Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Θυσιάζει την Ελλάδα για να σώσει την Deutsche Bank!


Το θρίλερ κόβει την ανάσα. Ενας λαός σε κατάσταση πανικού, μια Ευρώπηδίχως αντοχές και μια αόρατη απειλή που αρχίζει να προβάλλεται αχνά στο σκηνικό προκαλώντας ανείπωτο τρόμο για όσα θα ζήσουμε. 

Οι επαγγελματικές ομάδες συνειδητοποιούν ότι το έκτρωμα του Κατρούγκαλου δεν είναι αρκετό. Χρειάζεται πολύ περισσότερο αίμα στο βωμό του πελατειακού κράτους που 6 χρόνια τώρα αρνείται να μεταρρυθμιστεί.

Ενός χυδαίου πελατειακού κράτους που υπογράφει αποκρατικοποιήσεις και την ίδια ώρα οι υπουργοί του -βλέπε Δρίτσας- και οι βουκολοδήμαρχοι (όπως στην περίπτωση των Αεροδρομίων), τις τορπιλίζουν. 


Ομως το πιο συναρπαστικό σε όσα βιώνουμε είναι αυτό που έρχεται: Οι εταίροι δεν πρόκειται να μας δώσουν τα 86 δις ευρώ του Μνημονίου Τσίπρα. Κι αυτό γιατί απλά....
.... δεν τα διαθέτουν.

Οπότε η αξιολόγηση δεν έχει καμμία σημασία. Λεφτά η Ελλάδα δεν θα πάρει. Οι Γερμανοί και πιο συγκεκριμένα η Μέρκελ βρίσκεται πλέον σε μια αποστολή θανάτου και η οποία δεν είναι άλλη από την διάσωση της Deutsche Bank!


Η Μέρκελ θυσιάζει την Ελλάδα σε μια προσπάθεια να διασώσει την γερμανικό κολοσσό. Ετσι κι αλλιώς η Ελλάδα πολύ σύντομα θα επιστρέψει στο εθνικό της νόμισμα: την τουρκική λίρα.

Το απόσπασμα από το άρθρο του οικονομολόγου, χρηματιστηριακού αναλυτή Βασίλη Παζόπουλου στο liberal.gr εξηγεί γιατί η Ελλάδα δεν έχει καμμία τύχη.



Όλα αυτά όμως ίσως αποδειχτούν ασήμαντα σε σχέση με τον μεγάλο κίνδυνο που μας έρχεται από την καρδιά της Ευρώπης, την Γερμανία. Συγκεκριμένα από την Deutsche Bank!

Όπως βλέπουμε στο διάγραμμα, ο κίνδυνος αθέτησης πληρωμών από πλευράς της έχει εκτοξευτεί τις τελευταίες ημέρες.

Οι τιμές των CDS, δηλαδή των ασφαλίστρων κινδύνου (Credit Default Swaps) δεν αφήνουν την παραμικρή αμφιβολία πως κάτι ιδιαίτερα άσχημο φοβούνται και δεν έχει φανερωθεί ακόμα. Η μετοχή της, από τα 23 € που βρισκόταν στο τέλος του χρόνου, έφτασε τα 15 €. Πολύ κοντά στην κατώτερη τιμή που είχε στην περίοδο του χρηματιστηριακού κραχ το 2008.

Ίσως να πρόκειται απλά για τις αυξημένες ζημιές που ανακοίνωσε για το τελευταίο τρίμηνο η τράπεζα ή για το άνοιγμα που έχει κάνει στην Ασία και έχει δημιουργήσει αίσθημα ανασφάλειας στους επενδυτές.

Υπάρχει η περίπτωση όμως να κρύβεται ο φόβος στην έκθεση της που αφορά τα παράγωγα. Τα νούμερα δεν είναι ανησυχητικά απλώς, είναι τρομακτικά. Μιλάμε για δεκάδες τρισεκατομμύρια. Δεκάδες τρισεκατομμύρια !

Η θεωρία αναφέρει πως δεν έχει σημασία πόσα έχουν στην κατοχή τους. Θα πρέπει να εξετάσουμε το άνοιγμα μόνο στις θέσεις που έχουν ρίσκο, όχι στις αντισταθμιστικές. Αυτό όμως αφορά τις φυσιολογικές συνθήκες. Όταν η αγορά κυλάει ομαλά, όταν υπάρχουν αντισυμβαλλόμενοι.

Αν οι συνθήκες εκφοβίσουν τους αγοραστές ή τους πωλητές και αυτοί εξαφανιστούν, αν δηλαδή δεν εμφανίζεται bit και ask σε κανονικό spread, τότε ακόμα και οι αντισταθμιστικές θέσεις δεν αξίζουν παρά κλάσματα της εκτιμώμενης αξίας τους. Τέτοιες καταστάσεις ζήσαμε το 2008, στην μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση.

Το τρομακτικό είναι πως η Deutsche Bank, είναι πολλαπλάσια μεγαλύτερη και πολύ περισσότερο εκτεθειμένη από ότι η Lehman Brothers.

Kαληνύχτα Ελλάδα, καλημέρα Ατζούν Ιλίτζαλι. Είναι ο “συμπατριώτης” μας καναλάρχης ο οποίος δίνει συνέντευξή στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» και μιλά για τη συνάντηση που είχε με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

«Nαι, ισχύει το ενδιαφέρον μου», ξεκαθάρισε, ενώ τόνισε με έμφαση πως… εμπιστεύεται την ελληνική οικονομία και ο ίδιος είναι φιλέλληνας.

«Θέλουμε να μπούμε στην ελληνική αγορά. Εμπιστεύομαι την Ελλάδα. Εμπιστεύομαι την ελληνική οικονομία δηλαδή και πρόθεσή μας είναι να επενδύσουμε στην Ελλάδα.

Ετοιμαζόμαστε βέβαια για το διαγωνισμό, δεν ξέρουμε πόσο καιρό θα πάρει η διαδικασία αυτή. Στον τηλεοπτικό τομέα έχουμε φτάσει ως εταιρία σε πολύ καλό επίπεδο και στόχος μας είναι να δείξουμε στην Ελλάδα τις ικανότητές μας», τονίζει.

Ο «Ατζούν», όπως τον ξέρουν όλοι οι Τούρκοι στη γειτονική χώρα, τόνισε στην εφημερίδα πως δεν έχει στόχο να προβάλλει ειδήσεις στο τηλεοπτικό δίκτυο το οποίο θα αγοράσει και επιβεβαιώνει τη συνομιλία του με τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος μάλιστα του υπέδειξε το διαγωνισμό που θα διεξαχθεί στην Ελλάδα για τις τηλεοπτικές άδειες.

«Ναι, το ξέρουν όλοι ότι συναντηθήκαμε. Βέβαια δεν μπήκαμε σε λεπτομέρειες, δεν αναλύσαμε το θέμα, αλλά του εκφράσαμε το ενδιαφέρον μας. Κι εκείνος μας ανέφερε πως θα γίνει ένας διαγωνισμός με διαφάνεια και θα έχουμε δικαίωμα να συμμετάσχουμε.Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένας θετικός, χαμογελαστός και θερμός άνθρωπος. 


Είχα την ευκαιρία να συναντηθώ μαζί του, αλλά ας μη βγάλουμε διαφορετικά συμπεράσματα. Γιατί ο Ελληνας πρωθυπουργός να είναι αρνητικός; Δεν υπάρχει κάτι αρνητικό στο όλο θέμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου