Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

ΑΓΩΝΙΑ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΑΝ ΘΑ ΑΝΤΕΞΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ .

Οι επόμενοι μήνες θα είναι φωτιά για την κυβέρνηση με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά



Οι επόμενοι μήνες θα είναι φωτιά για την κυβέρνηση με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά, είναι πλέον κοινό μυστικό ο φόβος για εκτροχιασμό του προϋπολογισμού και συγκεκριμένα των εσόδων. Και έτσι από πρωτογενές πλεόνασμα η χώρα να βρεθεί στο καναβάτσο του πρωτογενούς ελλείμματος, σε αυτήν την περίπτωση φυσικά θα ενεργοποιηθούν οι ρήτρες απόκλισης με αυτόματη λήψη μέτρων.

«Αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να πάρει άλλα μέτρα» είναι σχεδόν η κουραστική απάντηση κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών, κάτι που δείχνει την απουσία σχεδίου Β.

Σαν να μην έφταναν τα κακά μαντάτα για τα έσοδα άρχισαν να «ζώνουν τα φίδια» το Μαξίμου και για το θέμα της ανάπτυξης. Ο Υπουργός οικονομικών έπεισε τον πρωθυπουργό ότι το β τρίμηνο του 2013 θα φανούν τα πρώτα σημάδια της ανάκαμψης, μάλιστα ο ίδιος σε δηλώσεις του βεβαιώνει ότι θα έρθει η ανάπτυξη. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του είπε τα ίδια. Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη έχει ανοίξει η συζήτηση ότι αυτός ο στόχος ήταν υπερβολικός και η προσδοκία για ανάκαμψη μετατίθεται για τις αρχές του 2014.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Πρωθυπουργός έχει ξεκινήσει το μασάζ στην κοινοβουλευτική του ομάδα με συναντήσεις και δείπνα αλλά και μεταμεσονύχτιες τηλεφωνικές επικοινωνίες. 

Τον Ιούνιο βάζει ως ορόσημο ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, θεωρώντας ότι εάν η κυβέρνηση καταφέρει να ξεπεράσει χωρίς πολλές αναταράξεις τους επόμενους μήνες και φθάσει έως τις αρχές του καλοκαιριού θα μπορέσει να ατενίσει με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον.

«Εάν καταφέρουμε να φθάσουμε έως τις αρχές του καλοκαιριού, πιστεύω ότι από το Σεπτέμβριο θα απογειωθούμε και όλα θα πάνε καλύτερα» φέρεται να είναι ο Πρωθυπουργός το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, στην ταβέρνα «Βασίλης» στην Κηφισιά, σε σύναξη περίπου 21 βουλευτών της ΝΔ, παρόντος του Προέδρου της Βουλής, Βαγγέλη Μεϊμαράκη. 
Σε μια χαλαρή συζήτηση ο Πρωθυπουργός που έστειλε και μήνυμα μέσω της Wall Street Journal, ότι η επένδυση στις Σκουριές θα συνεχιστεί κανονικά, έδειξε αποφασισμένος να προχωρήσει, ανεξάρτητα από το πολιτικό κόστος, για το οποίο είπε, ότι δεν τον ενδιαφέρει.

Ο Αντ. Σαμαράς αναγνώρισε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά δεν θέλησε να δείξει ότι υπάρχει πρόβλημα και γι’ αυτό ζήτησε τη συστράτευση όλων, αλλά και την ενεργή παρουσία τους.

Επί περίπου δυόμιση ώρες άκουσε τους βουλευτές να του επισημαίνουν την κατάσταση που επικρατεί στις περιφέρειές τους και θέλησε να έχει μια σφαιρική εικόνα για το τι λέει ο κόσμος. Παρά το γεγονός ότι άκουσε με προσοχή, δεν έδωσε το δικαίωμα για κριτική και για αντιπολιτευτικές αναφορές.

Πολλές φορές είπε στους βουλευτές ότι ξέρει τα προβλήματα και γνωρίζει την κατάσταση, αλλά δεν μπορεί να γίνει τίποτα στην παρούσα φάση, διότι όλα προχωρούν βήμα-βήμα και βάσει σχεδίου.

«Υπομονή έως τις αρχές Ιουλίου. Εάν αντέξουμε, το φθινόπωρο θα αλλάξει τελείως το κλίμα» φέρεται να ανέφερε ο Πρωθυπουργός που είχε μαζί του και τις ηγεσίες των υπουργείων Υγείας (τον υπουργό Ανδρέα Λυκουρέντζο και τον αναπληρωτή του Μάριο Σαλμά) και Εργασίας (τον υπουργό, Γιάννη Βρούτση και τον υφυπουργό του Νίκο Παναγιωτόπουλο).

«Δεν είμαι κλεισμένος σε γυάλινο πύργο. Ξέρω τι γίνεται στην κοινωνία και τι κλίμα υπάρχει και για τους φόρους, και για την ακρίβεια και για τις συντάξεις και τους μισθούς. Δεν είπα ότι θα αλλάξουν όλα με τη μια. Να έχετε υπομονή. Από τη δουλειά όλων μας θα εξαρτηθεί το καλύτερο αύριο» σημείωσε και ανέφερε πολλές φορές ότι η κυβέρνηση πρέπει να επιταχύνει τους ρυθμούς της, ενώ ζήτησε τη στήριξη των βουλευτών για τους επόμενους δύσκολους μήνες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου