Σάββατο, 13 Αυγούστου 2016

Σήμα κινδύνου εκπέμπει η ελληνική οικονομία λόγω capital controls και κρίσης

Σήμα κινδύνου εκπέμπει η ελληνική οικονομία η οποία φαίνεται να δέχεται ισχυρές πιέσεις τόσο λόγω των capital controls όσο και εξαιτίας της κρίσης που έχει ξεσπάσει σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι πιέσεις που ασκούνται στο οικονομικό κλίμα αποτυπώνονται εδώ και καιρό στις ανακοινώσεις από την ΕΛΣΤΑΤ, τον ΙΟΒΕ και άλλες πηγές τα οποία για τους αναλυτές αποτελούν προάγγελο για τα στοιχεία του ΑΕΠ το β” τρίμηνο του 2016 που αναμένονται σήμερα να δημοσιοποιηθούν από την ΕΛΣΤΑΤ.

Ο τομέας των εξαγωγών είναι από τους πρώτους που έχει πληγεί. Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία του υπουργείου Εξωτερικών, έχει χαθεί το 8,5% των εξαγωγών στο πεντάμηνο του 2016 σε .......σχέση με το 2013, ενώ έως 78,9% είναι οι απώλειες στους 20 μεγαλύτερους εξαγωγικούς προορισμούς της Ελλάδας με τις μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφονται στις εξαγωγές του α” 5μήνου του 2016 (σε σχέση με το 2013) προς την Ν. Κορέα, την Σ. Αραβία, την Αίγυπτο, την Τουρκία και τις ΗΠΑ. Συνολικά το 2015 συγκριτικά με το 2013 η μείωση είναι 5,1%.


Οι αναλυτές της Eurobank πάντως εκτιμούν ότι η ελληνική οικονομία δεν βυθίστηκε σε ύφεση μόνο το α” τρίμηνο αλλά όλο το α” εξάμηνο του 2016 ενώ παράλληλα χαρακτηρίζει ως ιδιαίτερα κρίσιμο το β΄εξάμηνο τονίζοντας ότι πρέπει να αποφευχθεί η «παγίδα στασιμότητας».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου