Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Ώρα για Συντακτική Συνέλευση και καινούργιο Σύνταγμα!

Η Ελλάδα σε λίγους μήνες θα καταρρεύσει οικονομικά και αυτό φαίνεται να το γνωρίζουν πολύ καλά οι Ευρωπαίοι.Η διάλυση είναι φανερό ότι είναι στο ΣΧΕΔΙΟ. Σενάρια για το πως θά προκύψει είναι πολλά.
Το πιο πρόσφατο σενάριο, μας το αποκαλύπτει το έγκριτο business insider, όπου μας προειδοποιεί πως το ετήσιο κόστος της προσφυγικής κρίσης για την Ελλάδα μπορεί φτάσει τα 4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την έκθεση της HSBC……
Το παραπάνω σοκαριστικό γεγονός σε συνδυασμό με τις επικείμενες δόσεις που καλείται να πληρώσει η Ελλάδα στις 20 Ιουλίου του 2016, δημιουργούν ένα σενάριο οικονομικού στραγγαλισμού όπως αυτό που ζήσαμε τον αντίστοιχο μήνα του 2015.
Ας μην εξηγήσουμε όμως τη θεωρία του σόκ που είναι μια υποπερίπτωση της θεωρίας παραγωγής κρίσεων. Είναι ένα πολύπλοκο και πολυσχιδές επιστημονικό θέμα.
Τα προβλήματα της χώρας μας δεν είναι νομικά μόνο ή οικονομικά, είναι πιο σύνθετα και το έχουμε πεί πολλές φορές. Θέλουν άλλου είδους αντιμετώπιση, έξω απο τον κανονικό τρόπο αντίληψης, λογιστικής, εκτίμησης και πρόβλεψης ενός συνηθισμένου τεχνοκράτη.
Αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να αντιμετωπίσει το παρόν πολιτικό σύστημα. Χρειάζονται πραγματικά “μορφωμένοι” άνθρωποι και όχι αλμπάνηδες ή διορισμένοι απο το σύστημα.
Το σύστημα έχει χρεοκοπήσει.
Η λύση είναι μονόδρομος. Να κάνουν στην άκρη.
Η χώρα χρειάζεται μεταπολίτευση, εκλογές για Συντακτική Εθνοσυνέλευση, καινούργιο εξ’ υπαρχής Σύνταγμα.
Μπορούμε όμως να οδηγηθούμε υπό ομαλές κοινοβουλευτικές συνθήκες σε μια τέτοιου μεγέθους πολιτειακή αλλαγή;
Μια «θεσμική κοινοβουλευτική επανάσταση» θα ήταν δυνατό να προκληθεί με ένα δημοψήφισμα που θα εισηγηθεί το Υπουργικό Συμβούλιο στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα εγκρίνει η Βουλή σύμφωνα με το άρθρο 44 του Συντάγματος
Με το δημοψήφισμα αυτό (που πρέπει να απαιτήσει ο λαός) θα καλείται ο Ελληνικός Λαός να εγκρίνει την εκλογή Συντακτικής Βουλής που θα συντάξει το νέο Σύνταγμα της Χώρας με συγκριμένα ερωτήματα για τις προτεινόμενες αλλαγές
Οι προτεινόμενες αλλαγές θα μπορούσαν να συνταχθούν με σοβαρή προεργασία ανιδιοτελών συνταγματολόγων που θα επιλέξουν οι πολίτες και θα αντιμετωπίσει με κοινωνικά κριτήρια την οικονομική χρεοκοπία και θα δώσει στη χώρα καινούργιο Σύνταγμα!
Για το πώς μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, αναλύεται στα δύο πολύ ενδιαφέροντα βίντεο που ακολουθούν. Το πρώτο είναι απο την την εισήγηση του κ. Πέτρου Χασάπη το 2012: «Η στρατηγική μας για λαϊκή συντακτική εθνοσυνέλευση και η προετοιμασία σχεδίου νέου Συντάγματος» …
Το δεύτερο βίντεο είναι από την ραδιοφωνική εκπομπή «ΑΝΕΜΟΛΟΓΙΟ» με τον Κωνσταντίνο Λαβίθη στον ΣΚΑΪ 100,3 με θεματική βραδιά για την αλλαγή του Συντάγματος.
Κόκκινες γραμμές, ψεύτικες υποσχέσεις και λαικισμοί σε μια τέτοια πρωτοβουλία δεν θα υπάρχουν ούτε και πρόγραμμα 365 ημερών. Αν η κοινωνικο-πολιτική αλλαγή δεν γίνει όπως παραπάνω, ότι και να προκύψει απλά θα διαιωνίσει τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα.
Έχουμε προτείνει πρώτοι τη χρήση πλαστικού χρήματος, ελέγχου κεφαλαίων αλλά και την έξοδο για λίγο απο το ευρώ (ακόμη και πρίν το κ.Σόιμπλε). Αυτά ήταν λύσεις σε συγκεκριμένες περιστάσεις και χρονικές στιγμές. Πλέον δεν μπορούμε να σας πούμε αν κάτι τέτοιο έχει νόημα.
Κάθε λύση μπορεί να εφαρμοσθεί ποικιλοτρόπως, και για καλό και για κακό. Πολλές λύσεις απο αυτές που έχουμε αναφέρει στο παρελθόν και υποκλάπησαν, δεν έχουν εφαρμοσθεί για καλό είτε έχουν εφαρμοσθεί λάθος.
Εμείς ότι γράφουμε βγαίνει. Το θέμα είναι αν η Ελλάδα θα έχει μικρύνει όταν συμβεί αυτό.
Ελπίζουμε να τα ξαναπούμε πριν τη κηδεία. Αν όχι θα τα πούμε μετά.

Επιμέλεια: www.logiosermis.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου