Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Γιούνκερ: "Ναι, χρησιμοποιήσαμε την Ελλάδα ως ασπίδα για εμάς"!

Την παραδοχή ότι η Ευρώπη χρησιμοποίησε την Ελλάδα ως ασπίδα προστασίας στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που χτύπησε δυνατά την πόρτα της μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, έκανε ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλόντ Γιούνκερ μετά το ΔΝΤ. 

Μας μετέτρεψαν δηλαδή σε χώρα πειραματόζωο για την εφαρμογή πολιτικών λιτότητας προκειμένου να σωθεί η Ευρώπη αδιαφορώντας πλήρως για τις επιπτώσεις στην ελληνική κοινωνία. 

Όποιο μέτρο αποτύγχανε στην Ελλάδα, δεν εφαρμόζονταν σε άλλη χώρα, ή απλά στη χώρα μας δοκιμάζοντας συνταγές θνησιγενής. Οι Έλληνες πληρώνουν και θα πληρώνουν για δεκαετίες αυτή την… αλληλεγγύη της Ευρώπης, που αποδείχθηκε έγκλημα εκ προμελέτης. 

Ο Γιούνκερ δήλωσε πώς διαφωνεί με το ΔΝΤ ότι η αναδιάρθρωση του χρέους θα μπορούσε να γίνει από το 2010, και απέρριψε ότι αυτή έγινε τελικά το Μαίο του 2012 προκειμένου να ξεφορτωθούν το ελληνικό χρέος οι ευρωπαικές τράπεζες και να εξαναγκαστεί η Ελλάδα να υπογράψει τη θανατική της καταδίκη.

Υποστήριξε πώς η Ε.Ε. δεν είχε τα κατάλληλα εργαλεία να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση του χρέος και η Ελλάδα την περίοδο εκείνη είχε ανάγκη «ένεση ρευστότητας». Υποθηκεύοντας βέβαια και βάζοντας ενέχυρο την κυριαρχία της. 

Όσον αφορά στην είσοδο του ΔΝΤ στην Ευρώπη ο Γιούνκερ υποστήριξε πώς αυτό ήταν απαίτηση της Γερμανίας και των δορυφόρων της Φινλανδίας και Ολλανδίας και το έθεσαν ως προυπόθεση προκειμένου να συμμετάσχουν στο ελληνικό πρόγραμμα. 

«Το ζήτησαν γιατί το ΔΝΤ είχε την τεχνογνωσία και την εμπειρία από προγράμματα διάσωσης», είπε ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup. ‘Η διαφορετικά είχε τον τρόπο να δεθεί άμεσα χειροπόδαρα η Ελλάδα.

Ο Γιούνκερ παραδέχθηκε επίσης πώς η Ελλάδα έφτασε στην άκρη της εξόδου από την Ευρωζώνη κι αυτό γιατί το ζητούσαν επιτακτικά κάποιες χώρες. Ο ίδιος πάντως απόρησε με την εμμονή αυτών των χωρών για έξοδο της χώρας μας από το ευρώ. 

«Οτιδήποτε έκανα, ήταν για να πείσω τους άλλους να απομακρυνθούν από το εγκληματικό εγχείρημα να πετάξουν την Ελλάδα σαν ένα κομμάτι χαρτί, σαν το τίποτα. Η Ελλάδα δεν είναι το τίποτα», είπε

Κατά τα άλλα, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου βλέπει πως έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος του Grexit και η Ελλάδα θα μπεί σε τροχιά ανάπτυξης το 2014. Αυτό δηλαδή που βλέπουν Σαμαράς και Στουρνάρας, αλλά δεν αντιλαμβάνεται κανείς άλλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου