Σάββατο 18 Ιουνίου 2016

Το Brexit είναι 10 φορές Grexit.ΕΕ: Mοιραίες κεντρόφυγες δυνάμεις

Η έξοδος της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε. γίνεται ολοένα και πιθανότερη. Το θέμα αφήνει εν τούτοις αδιάφορους τους περισσότερους Ευρωπαίους της ηπειρωτικής Ευρώπης. Πρόκειται όμως για μια εσφαλμένη εκτίμηση, διότι το Brexit θα ήταν πολύ χειρότερο από το Grexit, σύμφωνα με το ιδιωτικό γερμανικό κανάλι n-tv.

Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι δεν ασχολήθηκε σχεδόν κανείς νυχθημερόν τόσο πολύ με
το Brexit όσο με το Grexit, διότι η Βρετανία με 2,5 τρισ. ευρώ έχει το δεύτερο μεγαλύτερο ΑΕΠ στην Ε.Ε. μετά τη Γερμανία. 

Το ελληνικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε μεταξύ 2010 και 2015 από 220 σε 170 δισ. ευρώ και συγκριτικά είναι ένα πανεύκολο θέμα. 

Το βρετανικό ΑΕΠ είναι σήμερα 15 φορές μεγαλύτερο από το ελληνικό, εν τούτοις οι πολίτες της Ε.Ε. αντιδρούν χαλαρά . 

Σύμφωνα με ...
....μια δημοσκόπηση μάλιστα μόνο μία στις πέντε επιχειρήσεις έχει έτοιμο ένα σχέδιο Β στα συρτάρια του για την περίπτωση του Brexit.

Ακόμα και αν εκ πρώτης όψεως δεν είναι τόσο προφανές όσο στην περίπτωση της Ελλάδας, το Brexit θα σήμαινε λ.χ για τη Γερμανία πρόσθετες δαπάνες ύψους 2,5 δισ. ευρώ ετησίως λόγω της αύξησης των εισφορών της στο ταμείο της Ε.Ε. Το ποσό μοιάζει μικρό σε σχέση με τα πακέτα βοήθειας προς την Ελλάδα που έφτασαν τα 243 δισ. ευρώ, αλλά οι ετήσιες εισφορές της Βρετανίας στην Ε.Ε. δεν είναι το άπαν. Θα συρρικνωθεί συνολικά και το ΑΕΠ της Ε.Ε.

Η έξοδος της Bρετανίας από την Ε.Ε. θα μπορούσε να προκαλέσει αναταράξεις στις αγορές καθώς επίσης και υποτίμηση της λίρας, εκτιμά ο επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομiκών Ερευνών του Βερολίνου (DIW) Μάρτσελ Φράτσερ. Πιθανές είναι και οι ισχυρές κερδοσκοπικές επιθέσεις κατά της Ευρωζώνης, όπως είχε γίνει το καλοκαίρι του 2012 στην περίπτωση της Ελλάδας. Θα μπορούσαν επίσης να αυξηθούν τα επιτόκια δανεισμού, κάτι το οποίο θα φρέναρε τις επενδύσεις.

Αλλά και για άλλους λόγους η απώλεια της Βρετανίας θα ήταν οδυνηρή και το Βrexit σημαντικότερο από το Grexit.

Χωρίς το δίκτυο της βρετανικής Κοινοπολιτείας και το στρατό των Βρετανών η εξωτερική αμυντική πολιτική της Ευρώπης αποδυναμώνεται. Παρά τα ζητήματα αυτά η βρετανική αποχώρηση δεν ξυπνά κανένα πάθος στου Ευρωπαίους της ηπειρωτικής Ευρώπης.

«Το Grexit ήταν ένα θέμα συναισθηματικά φορτισμένο στη Γερμανία και πολλοί ασχολήθηκαν διεξοδικά, ενίοτε με μια δόση χαιρεκακίας» εξηγεί ο έγκριτος οικονομολόγoς Χόλγκερ Σμίντιγκ, ο οποίος εξελέγη από τους θεσμικούς επενδυτές ως ο καλύτερος οικονομολόγος της Ευρώπης για το 2013-2014, σε σχετική συνέντευξή του στο ιδιωτικό γερμανικό κανάλι n-tv. Ηταν κυρίως το ευρώ το οποίο προκάλεσε αναταραχή και η Βρετανία δεν έχει το ευρώ. Εν τούτοις, οι διαλυτικές τάσεις της Ε.Ε. θα μπορούσαν γρήγορα να μεταδοθούν στην ευρωζώνη. Τα πράγματα συνδέονται μεταξύ τους περισσότερο από ό,τι φαίνεται στο χάρτη.

Η ψήφος υπέρ του Βrexit στις 23 Ιουνίου θα μπορούσε να αποτελέσει ένα μοναδικό ιστορικό σοκ κατά τον οικονομολόγο Μίχαελ Βόγκεμουτ, διευθυντή της δεξαμενής σκέψης Open Europe, o οποίος αναμένει μια περίοδο ανασφάλειας η οποία θα αφορά και τις επιχειρήσεις στην Ε.Ε. Ο Bρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον μιλά ήδη για μια «χαμένη δεκαετία». Ακόμα και αν οι Βρετανοί ψηφίσουν υπέρ της Ε.Ε. το θέατρο της εξόδου θα συνεχιστεί. «Αυτό το δημοψήφισμα δεν θα είναι το τέλος», είπε στο n-tv o Πωλ Φάρελι, επικεφαλής της βρετανο-γερμανικής ομάδας βουλευτών. Το έχουν εξαγγείλει ήδη οι υποστηρικτές της εξόδου από την Ε.Ε. «Θα συνεχίσουν να προσπαθούν μέχρι τελευταίας πνοής να το επιβάλουν », όπως είπε.

Επιπλέον θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι μόνο οι Βρετανοί, αλλά και οι Σκωτσέζοι οι οποίοι πρέπει να προστεθούν στο σκηνικό αυτό. Οι επόμενες εντάσεις θα δημιουργηθούν διότι αυτοί θα είναι υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. τη στιγμή που οι Αγγλοι θα έχουν ψηφίσει κατά. Για την περίπτωση αυτή Σκωτσέζοι πολιτικοί έχουν ήδη απειλήσει με νέο δημοψήφισμα υπέρ ή κατά της παραμoνής τους στη Βρετανία...

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κοιτάζει ήδη και προς την Ολλανδία. Πώς θα αντιδράσουν οι Ολλανδοί, οι οποίοι είναι στενά συνδεδεμένοι με τη Μ. Βρετανία; Ο διευθυντής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομiκών Ερευνών (DIW) Μάρτσελ Φράτσερ φοβάται ότι θα προκηρυχθούν όμοια δημοψηφίσματα στη Γαλλία και την Ιταλία. Διαιρετικές κινήσεις σε αυτές τις χώρες θα προκαλέσουν ακόμα πιο επικίνδυνη ανασφάλεια από το Brexit, προειδοποιεί ο οικονομολόγος. Το ερώτημα ποιος θέλει να παραμείνει στην Ε.Ε. απέχει μόλις ένα βήμα από το ερώτημα ποιος θέλει να παραμείνει στο ευρώ.

Πηγή:  huffingtonpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου