Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Βόμβα για συντάξεις κάτω των 360 ευρώ...

Αναλγησία για χάρη της τρόικας

Χτυπάει κόκκινο η αναλγησία, καθώς χθες από τη Βουλή -και για χάρη της τρόικας, φυσικά- ο υφυπουργός Εργασίας Νίκος Παναγιωτόπουλος άφησε ανοιχτό παράθυρο για μείωση ακόμη και του ελάχιστου προνοιακού επιδόματος των 360 ευρώ που δίνει ο ΟΓΑ.

Πρόκειται για προνοιακό επίδομα, το οποίο...η Πολιτεία δίνει σε ανασφάλιστους υπερήλικες ή παλιννοστούντες, κυρίως του Πόντου ή της Αλβανίας, οι οποίοι δεν είχαν συμπληρώσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά ή ένσημα για να πάρουν σύνταξη. 

Χθες στη Βουλή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεγκέρογλου, κάνοντας λόγο για τεράστια αδικία, επεσήμανε ότι με την ψήφιση του τρίτου Μνημονίου η Βουλή θέσπισε πολύ αυστηρά κριτήρια, με αποτέλεσμα χιλιάδες δικαιούχοι να μην μπορούν να πάρουν ούτε καν αυτό το επίδομα, και ζήτησε από τον κ. Παναγιωτόπουλου να βρεθεί λύση άμεσα.

Παγωμάρα

Ενώ όμως ο υφυπουργός Εργασίας παραδέχθηκε ότι πρόκειται για μια άδικη ρύθμιση και ότι η Πολιτεία αναζητεί λύση, «πάγωσε» τους πάντες λέγοντας ότι ως λύση μελετάται η περαιτέρω περικοπή του πενιχρού επιδόματος των 360 ευρώ.

«Αυτήν τη στιγμή ο ΟΓΑ επεξεργάζεται τα στοιχεία και εκπονεί πρόταση. Υπάρχουν στο τραπέζι κάποια σενάρια τα οποία μελετούμε, ή μάλλον μελετά ο ΟΓΑ, και κατόπιν θα έρθει με την εισήγησή του να μας τα υποβάλει στο υπουργείο, για να πάρουμε τις τελικές πολιτικές αποφάσεις. Ενα από αυτά τα σενάρια λέει για περικοπή κάποιου ποσοστού από αυτό το ποσό των 360 ευρώ. Εγώ προσωπικά δεν αισθάνομαι άνετα με την προοπτική να περικόψεις κάτι από μια πρόσοδο 360 ευρώ. Είναι ένα σενάριο όμως»είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Πάντως, προκαλεί αίσθηση το γεγονός ότι ο Παναγιωτόπουλος υποστήριξε ότι τα αυστηρότερα κριτήρια, που οδήγησαν χιλιάδες ανθρώπους σε αδυναμία είσπραξης του πενιχρού επιδόματος των 360 ευρώ, τα οποία είναι δεδομένο ότι δεν καλύπτουν ούτε τα έξοδα επιβίωσης, έγινε για λόγους υπέρτερου συμφέροντος και πρόσθεσε ότι υπάρχει η πρόθεση για να διορθωθεί η αδικία, αλλά με προϋποθέσεις και δυνατότητες!

Γιώργος Λυκουρέντζος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου