Τρίτη 30 Απριλίου 2013

ΗΛΘΑΝ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΑΔΡΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟ !!!


Με ευχολόγια και προειδοποιήσεις για απώλεια τεράστιων κοινοτικών πόρων διανθίζεται η τελευταία τριμηνιαία έκθεση της «Ομάδας Δράσης» της Κομισιόν για την Ελλάδα, υπό τον Χορστ Ράιχενμπαχ. 

Στην έκθεση, αφού αναφέρονται οι πρωτοβουλίες που ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση μαζί με την «Ομάδα Δράσης», επισημαίνεται ότι, παρά την πρόοδο στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ, παραμένει ο κίνδυνος απώλειας πόρων. 

Επίσης, παρά τις εξαγγελίες περί ενίσχυσης της ρευστότητας, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησης, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ακόμα και υγιείς εταιρίες. 

Οι τελευταίες αδυνατούν να βρουν κεφάλαια κίνησης για να χρηματοδοτήσουν την καθημερινή δραστηριότητά τους. 

Να σημειωθεί ότι οι διαπιστώσεις του Ράιχενμπαχ αφορούν ζητήματα που, υποτίθεται, θα «θεράπευε» η «Ομάδα Δράσης» που είχε συστήσει.

Το ναυάγιο του ΕΣΠΑ, παρά τις εξαγγελίες του υπουργείου Ανάπτυξης περί «ρεκόρ απορροφήσεων» κ.λπ., αποκαλύπτεται από την πορεία των 181 έργων προτεραιότητας που είχαν καθοριστεί με την Κομισιόν. 

Στο πρώτο τρίμηνο του 2013, όπως αποκαλύπτεται από την έκθεση Ράιχενμπαχ, αυξήθηκαν τα έργα που καθυστερούν, αλλά και τα έργα που κινδυνεύουν με πλήρη ματαίωση. Ηδη ένα έργο ακυρώθηκε και για άλλα 15 δεν υπάρχει πιθανότητα ολοκλήρωσης. 

Για σχεδόν τα μισά έργα (περίπου 70, με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 8,35 δισ. ευρώ) απαιτείται επιτάχυνση. Τέλος, για 34 έργα η κυβέρνηση παραδέχεται ότι δεν θα ολοκληρωθούν εντός του ΕΣΠΑ και θα μεταφερθούν για την επόμενη περίοδο 2014-2020.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα κινδυνεύει ακόμα με απώλεια πόρων για έργα του Γ' ΚΠΣ (δηλαδή της περιόδου 2000-2006), τα οποία δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί. 

Μέσω των συνεχών παρατάσεων (η τελευταία δόθηκε τον περασμένο μήνα) η χώρα μας έχει γλιτώσει περί τα 3,3 δισ. ευρώ. 

Ειδικά για τους τέσσερις οδικούς άξονες που είχαν βαλτώσει και πρόσφατα υπήρξε συμφωνία επανεκκίνησης με τους εργολάβους, στην έκθεση αναφέρεται ότι «ένα σχέδιο συμφωνίας υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιανουάριο για έγκριση», ενώ η απόφαση σχετικά με τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση των έργων αναμένεται τον Ιούνιο.

Στην τριμηνιαία έκθεση επαναλαμβάνεται η ανάγκη κατάθεσης σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή και η «αποτελεσματική εφαρμογή του μητρώου τραπεζικών λογαριασμών», μέσω του οποίου θα ελέγχονται γρήγορα οι καταθέσεις υπόπτων για παράνομες δραστηριότητες κ.λπ.

dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου