Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Χαράτσι και στα αγροτεμάχια....

Δεν εξαιρούνται από το εισπρακτικό αμόκ

Από τη μύγα ξίγκι πάνε να βγάλουν οι φορομπήχτες του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι ετοιμάζουν επέλαση ακόμα και σε αγροτεμάχια εκτός σχεδίου. 

Το εισπρακτικό αμόκ που έχει καταλάβει το υπουργείο Οικονομικών δεν....
...ορρωδεί προ ουδενός και βέβαια έρχεται η σειρά της αγροτικής γης να πληρώσει βαρύ φόρο, για να ξεπληρωθούν τα φέσια της χρεοκοπίας.

Κατά τις πληροφορίες, οι φορολογούμενοι θα κληθούν να υποβάλουν μέχρι το τέλος Αυγούστου το έντυπο Ε9 και να δηλώσουν αναλυτικά στοιχεία για όλες τις εκτάσεις γης που βρίσκονται εκτός σχεδίου, όπου και αν βρίσκονται και ανεξάρτητα από τα αν αποφέρουν ή όχι εισόδημα.

H διακομματική επιτροπή για τη φορολογία ακινήτων (Απ. Βεσυρόπουλος από τη Ν.Δ., Α. Μακρυπίδης από το ΠΑΣΟΚ και Δημ. Χατζησωκράτης από τη ΔΗΜ.ΑΡ.), που συνεδρίασε προχθές υπό τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, αποφάσισε ότι από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, που θα επιβληθεί το 2014, δεν θα εξαιρεθεί κανένα ακίνητο, ούτε και τα αγροτεμάχια που ανήκουν στους κατ’ επάγγελμα αγρότες!

Ο στόχος που απαιτεί η τρόικα να επιτυγχάνεται κάθε χρόνο από τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας είναι η είσπραξη εσόδων ύψους 3 με 3,2 δισ. Ευρώ.

Εως τις 31 Αυγούστου όλοι οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους αγροτεμάχια, αγρούς, βοσκοτόπους και λοιπές εκτάσεις γης θα υποχρεωθούν να δηλώσουν τα ακίνητα αυτά με πολύ περισσότερες λεπτομέρειες από αυτές που ζητούνταν μέχρι σήμερα στο Ε9.

Δηλαδή οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δώσουν περισσότερα στοιχεία για τα χαρακτηριστικά των αγροτεμαχίων τους, όπως για παράδειγμα το αν αποτελούν βοσκότοπους, λατομεία, την ακριβή απόστασή τους από τον αιγιαλό κ.ά. 

Με βάση αυτά τα στοιχεία θα καθοριστεί και η ακριβής φορολογική βάση για την επιβολή του ενιαίου φόρου.

Μικρό αφορολόγητο

Για τις εκτάσεις «αγροτικής χρήσης» εξετάζεται η εφαρμογή ενός μικρού αφορολογήτου της τάξης των 30.000 ευρώ και η φορολόγηση της επιπλέον αξίας με ξεχωριστή κλίμακα. 

Οι φορολογητέες αξίες των εκτάσεων «μη αγροτικής χρήσης» θα προστίθενται στις φορολογητέες αξίες των υπόλοιπων κατηγοριών ακινήτων που κατέχει ο φορολογούμενος (των κτισμάτων και των οικοπέδων) και θα φορολογούνται αθροιστικά με βάση την κλίμακα που θα εφαρμοστεί.

Ο νέος φόρος στα αγροτεμάχια πρόκειται να σχεδιαστεί προς το παρόν με βάση τα στοιχεία για τις εκτός σχεδίου εκτάσεις που διαθέτει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και συγκεκριμένα ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ).

Η διακομματική επιτροπή πρόκειται να συνεδριάσει την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να μπει σε λεπτομέρειες αναφορικά με το αφορολόγητο όριο του νέου φόρου, τους συντελεστές φορολόγησης κ.ά.

Δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου