Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

Όλο το παρασκήνιο με το φιάσκο του ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχια.

Του Σπύρου Δημητρέλη

​Ένα πλούσιο παρασκήνιο κρύβει το φιάσκο με τον ΕΝΦΙΑ οι αλλαγές του οποίου αρχίζουν να ξηλώνονται από τον ίδιο το υπουργείο Οικονομικών και τους ιθύνοντες που διαπραγματεύτηκαν με τους θεσμούς τη νέα μορφή του φόρου.

Ήταν μόλις πριν από δυο μήνες όταν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης που ανέλαβε το μεγάλο μερίδιο της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς για το φορολογικό πακέτο της κυβέρνησης και τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, όταν διαβεβαίωνε ότι από τις αλλαγές στο φόρο θα επιβαρυνθούν μόνο 500.000 φορολογούμενοι και ότι περίπου έξι εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα πλήρωναν τον ίδιο ή λιγότερο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με πέρυσι.

Μόνο που όσα ακολούθησαν, ειδικά τις τελευταίες ημέρες δείχνουν ότι .......ο κ. Χουλιαράκης είτε δεν είχε πληροφορηθεί τι συμβαίνει με τον ΕΝΦΙΑ είτε ότι δεν τον πληροφόρησαν σωστά. Μια από τις βασικές αλλαγές του ΕΝΦΙΑ ήταν η ένταξη στον συμπληρωματικό φόρο και της αξίας των αγροτεμαχίων. 

Από την πρώτη στιγμή που έγινε αυτό γνωστό υπήρξε κριτική ότι επρόκειτο για μια πολύ δύσκολη εξίσωση αφού οι αντικειμενικές αξίες στα αγροτεμάχια ήταν πολύ περίπλοκες ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν υπήρχαν τιμές.

Το πρόβλημα ήρθε ανάγλυφα στην επιφάνεια μόλις πριν από μερικές ημέρες. Οι προσομοιώσεις εκκαθάρισης του φόρου άργησαν από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων με αποτέλεσμα όταν έγιναν οι υπεύθυνοι του υπουργείου Οικονομικών να χάσουν τη μηλιά τους όταν είδαν τα αποτελέσματα της εκκαθάρισης. 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr:

-αντί για 500.000 που θα ήταν οι φορολογούμενοι που θα επιβαρύνονταν με τις αλλαγές στο φόρο, προέκυψε ότι οι επιβαρυνόμενοι ξεπερνούσαν το 1,5 εκατ.

-το συνολικό ποσό της βεβαίωσης αντί για 3,3 δις ευρώ ξεπερνούσε τα 4,5 δις ευρώ!

-υπήρχαν περιπτώσεις φορολογούμενων με αγροτεμάχια οι οποίοι ενώ πέρυσι πλήρωσαν φόρο μερικών εκατοντάδων ευρώ φέτος λόγω του υπολογισμού της αξίας των αγροτεμαχίων στον συμπληρωματικό φόρο, θα καλούνταν να πληρώσουν μερικά εκατομμύρια ευρώ!

Όλα τα παραπάνω προκάλεσαν πανικό στο υπουργείο Οικονομικών με αποτέλεσμα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος είχε και τον πρώτο και τελευταίο λόγο στα φορολογικά μέτρα που προέκυψαν με την πρώτη αξιολόγηση- να ανακρούσει πρύμναν με το θέμα του συμπληματικού φόρου στα αγροτεμάχια. 

Πίσω έκανε και στο θέμα της κατάργησης των εκπτώσεων του ΕΝΦΙΑ για όσους εισπράττουν πάνω από 300 ή 600 ευρώ από τόκους.

Πηγή:  capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου