Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2016

Προειδοποίηση Μόσχας: «Αν το ΝΑΤΟ αποστείλει ναυτική ομάδα μάχης στη Μαύρη Θάλασσα, τότε έχουμε πόλεμο…»

Η Ρωσία   μέσω μυστικών δίαυλων «ανακοίνωσε» στις ΗΠΑ  ότι θα  αναλάβει πολεμική δράση ενάντια στο ΝΑΤΟ, αν η  συμμαχία αποστείλει  ομάδα μάχης  πλοίων στην  Μαύρη Θάλασσα.

Πρόσβαση στην Μαύρη Θάλασσα η οποία θεωρείται η «αυλή» της Ρωσίας , έχουν τα  μέλη του ΝΑΤΟ,  Βουλγαρία, Ρουμανία, Ελλάδα και Τουρκία.
Ανώτερος αξιωματούχος του Κρεμλίνου προειδοποίησε το ΝΑΤΟ με ευθεία  «αντιπαράθεση» λέγοντας ότι...

....η  στρατιωτικοποίηση των νότιων συνόρων με τη Ρωσία, θα εμπεριέχει σκληρότατη δράση σε μια άμεση απάντηση των κινήσεων της συμμαχίας .
Οι εντάσεις μεταξύ της Ρωσίας και της συμμαχίας έχουν αυξηθεί, ιδιαίτερα μετά την κρίση της Ουκρανίας και την  προσάρτηση της Κριμαίας , η οποία έχει μετατραπεί από την Μόσχα σε «οχυρό» με πυραύλους τελευταίας τεχνολογίας που δύνανται να καταστρέψουν πολεμικά πλοία σε απόσταση 600 χλμ.
Ο Andrei Kelin, επικεφαλής του τμήματος ευρωπαϊκής συνεργασίας του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε: «Η πρόθεση του ΝΑΤΟ να μετακινήσει «στρατιωτική υποδομή» κοντά στα σύνορα της Ρωσίας θα προκαλέσει την απάντηση μας με τα κατάλληλα μέτρα».

black-sea-757472
Και πρόσθεσε: «Αν κοιτάξουμε την διαδικασία που πραγματοποιεί η συμμαχία με την συνεχή ενίσχυση των στρατιωτικών υποδομών της και την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας στην ανατολική πλευρά της, είναι σαφές ότι όλα αυτά τα μέτρα επηρεάζουν άμεσα την εθνική μας ασφάλεια και θα είναι φυσικό για εμάς να το λάβουμε  υπόψη υπόψη κατά τον αμυντικό μας σχεδιασμό» .

Η Ρωσία θεωρεί ότι η Μαύρη Θάλασσα αποτελεί ζωτική θάλασσα για τον  στόλο της και μετά την προσάρτηση της Κριμαίας χιλιάδες στρατιώτες, πολεμικά πλοία και  συστήματα πυραυλικής άμυνας αναπτύχθηκαν στην περιοχή.  Η χώρα  έχει επίσης τον δικό της  στόλο στην Μαύρη Θάλασσα που  εδρεύει στην Σεβαστούπολη.

Σε μια δυσοίωνη προειδοποίηση προς τα γειτονικά κράτη  της Μαύρης Θάλασσας, ο Βαλέριος Γερασίμωφ , επικεφαλής του γενικού επιτελείου , δήλωσε πρόσφατα «ότι  η Τουρκία ήταν μέχρι τώρα ουσιαστικά ο «πλοίαρχος» της Μαύρης Θάλασσας αλλά τώρα όλα είναι διαφορετικά.».

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο πραγματοποιήθηκε ναυτική άσκηση του ΝΑΤΟ στην θάλασσα αυτή με την ονομασία «Breeze 2016» με την συμμετοχή   δεκάδων πολεμικών πλοίων και περίπου 1.700 ανδρών του στρατιωτικού προσωπικού.

Στην  άσκηση συμμετείχαν χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Τουρκία, η Ελλάδα και η Ισπανία, καθώς και η Ουκρανία και η Γεωργία.

 Σύμφωνα με τη Σύμβαση του Μοντρέ, χώρες που δεν συνορεύουν με την Μαύρη Θάλασσα δεν δύναται να αποστείλουν πολεμικά πλοία  εκεί για περισσότερο από 21 ημέρες. Η Μόσχα έχει προειδοποιήσει το  ΝΑΤΟ για  συσσώρευση πολεμικών πλοίων  στην Μαύρη Θάλασσα.

Η ιστορία έχει αποδείξει ότι όποια δύναμη προσπάθησε να κυριαρχήσει στην θάλασσα αυτή πάντα έβρισκε απέναντι της την οργισμένη αντίδραση της Ρωσίας , ενώ πολλές φορές πραγματοποιούνταν και ένοπλες συμπλοκές.

Η κίνηση του ΝΑΤΟ αποτελεί ευθεία πρόκληση στην Μόσχα και η «απάντηση» θα είναι ιδιαίτερα σκληρή και ισχυρή από τον Ρώσο πρόεδρο Β.Πούτιν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου