Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

«Κόκκινα» ακίνητα 500 εκατ. στο στόχαστρο της αγοράς.

Κεφάλαια που είναι πιθανό να ανέλθουν σε 500 εκατ. ευρώ κατά τη διάρκεια των προσεχών μηνών αναμένεται να τοποθετηθούν για την απόκτηση ακινήτων που είναι συνδεδεμένα με «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, με τη μορφή ενεχύρου. 

Ξένοι θεσμικοί επενδυτές και εγχώριες εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ) αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο αυτών των επενδύσεων, καθώς εκτιμούν ότι πρόκειται για μοναδική ευκαιρία απόκτησης ακινήτων εξαιρετικά χαμηλού κόστους, σε μια περίοδο που μοιάζει να .......ολοκληρώνεται η οικονομική καθίζηση της χώρας, γεγονός που γεννά προσδοκίες μελλοντικών υπεραξιών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις εταιρειών παροχής υπηρεσιών ακινήτων, όπως η Arbitrage Real Estate, η απόκτηση ακινήτων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια, είτε άμεσα, μέσω πωλήσεων των τραπεζών, είτε έμμεσα, μέσω των διαχειριστών «κόκκινων» δανείων, αναμένεται να οδηγήσει στη σταδιακή απελευθέρωση σημαντικού δυναμικού από ακίνητα, που σήμερα είναι, ως επί το πλείστον, «παροπλισμένα» και εκτός αγοράς. 

«Η πιο επαγγελματική και άμεση διαχείριση που θα προκύψει από τη μετάβαση των ακινήτων σε επαγγελματίες του κλάδου των ακινήτων θα σημάνει την ενίσχυση του αποθέματος σύγχρονων ακινήτων, ιδίως στην αγορά γραφείων», ανέφερε πρόσφατη μελέτη της Arbitrage.

Στη συντριπτική πλειονότητά τους, τα κτίρια γραφείων που περιλαμβάνονται στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών δεν θεωρούνται «φιλέτα». Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες αξιοποίησης, ιδίως αν συνεκτιμηθεί το ιδιαίτερα χαμηλό κόστος κτήσης. 

Ηδη, οι τιμές τέτοιων ακινήτων κινούνται σε επίπεδο 50% χαμηλότερα σε σχέση με την περίοδο 2008-2009, ενώ είναι δεδομένο ότι το τελικό τίμημα, εφόσον αποκτηθούν μέσω πλειστηριασμού ή εκποίησης, θα είναι ακόμα χαμηλότερο.

Στο πλαίσιο αυτό, οι επενδυτικές εταιρείες ακινήτων (ΑΕΕΑΠ) αναμένεται να κινηθούν ζωηρά στην αγορά για την απόκτηση έστω και χαμηλότερης ποιοτικής στάθμης ακινήτων. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών τους, μια αναβάθμιση αυτών των ακινήτων, ώστε να πληρούν τις σύγχρονες προδιαγραφές ενεργειακής κατανάλωσης και παροχών προς τους χρήστες, θα τα καταστήσει σαφώς ελκυστικότερα για ενοικίαση ή μελλοντική πώληση. 

Εν ολίγοις, ακίνητα που σήμερα βρίσκονται εκτός αγοράς και κρίνονται παρωχημένα θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο νέας ζήτησης, με τις κατάλληλες κινήσεις.

Μάλιστα, ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκτιμήσεις των εταιρειών ότι αρκετά από τα εν λόγω ακίνητα θα μπορούσαν να αλλάξουν χρήση και να γίνουν ακόμα ελκυστικότερα. Λόγος γίνεται κυρίως για τη μετατροπή κτιρίων γραφείων σε ξενοδοχειακά συγκροτήματα πόλης, προκειμένου να αξιοποιήσουν τη ζήτηση που υπάρχει. 

Επίσης, μια άλλη πιθανή εξέλιξη αφορά τη μετατροπή τους σε συγκροτήματα επιπλωμένων κατοικιών, τα οποία θα απευθυνθούν σε τουρίστες, αξιοποιώντας έτσι την υψηλή απήχηση της οικονομίας διαμοιρασμού και δη των ηλεκτρονικών πλατφορμών ενοικίασης ακινήτων (π.χ. Airbnb). Ασφαλώς δεν είναι όλα τα ενεχυριασμένα ακίνητα κατάλληλα προς αξιοποίηση, είτε λόγω μεγέθους είτε λόγω τοποθεσίας και επιτρεπόμενων χρήσεων. Ωστόσο, ακόμα και αυτά θα μπορούσαν στο μέλλον να προσφέρουν έσοδα στους νέους ιδιοκτήτες τους. 

Για παράδειγμα, ένα μικρό κτίριο γραφείων χαμηλών ποιοτικών προδιαγραφών σε μη προνομιακή τοποθεσία σήμερα κρίνεται παρωχημένο και σχεδόν αδύνατο να βρει ενοικιαστή. Ωστόσο, όταν η οικονομία ανακάμψει και η επιχειρηματική δραστηριότητα αυξηθεί, είναι πιθανό να προκύψει ζήτηση και για τέτοιου είδους ακίνητα, όπως άλλωστε συνέβαινε τα χρόνια πριν από την οικονομική κρίση.

Νίκος Ρουσάνογλου
Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου