Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Ήρθε η σειρά της Ιταλίας....Εύγε στους οίκους ανοχής των παγκόσμιων ασύδοτων φασιστικών αγορών !!

Του Μιχάλη Παπανίδη

Δεν τα καταφέρνει η ιταλική οικονομία. 

Προσπαθεί, ίσως όχι αρκετά, αλλά το σίγουρο είναι ότι δεν τα καταφέρνει. Το πρόβλημα, όμως, της ιταλικής οικονομίας είναι ένας μεγάλος κίνδυνος για την ..

Ευρωζώνη και, βεβαίως, για την Ελλάδα.

Κορυφαίος οικονομικός παράγοντας της χώρας σχολίασε στο zougla.gr ότι «είναι κρίμα να καταρρεύσει η ελληνική προσπάθεια λόγω... Ιταλίας», αποδίδοντας το μέγεθος του προβλήματος, αλλά και του κινδύνου για τη χώρα μας.

Όλα ξεκίνησαν το βράδυ της Παρασκευής, όταν η Fitch Ratings προέβη στην υποβάθμιση της μακροχρόνιας πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας σε «BBB» από «ΒΒΒ+», με σταθερό το οutlook. 


Η ημέρα που ανακοινώθηκε η υποβάθμιση ήταν η συνηθισμένη, καθώς στην οικονομία όλα τα αρνητικά γεγονότα επιλέγονται να συμβούν Παρασκευή βράδυ κι αφού έχουν κλείσει ....
...οι βασικές αγορές. Πάντα υπάρχει η ελπίδα μέχρι τη Δευτέρα να απορροφηθεί μέρος, αν όχι το σύνολο των κραδασμών που προκαλούν τέτοιου είδους γεγονότα.

Η υποβάθμιση όμως ήλθε διαρκούσης της Συνόδου του ΔΝΤ, όταν το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα είναι συγκεντρωμένο στην Ουάσινγκτον. Αυτό δεν είναι τυχαίο, αλλά μέχρι εκεί. Οι συνηθισμένες συνωμοσιολογίες δεν έχουν θέση κι αυτό γιατί η ιταλική οικονομία δεν τα καταφέρνει πραγματικά. Κι αυτό δεν αλλάζει από τη μια ημέρα στην άλλη. 

Όποτε κι αν σημειώθηκε η υποβάθμιση της ιταλικής οικονομίας, το γεγονός ότι το κόστος δανεισμού ανεβαίνει για τη γείτονα δεν αλλάζει, ούτε μπορεί να αγνοηθεί. 

Σε γενικές γραμμές, η ιταλική οικονομία είναι μη διασώσιμη από την Ε.Ε. Καμία χώρα δεν μπορεί να «αγκαλιάσει» την ιταλική οικονομία, παρέχοντας δισεκατομμύρια ευρώ για τη σταθεροποίησή της, όπως έγινε στην περίπτωση της Ελλάδας.
Το συνεχιζόμενο ιστορικό δημοσιονομικής διολίσθησης της Ιταλίας προκαλεί ανησυχία στους επενδυτέςΑς δούμε, όμως, τι πραγματικά συμβαίνει στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και ποια πραγματικά στοιχεία αξιολόγησε ο οίκος Fitch Ratings.

Το συνεχιζόμενο ιστορικό δημοσιονομικής διολίσθησης της Ιταλίας προκαλεί οπωσδήποτε ανησυχία στους επενδυτές για το εάν θα συνεχίσουν να παίρνουν τα χρήματα που έχουν δανείσει. Από την άλλη πλευρά, η καθυστέρηση της ενοποίησης και η αδύναμη οικονομική ανάπτυξη αρχίζουν να καθιστούν τη διαχείριση του χρέους, που αγγίζει τα 2,2 τρις ευρώ (έναντι 314 δις ευρώ της Ελλάδας) επισφαλή. 

Οι αγορές παρακολουθούν και καταγράφουν επίσης τη συνεπαγόμενη αποτυχία να μειώσει το πολύ υψηλό επίπεδο χρέους της γενικής κυβέρνησης. Οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες των τελευταίων κυβερνήσεων μικρή επίπτωση έχουν στην προσπάθεια να τιθασευτεί και να μειωθεί το χρέος της χώρας. 

Όλοι αυτοί οι αντικειμενικοί παράγοντες έχουν αφήσει τη χώρα περισσότερο εκτεθειμένη σε δυνητικά δυσμενή σοκ. Αυτό συνοδεύεται από την αύξηση του πολιτικού κινδύνου και τη συνεχιζόμενη αδυναμία του τραπεζικού τομέα, που έχει οδηγήσει σε κρατική παρέμβαση σε τρεις τράπεζες από τον Δεκέμβριο. 

Κανείς από τους διαχειριστές του συστήματος δεν ξεχνά την τραγική θέση στην οποία έχουν περιέλθει μεγάλες ιταλικές τράπεζες. Το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται αποφασιστικά, αλλά ουσιαστικά μετατίθεται έστω και για το άμεσο μέλλον, προκειμένου να εξασφαλιστεί λίγος χρόνος που θα δώσει μια κάποια λύση.
Όπως αναφέρει η Fitch, η Ιταλία έχει χάσει διαδοχικούς στόχους για το χρέος της γενικής κυβέρνησης ως αναλογία του ΑΕΠ, το οποίο αυξήθηκε κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες το 2016, αγγίζοντας το 132,6%. Ποσοστό κατά 11,2% του ΑΕΠ, υψηλότερο από τον στόχο του Προγράμματος Σταθερότητας του 2013. 
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του οίκου αξιολόγησης, το ιταλικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 0,9% το 2017 -όπως και πέρυσι- και κατά 1% το 2018Στο μεταξύ, το outlook της αξιολόγησης της Fitch για το ιταλικό τραπεζικό σύστημα είναι αρνητικό, γεγονός που πρωτίστως αντανακλά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει για τη μείωση του υψηλού επιπέδου μη εξυπηρετούμενων δανείων, σε συνδυασμό με την αδύναμη κερδοφορία και τη δημιουργία κεφαλαίου.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του οίκου αξιολόγησης, το ιταλικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 0,9% το 2017 -όπως και πέρυσι- και κατά 1% το 2018, γεγονός που θα μπορούσε να αφήσει το πραγματικό ΑΕΠ της χώρας 5% χαμηλότερα σε σχέση με το επίπεδο του 2007. 

Μετά τον οίκο Fitch Ratings, αναμένεται να τοποθετηθούν και οι άλλοι μεγάλοι οίκοι του εξωτερικού, ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο την ανασφάλεια των επενδυτών και αναλόγως το κόστος του ιταλικού δανεισμού.

ζουγκλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου