Κυριακή 11 Ιουνίου 2017

ΓΙΑΤΙ ΤΟ EUROGROUP ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΙΣΧΥΡΟ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΜΑΣ;

Όλοι γνωρίζουμε ότι το Eurogroup δεν είναι κάποιο θεσμοθετημένο όργανο που να λειτουργεί με δημοκρατικούς κανόνες κ.λ.π. 

Ούτε καν πρακτικά δεν τηρούνται στις συνεδριάσεις του. 

Αφού όμως είναι έτσι, τότε γιατί είναι τόσο ισχυρό, ώστε να κρεμόμαστε από τις αποφάσεις του; 

Γιατί το φοβόμαστε τόσο πολύ, τη στιγμή που υπάρχει....
.... η Κομισιόν, δηλαδή ο Γιούνκερ και οι διάφοροι παρατρεχάμενοι επίτροποι (πχ Μοσκοβισί κ.λ.π.), καθώς και το Ευρωκοινοβούλιο;

Κανείς από τους τελευταίους δεν έχει λόγο σε ότι αφορά το χειρισμό της δικής μας περίπτωσης, των μνημονίων και των δανείων που μας χορηγούνται, για ένα πολύ απλό λόγο.

Γιατί τα δικά μας χρέη, έχουν πλέον μετατραπεί σε διακρατικά. Δεν μας δανείζει η ΕΕ, αλλά απευθείας τα ίδια τα επιμέρους κράτη της Ευρωζώνης (έστω μέσω του μηχανισμού ESM που έφτιαξαν, για να αποφεύγουν στην ουσία να δίνουν έστω και ένα ευρώ ), οι κυβερνήσεις των οποίων εκπροσωπούνται στο Eurogroup. Επομένως το τελευταίο έχει άμεση εξουσία πάνω μας.

Επειδή επιπλέον η Γερμανία είναι το πλουσιότερο κράτος, εκείνο που «βάζει» τα περισσότερα χρήματα και φυσικά, έχει οριστεί ως χωροφύλακας της Ευρώπης από την ευρωπαϊκή ολιγαρχία, λόγω της αυστηρότητας και της πειθαρχίας που το διακατέχει, γι’ αυτό και ο Σόϊμπλε (στην ουσία με τις ευλογίες της Μέρκελ), κάνει κουμάντο.

Γι’ αυτό λοιπόν κρεμόμαστε από το Eurogroup. Γιατί μας δανείζουν και χρωστάμε στα κράτη.

Πέτρος Χασάπης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου