Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

ΕΥΤΥΧΩΣ ΕΜΕΙΣ ...ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ !!! Κρίση εκτός ελέγχου - Βάιντμαν: Αφήστε κράτη να χρεοκοπήσουν... αλά Lehman

undefined
Η Γερμανία δεν θέλει να φορτωθεί το κόστος
Υπέρ της δυνατότητας χρεοκοπίας κρατών, ώστε να παραδειγματιστούν οι “απείθαρχοι” στην αγορά, τάχθηκε ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank), Γ. Βάιντμαν και μέλος του
ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Η ομολογία ότι οι χρεοκοπίες είναι ανεξέλεγκτες και η ανησυχία να μην φορτωθεί η Γερμανία το κόστος είναι πιο ανοιχτή από ποτέ.

«Μακροπρόθεσμα, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τελικά ένα κράτος μπορεί να χρεοκοπεί», δήλωσε ο Βάιντμαν σε συνέδριο της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας στο Παρίσι. «Η πιθανότητα μιας χρεοκοπίας είναι βασικό συστατικό πειθαρχίας στις αγορές».

Να που επανέρχεται το δίλημμα. Να τους αφήσουμε να χρεοκοπήσουν για να παραδειγματιστούν οι υπόλοιποι ή να τους “διασώσουμε”.

Το 2008 με τη Lehman Brothers το δίλημμα μέσα σε συνεχείς παλινωδίες.

“Αφήστε την να χρεοκοπήσει”. Το “ντόμινο” που ακολούθησε έφερε στην ημερήσια διάταξη τη “Μεγάλη Ύφεση”... αλά 1930 από το χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Το τραπεζικό σύστημα σώθηκε μόνο όταν οι κεντρικοί τραπεζίτες και οι κυβερνήσεις συμφώνησαν το 2010 να διοχετεύσουν 14 τρισ. δολ. στο μεγαλύτερο πρόγραμμα κρατικών σωσιβίων στην ιστορία.

Η δήλωση Βάιντμαν εντείνει τις αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό της ευρωζώνης για το κόστος των χρεοκοπιών μετά την Κύπρο που αποτέλεσε στροφή με την υιοθέτηση “κουρέματος” καταθέσεων” και την προοπτική να γίνει κανόνας στη ζώνη του ευρώ.

Ο Βάιντμαν πρόσθεσε επίσης πως η ευρωζώνη εργάζεται για το κανονιστικό χρηματοπιστωτικό πλαίσιο και για τη δημιουργία μιας τραπεζικής ένωσης που θα σπάσει το δεσμό μεταξύ των τραπεζών και των κρατών.

Υπεραμύνθηκε της εξυγίανσης μέσω περικοπής δαπανών, ως κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης, ενώ επιμένει πως στις χρεοκοπίες κάποιος θα πρέπει να πληρώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου