Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Η ΤΡΟΪΚΑ ΖΗΤΑΕΙ ΤΗ ΛΗΨΗ ΝΕΩΝ ΜΕΤΡΩΝ 4 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ



«Εμείς δεν θέλουμε πόλεμο με την τρόικα. Αυτοί τη δουλειά τους και εμείς τη δική μας. Οφείλουν όμως να λάβουν υπόψη τους τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες στη χώρα. Εμείς εξακολουθούμε να διαπραγματευόμαστε ό,τι δεν δουλεύει».Με τη φράση αυτή κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, έδινε το περίγραμμα της επικείμενης μεθαυριανής συνάντησης του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου με τους εκπροσώπους της τρόικας. 

Για την κυβέρνηση, η επίσκεψη της τρόικας δεν συνιστά μείζον πολιτικό θέμα και προσπαθούν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους, ενώ συνεργάτες του πρωθυπουργού τονίζουμε με έμφαση τη φράση που είπε χθες στην Τουρκία: «εμείς δίνουμε μάχη για όλα». 

Ποια είναι η μάχη για όλα; Σύμφωνα με τις αναφορές κεντρικών στελεχών που κινούνται στον πρωθυπουργικό πυρήνα εξουσίας, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αλλάξει προς το ευνοϊκότερο το οικονομικό πρόγραμμα σε κάποια σημεία. 
Ήδη η Ιρλανδία ζήτησε παράταση 15 ετών για την αποπληρωμή των δανείων που έλαβε στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης της Ε.Ε., προκειμένου όπως μεταδίδει η ιρλανδική κυβέρνηση, να διασφαλιστεί η ομαλή επιστροφή της χώρας στις χρηματαγορές. 

Η ελληνική κυβέρνηση, υπό το φόβο της κοινωνικής έκρηξης που προβλέπεται από πολλές πλευρές ότι έρχεται, ετοιμάζεται να θέσει σταδιακά σε ανώτατο επίπεδο (θα το κάνει σε προσεχείς συνόδους της Ε.Ε. και σε επαφές που θα έχει με πολλούς ηγέτες, όπως η Ανγκελα Μέρκελ) το ζήτημα της χαλάρωσης των όρων του οικονομικού προγράμματος. 
Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες, ο Αντ. Σαμαράς καταρτίζει ένα στρατηγικό σχέδιο για να βελτιώσει τις συνθήκες και τους όρους του ελληνικού οικονομικού προγράμματος, σε συνδυασμό βέβαια με την εφαρμογή στο ακέραιο των υποχρεώσεων της χώρας. 

Ο ίδιος θα επιχειρήσει πολύ σύντομα να θέσει πιο επιτακτικά το θέμα της αλλαγής της οικονομικής συνταγής σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο και ουσιαστικά θα προσπαθήσει να αποτρέψει τη συνεχιζόμενη λιτότητα, καθώς στα μέσα της άνοιξης θα ξεκινήσει η αναζήτηση για το νέο πακέτο μέτρων που θα οριστικοποιηθούν τον προσεχή Αύγουστο.

Ο Πρωθυπουργός διαπιστώνει ότι η τρόικα επιμένει για τη λήψη νέων μέτρων, ύψους 4 δισ. ευρώ, για τη διετία 2015-2016, αλλά ο ίδιος δεν συζητεί αυτό το ενδεχόμενο και προσπαθεί να αποκρούσει ακόμα και την πίεση για τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων που θα ενταθεί το επόμενο διάστημα. 

Η επιχείρηση Σαμαρά θεωρείται δύσκολη, καθώς τα μηνύματα που φθάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι όχι μόνο οι Γερμανοί αλλά ούτε και το ΔΝΤ επιθυμούν να υπάρξει «χαλάρωση» της πολιτικής λιτότητας που έχει δρομολογηθεί ως το 2016. 

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θέλει και άλλη πίστωση χρόνου που κρίνεται ως αναγκαία συνθήκη για να υπάρξει, όσο μπορεί, κοινωνικό μέρισμα μέσω της ανάπτυξης (επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας, αιμοδοσία της πραγματικής οικονομίας με ρευστό). 

Επίσης, βασικό επιχείρημά του είναι ότι οι πιστωτές πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία περιθώρια για πρόσθετες εισοδηματικές περικοπές και μέτρα που έχουν υφεσιακή επίπτωση ή επιτείνουν την ανεργία. 

Η χαλάρωση των όρων του προγράμματος κρίνεται ως αναγκαία συνθήκη για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, καθώς αυτό που τρομάζει το Μέγαρο Μαξίμου είναι η απειλή της συσσωρευμένης ύφεσης των περασμένων ετών, η οποία, όπως λένε υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, «δεν έχει εξαντλήσει ακόμη την επίδρασή της», αν και υπάρχει αισιοδοξία ότι μπορεί να μειωθεί. 

Την ίδια στιγμή τρομάζει το κίνημα «Δεν έχω να πληρώσω» και η κυβέρνηση τρέμει το ενδεχόμενο «στάσης πληρωμών» από τους πολίτες και αύξησης της «μαύρης τρύπας» στον προϋπολογισμό. 

Ιωάννης Μαρτέλλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου