Κυριακή 26 Μαΐου 2013

«Βόμβα» Στουρνάρα για την τύχη του Ζαππείου.

Ανοιχτό παράθυρο και για μακροχρόνια μίσθωση σε ιδιώτες!

Τους φόβους για «ιδιωτικοποίηση» του Ζαππείου Μεγάρου επέτεινε χθες από τη Βουλή η αμφίσημη απάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, πίσω από την οποία πολλοί είδαν να ανοίγει ορθάνοιχτο παράθυρο ακόμα και για τη μακροχρόνια μίσθωση του μεγάρου σε ιδιώτες.

Το θέμα είχε......αναδείξει πριν από δύο εβδομάδες η «κυριακάτικη δημοκρατία», κάνοντας αναφορά σε ύπουλα σχέδια για λουκέτο στο κληροδότημα του Ζαππείου έπειτα από σχετική εγκύκλιο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης. 

Με αφορμή εκείνη την εγκύκλιο, οι βουλευτές Αδωνις Γεωργιάδης και Ηλίας Παναγιώταρος απευθύνθηκαν στα αρμόδια υπουργεία, χαρακτηρίζοντας αντισυνταγματικό το προωθούμενο λουκέτο.

Πράγματι, με το έγγραφο που απέστειλε χθες στη Βουλή ο Στουρνάρας παραδέχτηκε ότι θέμα λουκέτου στην Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων ή μεταβίβασης της αρμοδιότητας διοίκησης του Ζαππείου σε άλλο φορέα -αυτό άφηνε να εννοηθεί η εγκύκλιος- δεν τίθεται, καθώς αντίκειται στο Σύνταγμα, «αδειάζοντας» έτσι τον Μανιτάκη. 

Στο ίδιο κείμενο ωστόσο ο Στουρνάρας ανοίγει θέμα τροποποίησης των όρων της διαθήκης Ζάππα με το πρόσχημα της πληρέστερης ικανοποίησης των όρων της διαθήκης με τη μεταβολή της εκμετάλλευσης με νέο νόμο, κάνοντας αναφορά στο άρθρο 109 του Συντάγματος, το οποίο ορίζει ότι για την επωφελέστερη αξιοποίηση ή διάθεση για άλλο κοινωφελή σκοπό του ακινήτου που καταλείφθηκε ή δωρήθηκε και εφόσον με δικαστική απόφαση διαπιστωθεί ότι δεν είναι δυνατή η εφαρμογή των όρων της διαθήκης, είναι δυνατή η τροποποίηση των όρων της δωρεάς.

Η αμφίσημη απάντηση του Στουρνάρα και ειδικότερα η τεχνηέντως αποφυγή να αποκαλύψει τις πραγματικές προθέσεις του υπουργείου για το μέλλον του Ζαππείου Μεγάρου επέτεινε τον φόβο που είχε προκαλέσει η εγκύκλιος Μανιτάκη.

Στην ερώτησή του πάντως ο βουλευτής της Ν.Δ. Αδωνις Γεωργιάδης είχε τονίσει ότι «η Επιτροπή Ολυμπίων Κληροδοτημάτων λειτουργεί με δικό της προϋπολογισμό και δεν επιχορηγείται από το κράτος. 


Μάλιστα το κληροδότημα καταβάλλει υψηλούς φόρους εισοδήματος εξαιτίας των ενοικίων που εισπράττει από τις αίθουσες Ζαππείου Μεγάρου, του αναψυκτηρίου Αίγλη, καθώς και των δύο περιπτέρων του, επί της οδού Αμαλίας. 

Από τα συγκεκριμένα έσοδα πληρώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις του προσωπικού του, που δεν ξεπερνούν το 30% του προϋπολογισμού του, καθώς και τα έξοδα συντήρησης του Μεγάρου, του Κήπου του Ζαππείου και των Λόφων Άγρας και Αρδηττού».

Δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου