Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

Όλος ο Νότος στην ''πρέσα'' ΔΝΤ: Νέο ρεκόρ σημείωσε το δημόσιο χρέος της Ιταλίας.

«Αύξηση 133% του ΑΕΠ κατέγραψε το δημόσιο χρέος της Ιταλίας, ένα επίπεδο που περιορίζει τα δημοσιονομικά περιθώρια για την αντίδραση σε περίπτωση σοκ» προειδοποιεί το ΔΝΤ, το οποίο καλεί τις ιταλικές Αρχές να υλοποιήσουν ταχύτερα μεταρρυθμίσεις που στηρίζουν την ανάπτυξη.

Το ΔΝΤ προτείνει στην κυβέρνηση Ρέντσι, λιγότερο
στρεβλωτική φορολόγηση, με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την εισαγωγή σύγχρονου φόρου στην .....
....ακίνητη περιουσία». 

Στο 1,1% προβλέπεται ο ρυθμός ανάπτυξης της ιταλικής οικονομίας το 2016, και «υπόκειται σε κινδύνους, μεταξύ άλλων από την αστάθεια της χρηματοπιστωτικής αγοράς, την αύξηση των μεταναστών και την επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου», σημειώνεται στην έκθεση.

Το δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg αναφέρει: «Σχετικά με το κόστος εξυγίανσης των ιταλικών τραπεζών, το ΔΝΤ ζήτησε επίσης, τη λήψη μέτρων, που περιλαμβάνουν πιο εντατική χρήση εξωδικαστικών μηχανισμών αναδιάρθρωσης των κόκκινων δανείων, σημειώνοντας ότι τα «πολύ υψηλά» ποσά μη εξυπηρετούμενων δανείων και οι αργές δικαστικές διαδικασίες πιέζουν τους τραπεζικούς ισολογισμούς».

Μεταξύ άλλων ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι δήλωσε:«Μετά από ό,τι συνέβη με την έξοδο της Βρετανίας, κατά την άποψή μου είναι απαραίτητο να υπάρξει κοινή λογική στην Ευρώπη».

Επίσης κάλεσε τις τράπεζες να επιστρέψουν στον δανεισμό προς τις μικρές επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες,αλλά και να υπάρχουν «κανόνες πιο ξεκάθαροι και πιο ανθρώπινοι.

Οι ιταλικές Αρχές σπεύδουν να στηρίξουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα, που επιβαρύνεται από κόκκινα δάνεια ύψους περίπου 360 δις ευρώ, εν μέσω αυξανόμενης πίεσης από την ΕΚΤ στις ιταλικές τράπεζες να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους, ενώ τονίζεται ότι το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων φαίνεται να σταθεροποιείται στο 18% των συνολικών δανείων. 

Οι συζητήσεις μεταξύ της Ιταλίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανακεφαλαιοποίηση της Banca Monte dei Paschi di Siena και άλλων τραπεζών, έχουν κολλήσει στο αν οι πιστωτές των τραπεζών θα πρέπει να υποστούν ζημιές, σε περίπτωση που χρησιμοποιηθούν χρήματα των φορολογουμένων, αναφέρει το δημοσίευμα.

Οι κανόνες που εφαρμόζονται από φέτος απαιτούν την απορρόφηση ζημιών των τραπεζών από τους ομολογιούχους και μετόχους τους στην περίπτωση διάσωσης, μία διαδικασία που αποκαλείται bail – in.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου