Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

Το προφητικό δημοσίευμα 30/5/2016 του Foreign Affairs για το πραξικόπημα στην Τουρκία.

Μπορεί ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ να δήλωσε ότι δεν γνώριζαν τίποτε οι μυστικές υπηρεσίες για το πραξικόπημα στην Τουρκία ωστόσο το Foreign Affairs σε δημοσίευμα του στις 30 Μαΐου του 2016 προειδοποιούσε για το επόμενο στρατιωτικό πραξικόπημα της Τουρκίας

«Στην Τουρκία η αυταρχική εξουσία 
υπό τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πολλαπλασιάζεται. 

 Πολλοί πίστευαν ότι ο πρώην επικεφαλής του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) θα μείνει στην ιστορία ως ο ηγέτης που εξημέρωσε τελικά την στρατιωτική Τουρκίας και επίλυσε τις συγκρούσεις για 10ετές με τους κούρδους. 

Τέτοιες ελπίδες όμως φαντάζουν εξωφρενικά άστοχες.

Ο  Ερντογάν έδωσε στην στρατιωτική ηγεσία λευκή επιταγή για να πολεμήσει  εναντίον .......των Κούρδων ανταρτών αναζητώντας συμμαχίες με τους στρατηγούς. 

Από την πλευρά του, ο Ερντογάν πρέπει να πιστεύει ότι σκοτώνει πολλά πουλιά με μια πέτρα. 

Η στρατιωτική επέμβαση  εναντίον των Κούρδων δεν έχει αποδυναμώνει τη μεγαλύτερη μειονότητα της χώρας, ωστόσο αποτελεί πλήγμα στις φιλοδοξίες του Ερντογάν.

Μπορεί ο Edogan να συμμάχησε με τους στρατιωτικούς λόγω Κούρδων αλλά μετά θα προσπαθήσει αν τους αποδυναμώσει. 

Αλλά για τον Ερντογάν, η ενδυνάμωση της στρατιωτικής ηγεσίας θα μπορούσε να είναι πολύ επικίνδυνη. 

Υπάρχουν ακόμη και εκείνοι στο στενό κύκλο του, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από τους συμβούλους του, οι οποίοι φοβούνται ότι ο πρόεδρος Erdogan έχει πάει ιππασία με τίγρη. 

Ο στρατός για ένα μεγάλο μέρος της τουρκικής ιστορίας, έχει σημαντική επιρροή πάνω πολιτικές υποθέσεις, ενώ έχουν προηγηθεί και 4 πραξικοπήματα, αναγκάζοντας αρκετούς πολιτικούς ηγέτες να παραιτηθούν.

Ο στρατός στην Τουρκία λειτουργεί ως αδιαμφισβήτητος φύλακας της κοσμικής δημοκρατίας. 

Οι τελευταίες εξελίξεις με τους κούρδους και η ισχυροποίηση του στρατού θα μπορούσε να οδηγήσει σε πραξικόπημα κατά του Erdogan από τον τουρκικό στρατό…ανέφερε στις 30 Μάιου του 2016 το Foreign Affairs.

Πηγή:  bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου