Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Ολα στο... σφυρί: Οικόπεδα, σπίτια, βιβλία μέχρι και... ελικόπτερα.

«Ξαναπαίρνουν εμπρός» οι μηχανές των πλειστηριασμών, «εξοπλισμένες» πλέον και ηλεκτρονικά, μετά την επιστροφή και των συμβολαιογράφων στα καθήκοντά τους (αφού έληξε η πολύμηνη αποχή), ενώ στα σχετικά «δελτία δημοσιεύσεων» συνωστίζονται εκθέσεις κατασχέσεων για κάθε είδους ακίνητα αλλά και κινητά περιουσιακά στοιχεία.

Την εβδομάδα αυτή ξεκίνησε και επίσημα η λειτουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όπου θα καταχωρίζονται πλέον αποκλειστικά όλα τα εκπλειστηριαζόμενα περιουσιακά στοιχεία, ενώ από τον Ιούλιο τα «χτυπήματα» και οι προσφορές θα γίνονται ψηφιακά, μέσω Διαδικτύου και ειδικών κωδικών.

Σύμφωνα με ........το Εθνος της Κυριακής, οικόπεδα, διαμερίσματα, εξοχικά (με πισίνες αλλά και με εκκλησάκια μαζί), χώροι όπου λειτουργούν επιχειρήσεις (ξενοδοχείο, καφετέριες, fast food κ.λπ.) βρίσκονται υπό διαδικασίες κατάσχεσης που έχουν κινήσει τράπεζες, ιδιώτες, δημόσιες υπηρεσίες (ΔΟΥ) κ.λπ. για χρέη σημαντικά ή και ασήμαντα, ενώ «στο σφυρί» προγραμματίζεται να βγουν και πολλά κινητά περιουσιακά στοιχεία, από ΙΧ (Mερσεντές κλπ.), φορτηγά, εκσκαφείς μέχρι σκάφη αναψυχής (κότερα), φορτηγά πλοία και ελικόπτερα!

Αναδιφώντας κανείς στον ατέλειωτο κατάλογο των κινητών περιουσιακών στοιχείων διαπιστώνει ότι πολλές φορές κατάσχονται και βγαίνουν «στο σφυρί» καρέκλες, τραπέζια, τηλεοράσεις, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, εκτυπωτές, φωτοτυπικά μηχανήματα κ.λπ., μέχρι φούρνοι μικροκυμάτων, ζυγαριές, αρώματα, ακόμα και φιάλες οξυγόνου!

Ενώ η κυβέρνηση «παλεύει» ακόμα το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων και των ξένων funds, έχοντας πάρει και μια σειρά προστατευτικών μέτρων για την πρώτη κατοικία, την ίδια στιγμή ξανακινούνται και όλες οι διαδικασίες που θα οδηγήσουν στην υλοποίηση των «παγωμένων» εδώ και καιρό πλειστηριασμών, σε εκτέλεση και του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (που έχει κατ’ επανάληψη αποδοκιμαστεί από τον νομικό κόσμο). Ετσι πριν από λίγες μέρες είχε «πρεμιέρα» η ηλεκτρονική πλατφόρμα deltio.tnomik.gr, όπου πλέον θα «φιλοξενούνται» όλες οι κατασχετήριες εκθέσεις και οι περιλήψεις που αφορούν τους πλειστηριασμούς. 

Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, «με το έργο αυτό επιτυγχάνεται η ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους πολίτες για ενημέρωση γύρω από τους μελλοντικούς πλειστηριασμούς από όλη την Ελλάδα και παρέχεται ευκολία στους χρήστες (σ.σ.: δικαστικούς επιμελητές, συμβολαιογράφους κ.λπ.) για δημοσίευση κειμένων κατευθείαν από τον χώρο εργασίας τους»?

Παράλληλα, δημοσιεύθηκαν πρόσφατα δύο διατάγματα που ανακαθόρισαν και «διόρθωσαν» τις αμοιβές που θα έχουν οι δικαστικοί επιμελητές για κάθε επίδοση, έκθεση κατάσχεσης κ.λπ., ανάλογα και με τις αποστάσεις, τις ημέρες απασχόλησής τους (και εκτός έδρας), ενώ επίκειται και η δημοσίευση του διατάγματος που προβλέπει ότι από 1ης Ιουνίου για την κατάσχεση και πλειστηριασμό ακινήτων θα λαμβάνεται πλέον υπόψη, όχι η αντικειμενική (και συνήθως πολύ υψηλότερη στα χρόνια της οικονομικής κρίσης) αξία τους αλλά η εμπορική αξία, όπως αυτή θα προσδιορίζεται από ειδικό εκτιμητή (τον οποίο θα διορίζει ο δικαστικός επιμελητής), με βάση διεθνείς εκτιμητικούς κανόνες και με αμοιβή που θα μετακυλίεται στον ιδιοκτήτη που χάνει το ακίνητο.

Ψηφιακά «χτυπήματα»

Σε δεύτερη φάση, από τον Ιούλιο (σύμφωνα με τις αρχικές προβλέψεις, αν και πιθανολογείται ότι θα δοθεί κάποια παράταση, γιατί δεν φαίνεται να είναι έτοιμα τα σχετικά συστήματα), οι διαδικασίες των πλειστηριασμών θα προχωρήσουν στο ψηφιακό επίπεδο και θα διεξάγονται διαδικτυακά, αφού πρώτα εξασφαλιστούν τα απαραίτητα εχέγγυα για λόγους ασφαλείας των συναλλαγών, με τη χρήση κατάλληλων κωδικών κ.λπ.

Αλλωστε, η επόμενη μέρα των ψηφιακών αλλαγών θα οδηγήσει και στα «χτυπήματα» και στις πληρωμές μέσω τραπεζικών λογαριασμών διαδικτυακά.

Πηγή:  imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου