Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ... ΔΙΚΑ ΣΑΣ !!

Επί τα χείρω αναθεωρεί τις προβλέψεις της για την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς στην χειμερινή της έκθεση "Προϋποθέσεις Για Έξοδο Από Την Αναταραχή" προβλέπει ότι το 2013 η ύφεση θα διαμορφωθεί στο 4,4% και η ανεργία στο 27%.  

Στην έκθεση του Σεπτεμβρίου εκτιμούσε πως η ύφεση θα περιορίζονταν στο 4,2% και η ανεργία στο 24%. Ως αναφορά την εξέλιξη του Ελληνικού Χρέους, εκτιμά πως το χρέος  το 2013 θα ανέλθει στο 175,6% του ΑΕΠ! Ταυτόχρονα η επιτροπή εκτιμά ότι η εργασιακή αποζημίωση ανά εργαζόμενο αναμένεται να μειωθεί κατά 7% το 2013 και κατά 2% το 2014. 



Αυτό το γεγονός μαζί με την επίπτωση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά προϊόντων, τις αποκρατικοποιήσεις και την πλήρη απελευθέρωση τομέων της οικονομικής ζωής όπως είναι η ενέργεια, αναμένεται να οδηγήσει σε αποπληθωρισμό κατά 0,8% το 2013 και κατά 0,4% το 2014!

Αντιθέτως για την γειτονική Βουλγαρία, που κατά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρείται χώρα υπόδειγμα, όλα βαίνουν αισίως. Ρυθμό ανάπτυξης 1,4% του βουλγαρικού ΑΕΠ το 2013 και 2% το 2014, προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έκθεσή της. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, "κινητήρια δύναμη" για την αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ θα είναι η ιδιωτική κατανάλωση, οι δημόσιες επενδύσεις, καθώς και οι επενδύσεις στην ενεργειακή βιομηχανία. 

Το ποσοστό της ανεργίας αναμένεται να διαμορφωθεί στο 12,2% το 2013 και να μειωθεί στο 11,9% το 2014, σύμφωνα πάντα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 2,6% το 2013 και στο 2,7% το 2014.

Για το σύνολο της Ευρωζώνης η χειμερινή έκθεση της Κομισιόν εκτιμά πως η ύφεση θα φτάσει το -0,3% (στις φθινοπωρινές προβλέψεις του Νοεμβρίου γινόταν λόγος για οριακή ανάπτυξη 0,1%) και το 2014 προβλέπεται ανάπτυξη +1,4% (1,4% επίσης στις φθινοπωρινές προβλέψεις). Για την Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 μελών κρατών οι εκτιμήσεις είναι ότι θα υπάρξει οριακή ανάπτυξη 0,1% το 2013 ( +0,4% σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις ) και +1,6% το 2014 (1,6% στις φθινοπωρινές προβλέψεις).

Αυτές είναι οι εκτιμήσεις της Κομισιόν. Τώρα τα συμπεράσματα και τα σχόλια είναι δικά σας! Δεν νομίζουμε ότι χρειάζεται κανείς βαθιές γνώσεις οικονομικών επιστημών για αυτό! Θα μας επιτραπεί όμως να σχολιάσουμε και εμείς κάτι: στην έκθεσή της η Κομισιόν δεν έλαβε υπόψιν της πως η κατά αυτήν πετυχημένη Βουλγαρική Κυβέρνηση έπεσε τελικά από την εξουσία! Και αν πρέπει κανείς να κρατήσει ένα συμπέρασμα από τις εξελίξεις στην γειτονική χώρα είναι ότι χάρις στο ...πετυχημένο οικονομικό πρόγραμμα της Βουλγαρικής Κυβέρνησης οι αριθμοί ευημερούσαν αλλά οι άνθρωποι δυστυχούσαν. 

Με αποτέλεσμα τελικά να γίνουμε μάρτυρες μιας πραγματικής επανάστασης για τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης: «Τα άδεια ψυγεία των πολιτών ανέτρεψαν τελικά τις τηλεοράσεις των πολιτικών και των τεχνοκρατών»Και αυτό το συμπέρασμα η χειμερινή έκθεση της Κομισιόν δεν το έλαβε καθόλου υπόψιν της! Το αν έπραξε ορθά, η ζωή θα το δείξει: αλλά σε αυτό έχουν άποψη και οι πολίτες, αφού τελικά αφορά και τις δικές τους ζωές! 









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου