Σάββατο 13 Απριλίου 2013

«Η γερμανική Κατοχή κατέστρεψε την Ελλάδα»


Την ώρα που η συζήτηση σε Αθήνα και Βερολίνο για τις γερμανικές αποζημώσεις έχει «ανάψει» για τα καλά, μετά το σχόλιο του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και την απάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Αβραμόπουλου, η εφημερίδα Tagesspiegel δεν διστάζει να βάλει το μαχαίρι στο κόκκαλο και να γράψει: 

«Καμία άλλη χώρα κατοχής όπως η Γερμανία δεν κατέστρεψε τόσο, όσο την Ελλάδα».
Στην εφημερίδα αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «130.000 άμαχοι, γυναίκες και παιδιά, εκτελέστηκαν ως αντίποινα για τις επιθέσεις των ανταρτών. 70.000 Εβραίοι οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, 300.000 έπαθαν κρυοπαγήματα και πέθανα από την πείνα, επειδή οι Γερμανοί κατάσχεσαν τρόφιμα και καύσιμα. Το 50% των υποδομών της χώρας και το 75% της βιομηχανίας καταστράφηκαν».

Στο άρθρο μάλιστα επιχειρείται και μια ανάλυση του διλήμματος, ενώπιον του οποίου φέρεται να βρίσκεται ο Έλληνας πρωθυπουργός: «Σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση παραιτηθεί από τις αξιώσεις, τότε στην Ελλάδα θα προκληθούν κύματα αγανάκτησης.

Από την άλλη πλευρά, ο Αντώνης Σαμαράς δεν θέλει να επιβαρύνει τις σχέσεις του με τη Μέρκελ, τις οποίες με τόσο κόπο αποκατέστησε τελευταία, ζητώντας της δισεκατομμύρια ευρώ». «Η άποψη ότι με αυτό το ποσό θα μπορούσε να ξεπληρώσει η χώρα μεγάλο μέρος του δημόσιου χρέους της, είναι ελκυστική, αλλά ελάχιστα ρεαλιστική. 


Τη στιγμή μάλιστα που όλες οι μέχρι τώρα προσπάθειες διεκδίκησης αποζημιώσεων με αγωγές Ελλήνων ενώπιον γερμανικών, ελληνικών και διεθνών δικαστηρίων, έχουν αποτύχει» παρατηρεί ακόμη η γερμανική εφημερίδα. Και καταλήγει: «Η ελληνική κυβέρνηση σπρώχνει μακριά αυτό το ευαίσθητο θέμα. Μετά το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών θα ζητήσει την άποψη των νομικών του κράτους. Θα τραβήξει εις μάκρος η υπόθεση».

Την ίδια ώρα, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, σε άρθρο στη διαδικτυακή του έκδοση, υποστηρίζει ότι το σύνολο των οφειλών από τις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο ανέρχεται σε 162 δισ. ευρώ και θα επαρκούσε, για να λύσει το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας. 


Εκτιμά, ωστόσο, ότι η ελληνική κυβέρνηση κάθε άλλο παρά επιθυμεί, ιδιαίτερα σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο, να ανοίξει μέτωπο αντιπαράθεσης με το Βερολίνο. Διελκυστίνδα Αβραμόπουλου – Σόιμπλε Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Αβραμόπουλου στα όσα δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Συγκεκριμένα, ο Γερμανός υπουργός είπε ότι το θέμα «έχει ξεκαθαριστεί από καιρό» και δε βλέπει «καμία ελπίδα» στη σχετική αξίωση της Ελλάδας, ενώ πρόσθεσε: «Ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων είναι μακρύς, οι Έλληνες δεν πρέπει να αποπροσανατολίζονται». 


Σε δήλωσή του, ο κ. Αβραμόπουλος ξεκαθάρισε ότι «το εάν έχει λήξει ή όχι η υπόθεση αυτή, το καθορίζει η διεθνής Δικαιοσύνη, καθώς από τη φύση του, το θέμα αυτό άπτεται του διεθνούς δικαίου και των διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων». 

Επίσης, είπε ότι «κανένας συσχετισμός δεν υπάρχει, ούτε μπορεί να υπάρξει, ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στην Ελλάδα και στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων. Άλλωστε, οι γερμανικές αποζημιώσεις είναι θέμα που έχει αναδειχθεί εδώ και πολλά χρόνια από την Ελληνική Πολιτεία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου