Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Το ΔΝΤ ασκεί πιέσεις στην Κύπρο για μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις...


  Το ΔΝΤ πιέζει ασφυκτικά την Λευκωσία, ζητώντας περαιτέρω μειώσεις μισθών και συντάξεων, περιορισμό και αποτελεσματικότερη στόχευση των κοινωνικών παροχών και αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Στόχος είναι ο «εξορθολογισμός των δημοσίων οικονομικών», σύμφωνα με το Ταμείο, μέσα από σημαντικές εξοικονομήσεις πόρων βραχυπρόθεσμα.
 

  Σύμφωνα με το ΡΙΚ, κλιμάκιο 15 τεχνοκρατών του ΔΝΤ παρουσίασε στο κυπριακό υπουργείο Οικονομικών έκθεση που περιέχει τις εισηγήσεις του.

Στον τομέα της υγείας το ΔΝΤ προτείνει να σταματήσει η κατηγοριοποίηση των ασθενών, και χαρακτηρίζει αναγκαίο να καταργηθεί η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Στις προτάσεις τους περιλαμβάνεται και η αύξηση του αριθμού των ασθενών ανά νοσηλευτή. Σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάθε νοσηλευτής έχει την ευθύνη για τέσσερις κλίνες, ενώ όπως υπολογίζει η τρόικα, στην Κύπρο κάθε νοσηλευτής έχει την ευθύνη για μόλις δύο κλίνες.
Στο τομέα της παιδείας, το κλιμάκιο του ΔΝΤ εισηγείται οι εξοικονομήσεις να πάρουν τη μορφή της ενοποίησης σχολείων και της αύξησης του αριθμού των μαθητών ανά τάξη.

  Η έκθεση του ΔΝΤ και η παραχώρηση τεχνικής βοήθειας προς την Κυπριακή Δημοκρατία εντάσσεται στο πλαίσιο της καταρχήν συμφωνίας με την τρόικα.

  Αύριο το κλιμάκιο της τρόικας θα έχει διαβουλεύσεις στην Κεντρική Τράπεζα.


  Οι διεργασίες αυτές χαρακτηρίζονται κρίσιμες, καθώς μέχρι αργά αύριο το βράδυ οι επικεφαλής της αποστολής της τρόικας αναμένεται να υποβάλουν στην ομάδα εργασίας του Eurogroup έκθεση για την πορεία της διαπραγμάτευσης σχετικά με το μνημόνιο.

  Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα πρότεινε στη Λευκωσία ο δανεισμός της να ανέλθει σε 10 δισεκατομμύρια ευρώ και το υπόλοιπο του ποσού που χρειάζεται η Λευκωσία να εξασφαλιστεί με άλλους τρόπους, ώστε να παραμείνει βιώσιμο το χρέος.

  Η απαίτηση της τρόικας για αύξηση του εταιρικού φόρου από το 10% στο 12,5% φέρεται ότι κερδίζει έδαφος παρά τις έντονες ενστάσεις που προέβαλε η κυπριακή πλευρά, η οποία φέρεται να οδεύει προς το να αποδεχτεί την πρόταση επιβολής έκτακτης φορολογίας 10% στους τόκους των καταθέσεων στις τράπεζες.

  Η κυπριακή κυβέρνηση μοιάζει να κερδίζει κάποιο χρόνο στο ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων, χωρίς όμως να αποφεύγει τον καθορισμό ενός χρονοδιαγράμματος για την πώληση κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών.


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου