Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Θυσίες χωρίς τελειωμό στο Μνημόνιο 4!


Το Μνημόνιο 4 περνάει από τη Βουλή με πολυνομοσχέδιο που προβλέπει, μεταξύ άλλων, ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο με επαχθείς ορούς και πολλές παγίδες για τους φορολογουμένους.

Το πολυνομοσχέδιο θεσπίζει δύο ρυθμίσεις για...

χρέη προς την Εφορία, μία υστάτη με 48 δόσεις και μία πάγια με 12 δόσεις. 

Ομως οι ρυθμίσεις για χρέη προς την Εφορία δεν εξασφαλίζουν προστασία από τις κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων!

Οπως τονίζεται στο πολυνομοσχέδιο, ακόμα και όταν κάποιος φορολογούμενος είναι συνεπής στην καταβολή των δόσεων, το Δημόσιο μπορεί:

-να επιβάλλει κατασχέσεις και να εγγράφει υποθήκες σε περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη των συνυπόχρεων προσώπων ή των εγγυητών,
-να μη χορηγεί αποδεικτικό ενημερότητας,
-να δίνει εντολή παρακράτησης μέρους ή του συνόλου της χρηματικής απαίτησης του οφειλέτη από τρίτα πρόσωπα.

Αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση της ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, όπου προβλέπεται αναστολή των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης εφόσον πληρωθεί η πρώτη δόση. 

Θα χορηγείται ασφαλιστική ενημερότητα για έναν μήνα, θα αναστέλλονται οι ποινικές διώξεις και το μέτρο της κατάσχεσης εις χείρας τρίτων.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έως τις 31/12/2012, που είναι βεβαιωμένες στις εφορίες, κατόπιν αίτησης των οφειλετών και εφόσον συντρέχει πραγματική οικονομική αδυναμία μπορεί να ρυθμίζονται έως και σε 48 ισόποσες μηνιαίες δόσεις και να καταβάλλονται με απαλλαγή από τις προσαυξήσεις έως 50%, ανάλογα με τον χρόνο εξόφλησής τους.

Κατ’ εξαίρεση, τα φυσικά πρόσωπα με χρέη έως 5.000 ευρώ έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τις οφειλές τους προ την Εφορία σε περισσότερες από 48 μηνιαίες δόσεις, ανάλογα με τα εισοδήματά τους, αλλά χωρίς το ευεργέτημα της απαλλαγής από ένα μέρος των προσαυξήσεων. 

Για ποσό οφειλής άνω των 5.000 ευρώ απαιτείται η προσκόμιση στοιχείων που αποδεικνύουν ότι ο οφειλέτης δεν δύναται να αποπληρώσει την οφειλή του, αλλά μπορεί να ανταποκριθεί σε συγκεκριμένο πρόγραμμα δόσεων.

Οι ρυθμίσεις που προτείνονται για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία είναι δύο:

-Πάγια ρύθμιση σε 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Για οφειλές έως 5.000 ευρώ ο αριθμός των δόσεων καθορίζεται βάσει της αίτησης, με κατώτερο όριο υποβολής τα 50 ευρώ τον μήνα. Από 5.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ θα απαιτούνται από τους οφειλέτες λεπτομερείς πληροφορίες για το εισόδημα και την ακίνητη περιουσία τους. Για υψηλότερες οφειλές, θα ζητούνται εμπράγματες εξασφαλίσεις.
-Ρύθμιση με τον τίτλο «νέα αρχή», χωρίς να αναφέρεται ο αριθμός των δόσεων.

Επίσης οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τις χρεωστικές περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ έως την 20ή μέρα του μήνα, πληρώνοντας μόνο 10 ευρώ. 

Η εξόφληση του υπόλοιπου ποσού θα μπορεί να γίνεται είτε εφάπαξ, εντός των επομένων 10 ημερών, είτε σε δύο δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων εντός 10 ημερών από την υποβολή της δήλωσης και η δεύτερη εντός του επόμενου μηνός. 

Στην περίπτωση αυτή, το ποσό της δεύτερης δόσης θα επιβαρύνεται με προσαύξηση 2%.

Στελιος Κράλογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου