Σε σχετικά βαρύ κλίμα για την κατάσταση που βρίσκεται η Ελλάδα πραγματοποιήθηκε στην Ουάσινγκτον ακόμα μία συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΔΝΤ. Αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν η ενημέρωση που κλήθηκε να παράσχει ο Πολ Τόμσεν στα ηγετικά στελέχη του Ταμείου παρουσία της Κριστίν Λαγκάρντ.
Τα όσα συζητήθηκαν κεκλεισμένων των θυρών κάθε άλλο παρά ως ενθαρρυντικά μπορούν να ερμηνευτούν για τα δύσκολα και επώδυνα με τα οποία -όπως προεξοφλήθηκε και από τον ίδιο τον Πολ Τόμσεν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης- πολύ σύντομα θα βρεθεί αντιμέτωπη η ελληνική κυβέρνηση, αλλά πρωτίστως η ίδια η κοινωνία τους επόμενους κρίσιμους μήνες.
Σύμφωνα με πληροφορίες.......από την όλη συζήτηση που διημείφθη πρέπει κανείς να κρατήσει τρία στοιχεία.
➥ Πρώτον, ότι το σκηνικό της διαπραγμάτευσης αλλάζει μορφή και πλέον τείνει να λάβει διαστάσεις «ο θάνατός σου, η ζωή μου» μεταξύ Αθήνας και Ευρώπης, με το ΔΝΤ σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου.
Τι σημαίνει αυτό; Οτι ενώ το Ταμείο παραμένει αμετακίνητο στη θέση για την απαρέγκλιτη ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, τροφοδοτεί την ίδια στιγμή το πλαίσιο εντός του οποίου η Αθήνα θα πιεστεί μέχρι τέλους για βαθιές περικοπές σε συντάξεις και κοινωνικές δαπάνες, με το επιχείρημα ότι μόνον έτσι οι Ευρωπαίοι θα συμβιβαστούν για να παράσχουν ως αντάλλαγμα την πολυπόθητη ελάφρυνση χρέους.
Η προ ημερών δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ, ότι «όσο πιο περιορισμένες οι περικοπές στο ασφαλιστικό τόσο μεγαλύτερη η ανάγκη για ελάφρυνση χρέους», ρίχνει νερό στον μύλο των πιέσεων που θα ασκηθούν σε ακόμη εντατικότερο βαθμό προς την ελληνική κυβέρνηση, με δεδομένη την πολιτική δυσκαμψία της Ευρώπης να υλοποιήσει τη δέσμευσή της απέναντι στην χώρα μας.
➥ Δεύτερον, ότι ο προβληματισμός είναι κοινός και είναι υπαρκτός στους κύκλους του Ταμείου για την πιθανότητα να υπάρξει ένα νέο ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης.
Αυτό, εφόσον συμβεί, θα προκληθεί αφενός λόγω κοινωνικών και πολιτικών αντιδράσεων στο εσωτερικό της χώρας και αφετέρου λόγω της απροθυμίας των Ευρωπαίων να πάρουν δύσκολες για τα κοινοβούλιά τους πολιτικές αποφάσεις.
Είναι δύο παράμετροι που έχουν ήδη μπει στο μικροσκόπιο μελέτης του ΔΝΤ.
➥ Ενα τρίτο που πρέπει να κρατήσουμε από τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΔΝΤ για την Ελλάδα είναι η παρέμβαση του Ελληνα εκπροσώπου στο Ταμείου, Μιχάλη Ψαλιδόπουλου, ο οποίος μεταφέροντας επί της ουσίας την τοποθέτηση της ελληνικής κυβέρνησης ζήτησε από τον Πολ Τόμσεν και τους ομολόγους του στο Δ.Σ. να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση χωρίς υπαναχωρήσεις από μέρους της Αθήνας αλλά και χωρίς οι άλλες πλευρές κατά τη διαπραγμάτευση να ανοίγουν συνεχώς νέα θέματα που δεν περιλαμβάνονται στο πλαίσιο της συμφωνίας του Ιουλίου.
Συντάκτης: Θάνος Δημάδης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου