοικονομικής της πολιτικής. 

Υπό την εποπτεία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη συντάχθηκε μίνι πρόγραμμα, που αποσκοπούσε στην οικονομική στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Το μίνι πρόγραμμα χαρακτηρίστηκε “παράλληλο”, με την έννοια ότι θα λειτουργούσε αρμονικά και παράπλευρα του τρίτου μνημονίου. Το παράλληλο πρόγραμμα εισήχθη προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή την προηγούμενη Δευτέρα (14.12.2015), περιλαμβάνοντας κοινωνικά μέτρα όπως η έκδοση κάρτας υγείας για τους ανασφάλιστους πολίτες, προγράμματα κοινωφελούς εργασίας για …………τους ανέργους, αντιμετώπιση των ιατροφαρμακευτικών αναγκών των μεταναστών, νομική ρύθμιση για την αποτέφρωση των νεκρών, μετάταξη επιτυχόντων στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ το 1997 σε πίνακα διορισθέντων, επαναφορά ενισχυτικής διδασκαλίας σε γυμνάσια και λύκεια, παροχή κινήτρων για ιατρεία σε άγονες περιοχές της χώρας (νησιά, κ.λπ.), καθιέρωση κοινωνικών τιμολογίων από τη ΔΕΗ, κ.ά.

Ωστόσο, το συγκεκριμένο πρόγραμμα περιέχει ορισμένα μέτρα κομματικού-ρουσφετολογικού χαρακτήρα, που σχετίζονται με τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων, με την διαδικασία διορισμού υπουργικών συμβούλων με παχυλούς μισθούς, με τον διορισμό συντονιστών αποκεντρωμένης διοίκησης, κ.λπ. Μέτρα που ευνοούν τα δικά μας παιδιά, δηλαδή τα παιδιά του κομματικού σωλήνα.

Αν και το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο δεν είχε επακριβώς υπολογίσει το κόστος του πακέτου μέτρων που περιλαμβάνονταν στο “παράλληλο πρόγραμμα”, σίγουρα η επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού δεν θα ήταν αμελητέα. Το σημείο αυτό ενόχλησε το κουαρτέτο. 

Σε εποχές αυστηρότατης λιτότητας και δραματικής συρρίκνωσης των κρατικών εσόδων λόγω παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, δεν είναι λογικό η κυβέρνηση να υιοθετεί μέτρα πολιτικής που προκαλούν την αύξηση των δημοσιονομικών δαπανών. Δύο μέρες μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, οι Βρυξέλλες έστειλαν επείγων μήνυμα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, απαιτώντας την άμεση απόσυρσή του. 

Διαφορετικά, τις επόμενες μέρες η Ελλάδα δεν θα ελάμβανε την δόση του ενός δις ευρώ και ενδεχομένως θα αναστελλόταν το πρόγραμμα υλοποίησης της τρίτης δανειακής μνημονιακής σύμβασης. Ουσιαστικά, οι Βρυξέλλες και το κουαρτέτο κούνησαν μαντίλι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, υπονοώντας ότι η ψήφιση του “παράλληλου προγράμματος” θα αποτελούσε αίτιο παύσης χρηματοδότησης της Ελλάδας, όπως αυτή έχει προγραμματιστεί κατά την διετία 2016-2017. 

Η υποχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν στιγμιαία, καθότι ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης με άνωθεν πρωθυπουργικές εντολές, διευθέτησε την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου από τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Ο τραγέλαφος με το αλαλούμ του παράλληλου προγράμματος πιστοποιεί και την δουλοφροσύνη των εκάστοτε ελληνικών κυβερνήσεων στις προστάτιδες δυνάμεις. Η χώρα έχει υποστεί οικονομική καταστροφή. Κράτος, τράπεζες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά είναι καταχρεωμένοι και χρεοκοπημένοι. Το πραγματικό δημόσιο χρέος της Ελλάδας κυμαίνεται σήμερα γύρω στα 900 δις ευρώ. 

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (κόκκινα δάνεια) των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα εκτιμάται σε 115 δις ευρώ. Οι ανεξόφλητες οφειλές των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία υπερβαίνουν τα 100 δις ευρώ. Τα υποζύγια έχουν γονατίσει από τα απανωτά χαράτσια και το πετσόκομμα μισθών και συντάξεων. Οι ζημιές και άρα τα λουκέτα στις επιχειρήσεις πολλαπλασιάζονται.

 Οι προστάτιδες δυνάμεις ελέγχουν τα πάντα και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απαιτούν τυφλή υπακοή. Το 2016 ανατέλλει. Τα Δημόσια Οικονομικά της χώρας πάνε από το κακό στο χειρότερο. Πριν λίγες μέρες η Βουλή ψήφισε τον κρατικό προϋπολογισμό του 2016. Ωστόσο, η δραματική υστέρηση στο σκέλος των κρατικών εσόδων τους δύο τελευταίους μήνες του 2015, έρχεται να ανατρέψει τους στόχους της δημοσιονομικής πολιτικής του 2016. 

Οι αριθμοί είναι απογοητευτικοί και εκπέμπουν μαύρο καπνό. Η κυβέρνηση οφείλει να πάρει πρωτοβουλίες για την ανατροπή του σκηνικού. Η μάχη που δίνεται υπέρ του τρίτου μνημονίου θα πρέπει να κερδηθεί από τον Αλέξη και τον Πάνο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου