Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Στη ΦΑΚΑ της Α.Ο.Ζ.;;;;;;


                     Υφαλοκρηπίδα

ΑΟΖ
Στη ΦΑΚΑ της Α.Ο.Ζ.

Του Κοκόνογλου Γεώργιου
Απόστρατου Αξιωματικού των Ε.Δ 

Πολύς λόγος γίνεται τα τελευταία χρόνια για την Α.Ο.Ζ.;;;

Η όλη συζήτηση ξεκίνησε με το που διεφάνη το μέγεθος της Ελληνικής οικονομικής κρίσης και όπως λέει ο λαός «ο νηστικός καρβέλια ονειρεύεται»

Φτάσαμε στο σημείο να φοβόμαστε να φυτέψουμε και λαχανικά στον κήπο μας μήπως και πεταχτεί πετρέλαιο, η αέριο και μετά άντε να ξεμπλέξεις από την ελληνική γραφειοκρατία, για το τίνος είναι το πετρέλαιο, η το αέριο, τι ποσοστό δικαιούσαι, τι δικαιούνται οι Αμερικάνοι, αν οι Τούρκοι έχουν δικαιώματα λόγω της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, αν έχει δικαιώματα η πεθερά σου γιατί το οικόπεδο ήταν προικό;  κλπ κλπ

Δυστυχώς όλοι, μα όλοι μιλάνε με μια άνεση για την Α.Ο.Ζ λες και γνωρίζουν περί τίνος πρόκειται;;;

Το πρόβλημα βέβαια δεν είναι αυτό και το τι λέει ο καθένας απ΄εμάς. 

Το πρόβλημα είναι ότι η Α.Ο.Ζ. έχει γίνει σημαία απ όλα τα κόμματα, επειδή μαζεύει ψήφους από τους πατριώτες που αναδεικνύονται πάντα στις δύσκολες για την χώρα καταστάσεις, και ας μην έχουν πληρώσει ποτέ ούτε ευρώ φόρο εισοδήματος μέχρι τώρα, κι έτσι υπό την πίεση των ψήφων υπάρχει κίνδυνος να παίξουμε το παιχνίδι των Τούρκων.΄

Έχουμε ξεχάσει τελείως τον όρο της Υφαλοκρηπίδας που μας καλύπτει πλήρως και εδαφικά και νομικά.

Η ελληνική υφαλοκρηπίδα καλύπτει έκταση 97500 τετραγωνικά χιλιόμετρα ενώ η Τουρκική μόλις 2500 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Δηλαδή η Ελληνική είναι 39 φορές μεγαλύτερη της τουρκικής είναι νομικώς κατοχυρωμένη από τον ΟΗΕ από το 1958 (συνθήκη της Γενεύης) και είναι υποχρεωτική η εφαρμογή της και από τα κράτη που δεν υπέγραψαν την συνθήκη ( Διεθνές δικαστήριον της Χάγης).

Τι θέλουν οι Τούρκοι;;;

Οι Τούρκοι ξέρουν ότι νομικά και κατά το διεθνές δίκαιο δεν έχουν καμιά πιθανότητα να κερδίσουν από καμιά διεκδίκηση τους στο Αιγαίο. Γι αυτό θέλουν λύσεις μέσω απ ευθείας διαπραγματεύσεων δηλαδή  πολιτική λύση.

Τι θέλουμε εμείς;;

Οποιαδήποτε Τουρκική διεκδίκηση στο Αιγαίο να πάει στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης, αφού έχουμε τα δίκια μας κατά τον ΟΗΕ και τα θέματα των Τουρκικών διεκδικήσεων είναι νομικά.
Τι θα γίνει λοιπόν με την ΑΟΖ;;;

ΜΕΓΑ ατόπημα αν μπούμε στην διαδικασία καθορισμού της διότι πρέπει να μπούμε στην συζήτηση με την Τουρκία για την οριοθέτησή της.

ΑΥΤΟ είναι που θέλει η Τουρκία.

Τι πρέπει να κάνουμε;;;

Να μην αναφέρουμε καθόλου το θέμα της ΑΟΖ στα όρια μας με την Τουρκία. Η νομικώς κατοχυρωμένη έννοια της υφαλοκρηπίδας μας καλύπτει πλήρως. Δεν έχουμε να κερδίσουμε τίποτα παραπάνω. Επίσης ο ΟΗΕ αναγνωρίζει ότι υφαλοκρηπίδα έχουν και τα νησιά. Συνεπώς σε οτιδήποτε ενέργειες προβαίνουμε θα επικαλούμαστε την Υφαλοκρηπίδα.

Η διαφορά μας με την Τουρκία στο θέμα της υφαλοκρηπίδας είναι νομική και η Τουρκία  δεν προσυπογράφει για την παραπομπή του θέματος στο Διεθνές δικαστήριο γιατί ξέρει ότι θα χάσει. Θέλει πολιτική λύση κάτι που εμείς πρέπει πάσι θυσία να αποφύγουμε.

Με την ΑΟΖ όμως θα πέσουμε στην παγίδα της απευθείας οριοθέτησης της με την Τουρκία. Αυτό θέλει και η Τουρκία.

Δηλαδή ένα θέμα νομικό να μετατραπεί σε πολιτικό. Ένα θέμα υπό τον ΟΗΕ να μετατραπεί σε διμερές.
Και ρωτώ εγώ. Είναι δυνατόν σε πολιτικό επίπεδο να μη δούνε κάποιον με συμπάθεια όταν δικαιούται το 1/39 από αυτό που δικαιούσαι εσύ και ζητά κάτι παραπάνω;; Ότι και να του δώσουν θα είναι παραπάνω απ αυτά που δικαιούται και πάντα εις βάρος των δικών σου συμφερόντων.

Τι πρέπει να γίνει;;

Καμία αναφορά στα όρια μας με την Τουρκία για ΑΟΖ. Να τους αφήσουμε να θέσουν αυτοί το θέμα αν τολμούν;;; Το ίδιο έκανε και η Κύπρος. Δεν έθεσε θέμα ΑΟΖ με την Τουρκία. 
Οι Τούρκοι ξέρουν ότι δεν μπορούν να κερδίσουν τέτοιου είδους διεκδίκηση. Γι αυτό επιθυμούν την πολιτική διμερή λύση.

Να σημειωθεί η οποιαδήποτε ανακήρυξη ΑΟΖ δεν σημαίνει τίποτα διότι πρέπει να υπάρξει οριοθέτηση μεταξύ των παρακτίων χωρών.

Με την ευκαιρία. Το θέμα της ΑΟΖ με την Αλβανία έχει λυθεί από την στιγμή που έχει υπογραφεί συμφωνία των δύο κυβερνήσεων και έχει επικυρωθεί και από το Αλβανικό κοινοβούλιο. Το θέμα της αρνητικής απόφασης του Συνταγματικού τους δικαστηρίου της Αλβανίας είναι εσωτερικό θέμα της Αλβανίας και αυτή πρέπει να το λύσει. 

Δεν έχει καμιά σημασία με την ισχύ της υπογραφείσης συμφωνίας. Αυτό για να ξέρουμε τι λέμε.

Εμείς τα λέμε τώρα πριν μπούμε στη φάκα της οριοθέτησης με την γείτονα. Προσπαθούμε δούμε τα πράγματα ψύχραιμα και προς το πραγματικό συμφέρον της χώρας κι όχι ψηφοθηρικά.

 Μέχρι στιγμής η χώρα καλά το χειρίζεται, αλλά πολύ φοβάμαι μην πέσει στην φάκα της ανακήρυξης ΑΟΖ λόγω της δημαγωγικής πίεσης από όλους και μετά η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη. Γιατί στην ουσία κάτι που σου ανήκει θα μπεις στην διαδικασία να αποδείξεις και να πείσεις ότι σου ανήκει.

Είναι γεγονός ότι η ΑΟΖ αυτή τη στιγμή πουλάει εκλογικά. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η υπεύθυνη κυβέρνηση πρέπει να παρασυρθεί και να ενδώσει στις βουλές των άβουλων.  

Κάπως έτσι φώναζαν και οι συγκεντρωθέντες για τον Χριστό «Σταύρωσον» και τελικά τον σταύρωσαν.

Τέλος για να καταλαβαινόμαστε. Είναι σαν να έχεις μια διαφορά με τον γείτονα κι ενώ είσαι νομικά κατοχυρωμένος σε πείθει η πείθεσαι να μη πας στο δικαστήριο όπου θα δικαιωθείς αλλά να τα βρείτε μεταξύ σας. Τόσο απλά.

Δεν μπήκα στη διαδικασία των νομικίστικων όρων και επεξηγήσεων για το τι είναι ΑΟΖ τι είναι Υφαλοκρηπίδα κλπ γιατί δεν χρειάζεται. 

Απλά να γνωρίζουμε ότι με την Υφαλοκρηπίδα είμαστε νομικά κατοχυρωμένοι και κάτω από την ομπρέλα του ΟΗΕ ενώ με την ΑΟΖ το θέμα γίνεται πολιτικό και διμερές. 

Η πάγια θέση της χώρας μας είναι Διεθνές δίκαιο, ΟΗΕ, διεθνές δικαστήριο της Χάγης. Η πάγια θέση της Τουρκίας είναι ότι τα θέματα του Αιγαίου είναι πολιτικά και μπορούν να λυθούν σε διμερές επίπεδο.

Θα πέσουμε στην ΦΑΚΑ της ΑΟΖ;;;; Θέλω να ελπίζω πως ΟΧΙ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου