Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016

Έρχεται «καυτός» Σεπτέμβρης για φορολογούμενους και συνταξιούχους.

Αντιμέτωποι με την σκληρή πραγματικότητα αναμένεται να έρθουν από τον Σεπτέμβριο μισθωτοί και συνταξιούχοι καθώς οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και τα μερίσματα που ξεκίνησαν τον Ιούλιο –Αύγουστο αναμένεται να κορυφωθούν ενώ παράλληλα, περικοπές προβλέπονται και στο μισθολογικό του Δημοσίου.

Έτσι λοιπόν, από τις αρχές του φθινοπώρου τουλάχιστον 100.000 μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα που
απασχολήθηκαν περιστασιακά κατά τους θερινούς μήνες στον τουριστικό τομέα αναμένεται να βρεθούν και πάλι χωρίς δουλειά. 

Για παράδειγμα, σύμφωνα ..
.....με το capital.gr πέρυσι οι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ από 946.137 που ήταν τον Αύγουστο εκτινάχθηκαν στους 1.047.661 το Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου. Ανάλογη αύξηση των εγγεγραμμένων ανέργων αναμένεται να συμβεί και φέτος, μετά το τέλος της θερινής τουριστικής περιόδου.

Η μείωση της απασχόλησης όμως αναμένεται με τη σειρά της να προκαλέσει και ανάλογη μείωση και στα τρέχοντα έσοδα του ΙΚΑ από ασφαλιστικές εισφορές. Το σοκ που θα υποστούν τουλάχιστον 100.000 που αναμένεται να χάσουν τη δουλειά τους από τον προσεχή Σεπτέμβριο θα γίνει ακόμα μεγαλύτερο από τις ανατροπές που αναμένεται να προκληθούν στο εργασιακό θεσμικό πλαίσιο τον ερχόμενο Σεπτέμβριο –Οκτώβριο.

Ανάλογο σοκ όμως θα υποστούν επίσης, τουλάχιστον 490.000 συνταξιούχους οι οποίοι θα δουν τις αποδοχές να μειώνονται δραματικά λόγω του νόμου Κατρούγκαλου. Αναλυτικότερα, περίπου 200.000 συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα, θα δουν σε ένα μήνα περίπου τις επικουρικές συντάξεις μειωμένες έως και 40%. Παράλληλα, θα ξεκινήσουν οι αναδρομικές μηνιαίες παρακρατήσεις στις επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα για το διάστημα Ιουνίου-Ιουλίου –Αυγούστου 2016.

Την ίδια ώρα, θα ξεκινήσουν και οι αναδρομικές παρακρατήσεις στα μερίσματα 290.000 συνταξιούχων του Δημοσίου (ΜΤΠΥ) για το διάστημα Ιανουαρίου –Αυγούστου 2016, δεδομένου ότι εν λόγω περικοπές οι οποίες στερούν κατά μέσο όρο το 32% από τις εν λόγω παροχές έχουν αναδρομική ισχύ από 1.1.2016.

Τέλος, «χτύπημα» αναμένεται να λάβουν και 190.000 δημόσιου υπάλληλοι που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια αφού μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη η κυβέρνηση πρέπει να βρει ισοδύναμα προκειμένου να μην παγώσει τις μισθολογικές ωριμάνσεις και τις προαγωγές στους εργαζομένους στο δημόσιο που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια. Στόχος της κυβέρνησης είναι η εξοικονόμηση 118 εκατ. ευρώ την περίοδο 2017-2018. Παράλληλα, η κυβέρνηση θα πρέπει να αναθεωρήσει τα επιδόματα όλων των δημοσίων υπαλλήλων που σχετίζονται με επικίνδυνη και ανθυγιεινή εργασία με στόχο την ευθυγράμμισή τους με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Πηγή:  Newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου