Δευτέρα, 25 Μαρτίου 2013

“Θα αφήσουμε τους Τούρκους να εισβάλλουν”!


“Ειδικά η στάση του κυρίου Σόιμπλε, ήταν… πώς να το πω, απαράδεκτη. Τουλάχιστον απαράδεκτη”. Με αυτά τα λόγια, ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και γ.γ. της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, δίνει το πρώτο στίγμα για τον τρόπο με τον οποίο έγινε η προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ ΕΕ, ΔΝΤ και Κύπρου. Με ωμούς εκβιασμούς και απειλές ότι θα χυθεί αίμα…

Όταν ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, είδε ότι τα πράγματα “χοντραίνουν”, έβγαλε τον άσο από το μανίκι. “Αν συνεχίσουμε έτσι και λάβετε μια απόφαση για κούρεμα αυτού του ύψους, εγώ θα παραιτηθώ. 


Και, αν γίνει αυτό, πιστέψτε με, θα το μετανιώσετε”. 

Προς στιγμήν, επικράτησε παγωμάρα. Ήταν η ώρα για την αντεπίθεση των Ευρωπαίων.

Άρχισε η -γνωστή πια για εμάς τους Έλληνες- μέθοδος του σοκ. Άρχισαν να διαρρέονται πληροφορίες για κούρεμα 60% στις καταθέσεις και, όλως τυχαίως, η Άγκυρα να απειλεί εμμέσως με νέα εισβολή. 


Τότε, το όπλο πήρε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Και άρχισε τις έμμεσες απειλές για ΑΟΖ και αναβάθμιση των κατεχομένων.

Κατά πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται, ο κ. Σόιμπλε τόνισε πως η μη σύναψη συμφωνίας είναι πιθανό να οδηγήσει την Κύπρο στο χάος. Άτακτη χρεοκοπία και έξοδος από την Ευρωζώνη. 


“Σε αυτή την περίπτωση, η Κύπρος δεν θα μπορεί να ελπίζει στους πόρους από το φυσικό αέριο, καθώς η Τουρκία προβάλλει δίκαιες αξιώσεις. Σε μια όξυνση στην περιοχή, εμείς δεν θα είμαστε παρόντες. Ούτως ή άλλως, την ίδια ώρα, η τουρκική πλευρά της Κύπρου θα αναπτύσσεται και με τη βοήθεια της ΕΕ”.

Στη συνέχεια άρχισαν οι πιέσεις. Και φτάσαμε στο 30% κούρεμα στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ…

Πηγή της ΕΕ ανέφερε ότι με μεσολάβηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι επετεύχθη συμφωνία σε «συμβιβαστική» πρόταση για κούρεμα καταθέσεων ύψους 30% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην τράπεζα Κύπρου και «haircut» ύψους 4% για καταθέσεις άνω των 100 χιλιάδων ευρώ στις άλλες τράπεζες (εκτός της Λαϊκής).

Περίπου 20 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δήλωσε ότι «αν η Κύπρος συμφωνήσει το Eurogroup θα συνεδριάσει μόνο για μια υπογραφή», αποκαλύπτοντας ότι η Λευκωσία δεν αποδέχεται τις απαιτήσεις που προσπαθούν να επιβάλλουν οι δανειστές…

πηγή

http://agkyrovoli.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου