enosiithanatos
Με γενικό σημαιοστολισμό της πόλης και τη Φιλαρμονική του Δήμου Ηρακλείου να παιανίζει τον Εωθινό ξεκίνησαν την Παρασκευή οι εορταστικές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την Ένωση της Κρήτης με την υπόλοιπη ελεύθερη Ελλάδα που μεταδίδονται τηλεοπτικά από την ERT WORLD σε όλο τον κόσμο, την ΕΤ1, με παράλληλη ραδιοφωνική αναμετάδοση από το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, την ΕΡΑ Ηρακλείου και Χανίων.
Στις 8 το πρωί πραγματοποιήθηκε η επίσημη έπαρση των Σημαιών Ελλάδας, Ην. Βασιλείου, Ρωσίας, Γαλλίας και Ιταλίας στο Μνημείο των Σφαγιασθέντων Χριστιανών του Ηρακλείου στις 25 Αυγούστου 1898 στην πλατεία Αγίου Τίτου.
Στις 09:30 πραγματοποιήθηκε επίσημη Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου.
Πριν την βραδινή συναυλία από την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ ο κ. Ειρηναίος τίμησε με την ομιλία του την ένωση της Κρήτης με την Μητέρα Ελλάδα, όπως δήλωσε.
Οι τιμητικές εκδηλώσεις, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, που ξεκίνησαν από το Ηράκλειο, θα συνεχιστούν στην Κρήτη, στις μεγάλες πόλεις της χώρας, στο εξωτερικό, όπου υπάρχουν Κρητικοί και θα λήξουν την 1η Δεκεμβρίου του 2013 στο Φρούριο Φιρκά, εκεί που πριν από 100 χρόνια ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο τότε βασιλιάς Κωνσταντίνος, ύψωσαν τη σημαία και επισημοποιήθηκε η Ένωση της Κρήτης με την υπόλοιπη ελεύθερη Ελλάδα.
Όλος ο κόσμος θα θαυμάσει έτσι το στολίδι του Ελληνισμού, την Κρήτη, της οποίας οι αγωνιστές έχυσαν το αίμα τους εντός και εκτός Κρήτης, ποτίζοντας το δέντρο της λευτεριάς των Ελλήνων.