Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

ΟΙ ΥΑΙΝΕΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ ...ΚΑΙ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΗΣ Ε.Ε


Ποιοι κερδοσκοπούν εις βάρος του Ελληνικού Λαού;

Πάνω από μισό δισεκατομμύριο ευρώ ήταν το καθαρό κέρδος που αποκόμισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τον περασμένο χρόνο, από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που αγόρασε στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος επαναγοράς ομολόγων, την ώρα που οι Έλληνες πολίτες δεν έχουν να φάνε
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι κέρδισε 555 εκατ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα. Συγκεκριμένα, με βάση τα επίσημα  στοιχεία της Τράπεζας, μόνον μέσω του προγράμμματος επαναγοράς κρατικών ομολόγων (Securities Markets Programme - SMP) που ξεκίνησε να υλοποιεί εδώ και έναν χρόνο, αποκόμισε κέρδος 1,108 δισ. ευρώ, με τα 555 εκατ. ευρώ -περίπου τα μισά- να προέρχονται από τα ελληνικά ομόλογα που είχε αποκτήσει μέσω του προγράμματος αυτού. Τα υπόλοιπα προέρχονται από τις υπόλοιπες χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρέους. 

Το κέρδος που αποκόμισε η ΕΚΤ αφήνει να εννοηθεί πως το σύνολο του Ευρωσυστήματος - η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα  και οι 17 Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης - ενδέχεται συνολικά να έχουν κερδίσει δισεκατομμύρια ευρώ από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Το ποσοστό της ΕΚΤ από τα κέρδη του Ευρωσυστήματος είναι 8%, το οποίο εφόσον αναχθεί προς την κλίμακα του συνόλου μπορεί να αντιστοιχηθεί σε κέρδη περίπου 6 δισ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα. Παρόλ' αυτά, τα ομόλογα που διακρατούνται δεν είναι επιμερισμένα ισομερώς και τα συνολικά κέρδη ενδέχεται να αποδειχθούν μικρότερα, σημειώνει το Reuters.
Παρουσιάζοντας λεπτομερειακά τον ισολογισμό της για το 2012, η ΕΚΤ ανακοίνωσε πως συνολικά αποκόμισε 1,108 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (SΜΡ) πέρυσι και τα καθαρά της κέρδη αυξήθηκαν στα 998 εκατ. ευρώ από 728 εκατ. την προηγούμενη χρονιά.
Στα 33,9 δισ. ευρώ ανέρχεται η ονομαστική αξία των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου που έχει αγοράσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υλοποιώντας τα δύο προγράμματα αγοράς τίτλων, το πρώτο Securities Market Pogramme- SMP και το δεύτερο, το περίφημο Οutright Monetary Transactions- OMT, που ανακοινώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Συνολικά, η ονομαστική αξία του χαρτοφυλακίου των ομολόγων των «προβληματικών κρατών» Ιταλίας, Ιρλανδίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας και Ελλάδος που κατέχει η ΕΚΤ στο τέλος του 2012 ανέρχονταν σε 218 δισ. ευρω.
Όπως προκύπτει από τους ετήσιους λογαριασμούς για τη χρήση που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2012, τα έσοδα που αποκόμισε η ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα ανήλθαν σε 555 εκατ. ευρω έναντι 654 εκατ. ευρώ το 2011. Οσον αφορά το ελληνικό πρόγραμμα SMP, για το οποίο πρώτη φορά αποκαλύπτει η ΕΚΤ λεπτομέρειες, ανακοινώθηκε ότι η ΕΚΤ και οι 17 εθνικές τράπεζες που την απαρτίζουν, κατέχουν ελληνικά κρατικά ομόλογα αξίας 30,8 δισ. ευρώ που αγόρασαν στο πρώτο πρόγραμμα αγορών ομολόγων.
Τα καθαρά κέρδη της ΕΚΤ για το 2012 διαμορφώθηκαν σε 998 εκατ. ευρώ από 728 εκατ. ευρώ που ήταν το 2011! Τα καθαρά κέρδη από τόκους εν γένει ανήλθαν στα 2.289 δισ. ευρώ από 1.999 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 1.108 από τα προγράμματα αγορών ομολόγων! Κατόπιν αυτών η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα διανείμει 423 εκατ. ευρώ στις εθνικές κεντρικές τράπεζες-μέλη της, πλέον των 575 εκατ. που έχει ήδη διαθέσει τον Ιανουάριο.
Να σημειωθεί ότι ανάλογα και μεγαλύτερα κέρδη αποκόμισαν τα περιβόητα hedge fundsή επενδυτικά κεφάλαια γύπες όπως χαρακτηρίζονται στις διεθνείς αγορές- που στοιχημάτισαν στην ...δυστυχία του ελληνικού λαού και κέρδισαν: για παράδειγμα θυμίζουμε το  hedge fund «Third Point» που αποκόμισε το αστρονομικό ποσό των 500 εκατ.δολαρίων από την διαδικασία επαναγοράς ελληνικού χρέους!  Να υπενθυμίσουμε επίσης ότι πρόσφατα ο σύμβουλος του πρωθυπουργού της Ελλάδας κ.Σταύρος Παπασταύρου αναγκάστηκε να παραδεχτεί πως είναι ταυτόχρονα και νομικός σύμβουλος του κερδοσκοπικού κεφαλαίου Capital Management Advisors (CMA), όταν θέλησε να δικαιολογήσει την ...παρουσία του στην "λίστα Λαγκάρντ"! Οι συνειρμοί, οι απορίες και οι υποθέσεις δικές σας- τα συμπεράσματα, οι αποκαλύψεις και η αλήθεια στις επόμενες γενιές...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου