Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017

Χάρτης: Οι χώρες της Ευρώπης με τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού.

Παρά την ύφεση η Ελλάδα έχει καταφέρει να διατηρεί ένα αξιοπρόσεκτο κατά κεφαλήν απόθεμα χρυσού. Ποια είναι η πρωταθλήτρια και ποιες χώρες στην Ευρώπη έχουν μηδενικό απόθεμα.

Αν υποθέσουμε ότι στην Γενική της Συνέλευση η Τράπεζα της Ελλάδας λάμβανε μία τρελή απόφαση να μοιράσει τα αποθεματικά που είχε σε χρυσό σε όλους τους Έλληνες, πόσος χρυσός πιστεύεται ότι θα μας αναλογούσε;
Αυτό είναι ουσιαστικά που δείχνει ο παραπάνω χάρτης, τίποτα περισσότερο ....
....και τίποτα λιγότερο. Ούτε πόσο πλούσια είναι μία χώρα ούτε πόσο φτωχή. Απλά τα αποθέματα χρυσού που διαθέτει η εκάστοτε κεντρική τράπεζα σε γραμμάρια κατανεμημένα εξίσου στο σύνολο των κατοίκων της.
Όπως η Ελλάδα κατέχει ένα σχετικά υψηλό κατα κεφαλήν απόθεμα χρυσού (10,2 γραμμάρια), κάποιες άλλες χώρες μπορεί να διαθέτουν πολλαπλάσια ή υποπολλαπλάσια αποθέματα σε άλλα πολύτιμα μέταλλα ή σε συνάλλαγμα, ομόλογα ή μετοχές. Τα αποθέματα παλαιότερα - προ ευρώ - βοηθούσαν τους κεντρικούς τραπεζίτες ώστε να εφαρμόσουν νομισματική πολιτική, σήμερα περισσότερο αποτελούν τα "ασημικά" που πωλούνται ώστε να κλείσουν "τρύπες" σε δάνεια.
Αναμφισβήτητος πρωταθλητής στην Ευρώπη - αλλά και στον κόσμο - είναι η Ελβετία με 128,7 γραμμάρια χρυσού σε απόθεμα να αναλογούν για κάθε κάτοικο της με την Γερμανία (41,9 γρ.) και την Ιταλία (41 γρ.) να ακολουθούν σε μεγάλη απόσταση. 
Στον αντίποδα τα θησαυροφυλάκια της Νορβηγίας, Μολδαβίας και Κροατίας στερούνται παντελώς της λάμψης του χρυσού.
Σε ότι αφορά στην στην Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία που κοινοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος, την 31η Δεκεμβρίου 2016 τα διαθέσιμα και οι απαιτήσεις σε χρυσό φτάνουν τους 149,1 τόνους και η αξία τους τα 5,2 δισ. ευρώ.
Το ήμισυ σχεδόν των διαθεσίμων σε χρυσό βρίσκεται στο θησαυροφυλάκιο της Τράπεζας της Ελλάδος, από το οποίο δεν έχει μετακινηθεί κατά τις τελευταίες δεκαετίες. 
Το υπόλοιπο φυλάσσεται εδώ και πολλές δεκαετίες στην Τράπεζα της Αγγλίας, στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης στις ΗΠΑ και στην Ελβετία. 
Η φύλαξη μέρους του χρυσού και εκτός συνόρων αποτελεί διεθνή πρακτική για όλες σχεδόν τις Κεντρικές Τράπεζες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου