Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016

ΜΩΡΕ, ΠΟΙΟΣ ΤΑ ΕΙΠΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ;

Το πολιτικό μας σύστημα έχει ανάγκη από μια πλήρη επανεκκίνηση. Χρειαζόμαστε ένα νέο Σύνταγμα των πολιτών και όχι των επαγγελματιών πολιτικών, ένα Σύνταγμα που δεν θα προβλέπει απλώς θεσμούς άμεσης δημοκρατίας, αλλά το ίδιο θα αποτελεί εφαρμοσμένη άσκησή της. 

Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να έρθει παρά μόνον από μια νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία....... της αριστεράς και –πάνω από όλα– από ένα διαφορετικό συσχετισμό δυνάμεων στην κοινωνία. 

Η προοδευτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα πρέπει να θέσει στο λαό, με δημοψήφισμα, ερώτημα για
το αν θέλει νέο Σύνταγμα, που θα συνταχθεί από τους πολίτες, με διαδικασίες αμεσοδημοκρατικές, όπως έγινε στην περίπτωση της Ισλανδίας.

Στο δημοψήφισμα αυτό θα πρέπει να τεθεί όχι μόνον το ερώτημα εάν πρέπει να συνταχθεί νέο Σύνταγμα, αλλά και η ίδια η διαδικασία θέσπισης του, η οποία θα πρέπει να είναι αμεσοδημοκρατική. 

Και μετά την ολοκλήρωση του σχεδίου του Συντάγματος με τις αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες που θα πρέπει να εφεύρουμε, θα πρέπει και πάλι να τεθεί αυτό εκ νέου στην κρίση του ελληνικού λαού με δημοψήφισμα.

Αυτά φαίνονται σε αρκετούς από τους συναδέλφους μου συνταγματολόγους ακραία. Σε ακραίες εποχές, όμως, όπως δική μας, τίποτα λιγότερο δεν απαιτείται. Άλλωστε, όπως έγραφε ο Αριστόβουλος Μάνεσης, «ο λαός, ως κυρίαρχος, δύναται να θέλη ο,τιδήποτε, αρκεί ότι το θέλει.»

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ
4-5-2014

ΥΓ. Τώρα που ο κ. Κατρούγκαλος ορίστηκε υπεύθυνος, για την αναθεώρηση του Συντάγματος, συνέβαλε προφανώς κι αυτός, στο να ακούσουμε τις πολιτικά αστείες εξαγγελίες του κ. Τσίπρα για το Σύνταγμα, που καμία σχέση δεν έχουν με δημοκρατία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου