Τρίτη, 21 Ιουνίου 2016

Ψάχνουν 34 δισ. ευρώ φόρους, σε απόγνωση οι φορολογούμενοι.

Αν ήταν δύσκολη για το υπουργείο οικονομικών η ψήφιση των φορολογικών μέτρων της πρώτης αξιολόγησης ακόμη πιο δύσκολη είναι οι εφαρμογή τους και άρα η είσπραξη περίπου 33 δισ. ευρώ από φόρους ώστε να αποφευχθεί η ενεργοποίηση του «κόφτη».

Η καθαρή πρόσθετη επιβάρυνση που αντιστοιχεί για το 2016 από τα μέτρα σε άμεσους έμμεσους φόρους και
εργοδοτικές εισφορές πρόσθεσε άλλα 1,2 δις ευρώ στις ήδη υφιστάμενες υποχρεώσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών . 

Από αυτά τα 800 εκ ευρώ προέρχονται από το χαμηλότερο αφορολόγητο και νέα φορολογική κλίμακα σε μισθωτούς και συνταξιούχους και 400 εκ ευρώ από τα πρόσθετα έσοδα που αναμένεται να εισπραχθούν από την αύξηση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24% και τις αυξήσεις συντελεστών στα νησιά και τις επιμέρους αυξήσεις σε έμμεσους φόρους

Με βάση το προϋπολογισμό πριν την ψήφιση των μέτρων το υπουργείο οικονομικών από τις αρχές Ιουνίου μέχρι και τα τέλη Δεκεμβρίου θα έπρεπε να εισπράξει 31,8 δις ευρώ . Με τα νέα βάση το λογαριασμός αναβαίνει στα 34 δις ευρώ την στιγμή που τα ληξιπρόθεσμα .......προς τοις εφορίες αυξάνονται σε μέση μηνιαία βάση κατά περίπου 1 δις ευρώ .

Το άγχος για την είσπραξη των εσόδων φαίνεται ήδη από τις κινήσεις της ΓΓΔΕ με τα ραβασάκια και τις τηλεφωνικές ειδοποιήσεις στους φορολογούμενους με καθυστερούμενες οφειλές ακόμη και 50 ευρώ .

Σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδης κάνει συνεχείς εκκλήσεις προς τους φορολογούμενους να -ξανα- ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους . 

Τούτο με δεδομένο ότι από το 1,8 εκ φορολογούμενους που είχαν ρυθμίσει ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι και σε 100 δόσεις περίπου το 50% εκτιμάται ότι έχουν χάσει την ρύθμιση και είναι εκτεθειμένοι σε κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών ή ακόμη και ακίνητης περιουσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου