Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Έρχονται νέες μειώσεις συντάξεων και εισφορών για τους εργοδότες.


Της Ρούλας Σαλούρου

Νέες μειώσεις συντάξεων αλλά και εισφορών για τους εργοδότες σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας για τους πάνω από 1,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους σε δημόσιο, ιδιωτικό τομέα, ΔΕΚΟ και Τράπεζες που θα συνταξιοδοτηθούν από τον επόμενο χρόνο.
Η εν κρυπτώ μεγάλη μείωση των επικουρικών συντάξεων μέσω του νέου τρόπου υπολογισμού τους, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Ακόμη μεγαλύτερη ένταση προκλήθηκε εξαιτίας της διαπίστωσης ότι ο νέος μαθηματικός τύπος υπολογισμού οδηγεί σε παράδοξα και τεράστιες αδικίες. 

Πλέον, και μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε από την ουσιαστική μετατροπή της σύνταξης σε… επίδομα, στο υπουργείο Εργασίας ψάχνουν νέο τρόπο υπολογισμού.

Σύμφωνα δε, με πληροφορίες διατηρούν τον διπλό υπολογισμό, με βάση τις ατομικές μερίδες που υπάρχουν από το 2000 και μετά. Τροποποιούν όμως τον μαθηματικό τύπο, προκειμένου να είναι δικαιότερος ο τρόπος υπολογισμού των έτσι κι αλλιώς μειωμένων κατά τουλάχιστον 15% με 20% επικουρικών συντάξεων, ανά ασφαλισμένο και ανά έτος.

Την ίδια στιγμή όμως, εξετάζουν και μείωση των εργοδοτικών εισφορών, πιθανότατα κατά 1%, προκειμένου να θέσουν σε εφαρμογή την μνημονιακή δέσμευση για μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας κατά συνολικά 5 μονάδες. Ήδη, έχει εφαρμοστεί η μείωση των εργοδοτικών εισφορών για το ΙΚΑ κατά 1,1%, από τον Δεκέμβριο του 2012 και απομένει ένα 3,9%.

Στις διευθύνσεις της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Ασφαλίσεων αλλά και στην Εθνική Αναλογιστική Αρχή επεξεργάζονται πλέον, εκ νέου σενάρια παράλληλης μείωσης των συντάξεων και των εργοδοτικών εισφορών στο 2% από 3% που ισχύει μέχρι σήμερα. 

Στόχος του υπουργείου είναι αφενός να διορθώσει τις αδικίες του προηγούμενου συστήματος, ανάλογα με το πόσα άτομα θα συνταξιοδοτηθούν μέσα σε ένα χρόνο, θα διαφοροποιείται η σύνταξη!  Αφετέρου, και με δεδομένη την ελλειμματική εικόνα του ενιαίου υπερεπικουρικού ταμείου όλων των μισθωτών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΕΤΕΑ), φέρνουν ένα χρόνο νωρίτερα την εφαρμογή των αλλαγών. Έτσι, δεν ισχύουν από το 2015 αλλά από το 2014, όπως άλλωστε και οι αλλαγές για τα εφάπαξ.

Και σε αυτό το επίπεδο άλλωστε, εξετάζονται σημαντικές αλλαγές, αφού ο μαθηματικός τύπος ακολούθησε τις ίδιες λάθος παραδοχές και στρεβλώσεις…
Η λογική πάντως και του νέου τρόπου υπολογισμού τόσο των επικουρικών συντάξεων όσο και των εφάπαξ δεν θα αλλάξει, καθώς στόχος παραμένει ο δραστικός περιορισμός τους.

Και αυτό γιατί δεν έχει αλλάξει η βασική παραδοχή. Ότι δηλαδή ησχέση συνταξιούχων -ενεργών ασφαλισμένων θα επιδεινώνεται ακολουθώντας τον γενικό κανόνα που ήδη επιβεβαιώνεται στην κύρια ασφάλιση, οι ετήσιες εισφορές θα μειώνονται ενώ οι δικαιούχοι θα αυξάνονται.

Το ΕΤΕΑΜ, το επικουρικό ταμείο του ΙΚΑ κατέβαλλε συντάξεις που κυμαίνονται πέριξ των 257 ευρώ.

Το έλλειμμα του ταμείου για το 2013 εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 160 εκατ. ευρώ.

Και ο νέος τρόπος υπολογισμού, αφενός διατηρεί την αλλαγή του συστήματος από διανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό, ενώ δεν αλλάζει και η πρόβλεψη για αναπροσαρμογή των συντάξεων κάθε τρίμηνο, αν προκύπτει έλλειμμα, αποκλείοντας παράλληλα κάθε μεταφοράς πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου