Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Τουρκία – Ρωσία: Πόσο πιθανό είναι να συγκρουστούν;

www.onalert
Ανεβαίνει το θερμόμετρο στις δηλώσεις αξιωματούχων Μόσχας και Άγκυρας, την ώρα που επικρατεί διεθνής ανησυχία ότι υπάρχει περίπτωση σύγκρουσης μεταξύ των δυο χωρών ανά πάσα στιγμή.
Η Συρία είναι η Κούβα του 2016 και υπάρχει ρίσκο διεθνούς σύγκρουσης το οποίο μεγαλώνει μέρα με την ημέρα αναφέρει άρθρο του Spiegel που φιλοξενείται και στην επίσημη σελίδα του ΝΑΤΟ.
«Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας είναι έτοιμες να ανταποκριθούν γρήγορα και με επάρκεια σε οποιαδήποτε απειλή, να σταματήσουν κάθε πρόκληση και επιθετικές πράξεις», δήλωσε ο Πούτιν μιλώντας....
.... στην Ημερα Μνήμης για τους Υπερασπιστές της Ρωσίας.
Το αυξημένο επίπεδο επιχειρησιακής και πολεμικής εκπαίδευσης του Στρατού των μονάδων και των σχηματισμών συστηματικά εξοπλίζονται με όπλα τελευταίας τεχνολογίας και στρατιωτικό εξοπλισμό και η ρωσική αμυντική τεχνολογία εστιάζει στην ανάπτυξη και παραγωγή προηγμένων οπλικών συστημάτων»!
«Οι Ρωσικές δυνάμεις στην Συρία αξίζουν το υψηλότερο βραβείο καθώς προστατεύουν θα ρωσικά εθνικά συμφέροντα και βοηθούν πολίτες».
«Βοηθούν τον συριακό Στρατό και άλλες δυνάμεις να πολεμήσουν τους τρομοκράτες σε δύσκολες συνθήκες και να προστατεύουν πολίτες από την βία και τις εχθροπραξίες».
«Πολεμώντας στην Μέση Ανατολή οι στρατιώτες και οι αξιωματικοί μας προστατεύουν τα συμφέροντα της Ρωσικής Ομοσπονδίας καταστρέφοντας ισλαμιστές που ανοιχτά κατονομάζουν την χώρα μας ως εχθρό τους και δεν κρύβουν τα σχέδια τους να επεκταθούν στο έδαφος της Ρωσίας και των χωρών της ΚΑΚ» τόνισε.
«Πάντα ψάχνουμε να λύσουμε τις διαφορές με πολιτικά και διπλωματικά μέσα, συνέχεια συνεισφέρουμε στην σταθεροποίηση της κατάστασης σε διάφορες χώρες και βοηθάμε στην επίλυση σοβαρών διενέξεων» είπε ο Ρώσος Πρόεδρος.
Και οι δυο πλευρές έχουν κατηγορήσει η μια την άλλη για υπόθαλψη της τρομοκρατίας. Ο Πούτιν κατηγόρησε ευθέως την Άγκυρα ότι αγοράζει πετρέλαιο από τους τζιχαντιστές του ISIS.
Από την άλλη πλευρά ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ ο Νταβούτογλου προειδοποίησε τη Ρωσία να μην υποστηρίζει του Κούρδους, γιατί αλλιώς θα είναι το ίδιο υπεύθυνη όσο και αυτοί. Η Άγκυρα χαρακτηρίζει τους Κούρδους του YPG ως τρομοκράτες, κάτι που δεν δέχονται οι ΗΠΑ.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν υπεραμύνθηκε των τουρκικών βομβαρδισμών στη Συρία, λέγοντας ότι πρόκειται για «νόμιμη άμυνα», ενώ αρνήθηκε να ανταποκριθεί στις κλήσεις της παγκόσμιας κοινότητας για κατάπαυση του πυρός.
Ο πρόεδρος Ομπάμα κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε το Σάββατο με τον Ταγίπ Ερντογάν του ζήτησε αυτοσυγκράτηση.
Η Γερμανία πιστεύει ότι η Ρωσία προκαλεί την Τουρκία θέλοντας να κάνει το μοιραίο λάθος και να την συντρίψει ενώ ταυτόχρονα δοκιμάζει την αξιοπιστία του ΝΑΤΟ το οποίο δεν επιθυμεί με κανένα κόστος σύγκρουση με την Ρωσία.
Την Παρασκευή, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ προειδοποίησε ότι η αυξανόμενη ένταση που δημιουργεί η Άγκυρα στη Συρία, αυξάνει τον κίνδυνο πολέμου μεταξύ Ρωσίας Τουρκίας.
onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου