Σάββατο, 30 Ιουλίου 2016

Η ΕΚΘΕΣΗ-ΣΟΚ ΤΗΣ CITIGROUP

O Τέλειος Αρμαγεδδώνας με απόλυτη φτώχια και έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ...

Η κυβέρνηση Τσίπρα βρίσκεται μπροστά στον Τέλειο Αρμαγεδδώνα. Κι αυτός δεν είναι άλλος από το στέγνωμα του κόσμου, την απόλυτη φτώχια. Οχι ο Τσίπρας δεν έχει αντίπαλο το μπουλούκι του Μητσοτάκη. Εχει αντίπαλο την απόλυτη φτώχια.
Κι αυτή είναι που θα πληρώσει πανάκριβα όσο αναβάλει την προσφυγή στις κάλπες. Εχει επίσης αντίπαλο το γεγονός ότι.....
... δεν δίνει προοπτική στον κόσμο.
Οταν το ίδιο του ΔΝΤ αποδέχεται ότι το πρόγραμμά του είναι λάθος, ότι στην Ελλάδα τα συμφέροντα είναι ανίκητα, ότι το πελατειακό κράτος είναι ανίκητο η Ελλάδα δεν έχει πλέον καμμία τύχη. Αυτή άλλωστε είναι και η διαπίστωση της Citigroup μέσα από την έκθεση Global Economic Outlook and Strategy. Σύμφωνα με την Εκθεση η ύφεση το 2016 θα είναι πολύ βαθύτερη από τις εκτιμήσεις τόσο της Ελλάδας όσο και των δανειστών.
Όπως επισημαίνει η αμερικάνικη τράπεζα, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσης τον Ιούνιο, το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδαδεν έχει ακόμη να δείξει κάποια βελτίωση, ιδίως για τους καταναλωτές και τους κλάδους των υπηρεσιών.
Η Citigoup “βλέπει” αύξηση του χρέους στο 205% του ΑΕΠ και το 221% του ΑΕΠ το 2017 και το 2018, ενώ σε καμία περίπτωση δεν βλέπει έξοδο της χώρας μας στις αγορές αφού οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων φέτος θα βρεθούν στο 8,25% και το 2017 (που σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών η Ελλάδα αναμένεται να κάνει το μεγάλο βήμα), απόδοση θα διαμορφωθεί στο 7,84% και το 2018 στο 8,17%.
Η νέα δημοσιονομική λιτότητα, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ, κατά πάσα πιθανότητα θα επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα στο β’ εξάμηνο, σε συνδυασμό με την επιβράδυνση στις τουριστικές ροές σε σύγκριση με τα τελευταία χρόνια και με την αβεβαιότητα που σχετίζεται με το Brexit, τονίζει η Citi.
Όπως επισημαίνει “εξακολουθούμε να αναμένουμε ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 1,2% το 2016” και προσθέτει ότι τόσο η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος που αναμένεται να ξεκινήσει το φθινόπωρο όσο και οι νέες συνομιλίες για την ελάφρυνση του χρέους, θα επαναφέρουν την πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα.
Με δεδομένο ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους παραμένει αμφίβολη, η Citi εκτιμά ότι ο κίνδυνος για Grexit μέσα στα επόμενα 1-3 χρόνια αυξάνεται και πάλι.
Όπως σημειώνει σε πίνακες που παραθέτει στην έκθεση, βλέπει την Ελλάδα να υποβαθμίζεται και πάλι στην κατηγορία junk από την S&P και την Moody’s μέσα στα επόμενα 3-4 χρόνια, ενώ εκτιμά ότι η ύφεση το 2017 θα βρεθεί στο 3,1% και το 2018 θα εκτιναχθεί στο 7,1%, όπως και στην προηγούμενη εκτίμησή της.
Παράλληλα “βλέπει” εκτόξευση του πληθωρισμού από τον αποπληθωρισμό του 1,1% του 2015 σε… 10,1% το 2017 και στο… +46% το 2018, προφανώς βασίζοντας τις εκτιμήσεις της στην υλοποίηση του σεναρίου του Grexit ( αν και δεν το επισημαίνει στους αντίστοιχους πίνακες).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου