Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

Το Δ' Ραιχ ετοιμάζει το δικό του παιδί


Γιατί βγαίνει μπροστά ο Κεντρικός Τραπεζίτης

Ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας διαβλέπει το τέλος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που πλησιάζει και βγαίνει μπροστά. Για την ακρίβεια δεν κάνει τίποτε άλλο από το να διαβάζει τους αριθμούς και οι αριθμοί από μόνοι τους προκαλούν πανικό. 


Το 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα μοιάζει με ανέκδοτο την ώρα που από το Αεροδρόμιο της Αθήνας απογειώνονται τα αεροπλάνα τίγκα στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες με προορισμό την Σόφια, το Βουκουρέστι, την Λάρνακα. Οι Ελληνες συνωστίζονται στην έξοδο από τη χώρα αφήνοντας πίσω τους καμμένη γη.

Οι κίνδυνοι πολλοί και σημαντικοί, το μείγμα των μέτρων παρουσιάζει κενά, σημειώνει ο κεντρικός τραπεζίτης στην Έκθεση για τη ....

....Νομισματική Πολιτική 2015-2016, ενώ στην τρέχουσα συγκυρία υφίστανται και εξωτερικοί αστάθμητοι παράγοντες που επηρεάζουν το κλίμα και διαμορφώνουν τις οικονομικές συνθήκες και προσδοκίες. Από την υπερβολική φορολόγηση που ενδέχεται να έχει υφεσιακό αντίκτυπο μέχρι το Brexit, η ελληνική οικονομία είναι αναγκασμένη να ανακάμψει και να διασφαλίσει τις απαραίτητες συνθήκες για την οικονομική ανάπτυξη, αφήνοντας πίσω τις όποιες παλινδρομήσεις.

Ο κ. Στουρνάρας στέκεται στις αυξήσεις φόρων που αποφασίστηκαν στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης για να καλυφθεί το κενό της περιόδου 2016-2018. Εκτιμά ότι είναι υπερβολική η έμφαση που δίνεται στην αύξηση της φορολογίας καθώς οι ίδιες οι αυξήσεις που στοχεύουν στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων θα μπορούσαν να έχουν μεγαλύτερη του αναμενόμενου υφεσιακή επίπτωση, οδηγώντας σε απόκλιση των στόχων για τα έσοδα.

Δεν είναι μόνο ο κ. Γιάννης Στουρνάρας που έχει σημάνει συναγερμό για την τερατώδη φορολόγηση και την απουσία μεταρρυθμίσεων. Ο πρόεδρος της Eurobank για παράδειγμα, ο κ. Νίκος Καραμούζης μιλώντας στην ετήσια συνέλευση των μετόχων της τράπεζας θα πει είπε ότι είναι ζητούμενο η επιστροφή της χώρας σε υψηλή ανάπτυξη και «κλειδί» η απελευθέρωση από τα δεσμά του κρατισμού. Με υπερφορολόγηση, μείωση μισθών, διαρκή λιτότητα και χωρίς επενδύσεις και εισροές κεφαλαίων η ανάπτυξη δεν μπορεί να επιτευχθεί.


Είναι ακριβώς η ίδια “γνωμάτευση” που διαπερνά την κοινή γνώμη, τους Ελληνες πολίτες, από στόμα σε στόμα καθώς η κοινωνία αφουγκράζεται την θανατηφόρα πρόσκρουση με τον Κόφτη που πλησιάζει.


Κάτω από αυτές τις συνθήκες ο Γιάννης Στουρνάρας εκτιμά ότι είναι η στιγμή που αναδεικνύει τους ιστορικούς ηγέτες και ετοιμάζεται να την αδράξει…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου