Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

Νόμισαν ότι βγηκανε από τα μνημόνια της Γερμανικής Ευρώπης...Άλλα εδόθη το πράσινο από το Ecofin στις κυρώσεις για Ισπανία και Πορτογαλία.

Πράσινο φως για επιβολή κυρώσεων σε Ισπανία και Πορτογαλία άναψε το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικων της ΕΕ (Ecofin) επικυρώνοντας την έκθεση της Κομισιόν για τα υπερβολικά ελλείμματα των δύο χωρών.

Αναλυτικά, το Ecofin διαπίστωσε ότι η Μαδρίτη και η Λισαβόνα δεν έχουν συμμορφωθεί στις δημοσιονομικές υποδείξεις της Κομισιόν, με αποτέλεσμα να καθίσταται ανέφικτος ο στόχος μείωσης των ελλειμμάτων κάτω του 3% του ΑΕΠ, όπως ορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Η απόφαση του συμβουλίου των Ευρωπαίων υπουργών, βάσει του άρθρου 126 της λειτουργίας της ΕΕ, επισύρει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος των δύο χωρών, διαδικασία που......... μέχρι σήμερα ουδέποτε έχει εφαρμοστεί.

Η σκυτάλη περνά τώρα ξανά στην Κομισιόν που εντός 20 ημερών καλείται να αποφασίσει μέσα στις επόμενες μέρες αν θα επιβληθεί πρόστιμο ή όχι, το ύψος του προστίμου, αλλά και αν μέρος των ευρωπαϊκών κονδυλίων για τα δύο αυτά κράτη θα μπλοκαριστεί προσωρινά. Τα πρόστιμα που μπορεί να ........επιβάλει φθάνουν έως 0,2% του ΑΕΠ.

Ζήτησαν επιτάχυνση του Brexit

Εντωμεταξύ, την επιτάχυνση της διαδικασίας του Brexit ζήτησαν προσερχόμενοι στο σημερινό συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί και ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ

«Δεν πρέπει να χάνουμε χρόνο. Το κόμμα των Συντηρητικών προχώρησε γρήγορα τη διαδικασία για την τοποθέτηση της Τερέζα Μέι στη θέση της», δήλωσε σήμερα το πρωί ο Π. Μοσκοβισί, επισημαίνοντας ότι η επιτάχυνση στην ανάληψη των καθηκόντων της Μέι θα πρέπει επιταχύνει και τη διαδικασία του Brexit. 

«Οι διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν μόνο αν ξεκινήσει και η διαδικασία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ», δήλωσε από την πλευρά του ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας ότι είναι προς το συμφέρον της Βρετανίας να βάλει τέλος στην αβεβαιότητα το συντομότερο και να μην αναβάλει τις διαπραγματεύσεις «αενάως».
 
Έμφαση του Eurogroup στις εκκρεμότητες

Υπενθυμίζεται ότι στο περιθώριο του Eurogroup της Δευτέρας, συζητήθηκε το θέμα της Ελλάδας, με επίκεντρο τις εκκρεμότητες της αξιολόγησης του φθινοπώρου. Οι δανειστές τονίζουν πως πρέπει να διατηρηθεί η ομαλή εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Τα αιτήματα της Αθήνας επικεντρώνονται κυρίως στο θέμα της διοίκησης των τραπεζών και στο νέο Μεσοπρόθεσμο που πρέπει να κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή, το οποίο θα εκτείνεται έως το 2020. Επιπλέον, επίσημο αίτημα για χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων , το οποίο όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας υπεβλήθη χθες προς έγκριση στους θεσμούς. 

Η ελληνική πλευρά επιχειρεί να λάβει το «πράσινο φως» από τους θεσμούς προκειμένου να καταθέσει στη Βουλή προς ψήφιση το Μεσοπρόθεσμο, αφού «κλειδώσει» ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος. Η κυβέρνηση επιμένει στη διαπραγμάτευση σεναρίου πρωτογενών πλεονασμάτων που θα βασίζονται σε μείωση του στόχου του 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018. Επιπλέον, ο κ. Στουρνάρας επανέλαβε τη θέση του για ανάγκη μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 στο 2% του ΑΕΠ.  

Οι θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα μετά το επόμενο Eurogroup το οποίο έχει οριστεί για τις 8 Σεπτεμβρίου, με βασικό θέμα τα προαπαιτούμενα των 2,8 δισ. ευρώ και επανέρχονται μετά τη Σύνοδο της 10ης Οκτωβρίου, με στόχο να ολοκληρωθεί η επόμενη αξιολόγηση, πριν η βρετανική κυβέρνηση ζητήσει την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή:  thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου