Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

” Για όσους δεν γνωρίζουν τι θα πει Έλληνας και Ελλάδα… “

     Οι Έλληνες είναι ένα έθνος που κατοικεί κυρίως στα νότια Βαλκάνια και βρίσκονται στον χώροπου σήμερα ονομάζουμε Ελλάδα από τα τέλη της 3ης χιλιετίας π.Χ., καθώς και την Κύπρο στα μέσα της 2ης.

 Η ετυμολογία της λέξεως Έλλην προκαλεί μέχρι σήμερα πάρα πολλές συζητήσεις. 

Η επικρατέστερη άποψη είναι ότι προέρχεται από τους Σελλούς (< θ. σελ- = φωτίζω), το ελληνικό φύλο της Ηπείρου που ήταν οι ιερείς της Δωδώνης, μέρος των οποίων μετανάστευσε στη Φθία (σημερινή Φθιώτιδα), μια περιοχή γύρω από τον Σπερχειό ποταμό και είχε ως ηγέτη του τον μυθικό Αχιλλέα, επικεφαλή των περίφημων Μυρμιδόνων. 

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Έλλην, ο οποίος ήταν γιος του
Δευκαλίωνα και της Πύρρας, απέκτησε τρεις γιους, τον Αίολο, τον Δώρο και τον Ξάνθο. 

Ο Αίολος και ο Δώρος μαζί με τους γιους του Ξάνθου, τον Αχαιό και τον Ίωνα, αποτέλεσαν τους γενάρχες των τεσσάρων κυριότερων ελληνικών φυλών που ήταν οι Αχαιοί, οι Δωριείς, οι Αιολείς και οι Ίωνες.

Δύο είναι οι βασικοί ορισμοί για τους Έλληνες. Κατά τον Ισοκράτη: «Έλληνας καλούμεν τούς της παιδείας της ημετέρας μετέχοντας». 


Και κατά τον Καποδίστρια: «Το Ελληνικό γένος αποτελούσι πάντες οι άνθρωποι οίτινες από της αλώσεως της Κωνσταντινουπόλεως δεν επαύσαντο πρεσβεύοντες την ορθόδοξο θρησκεία, λαλούντες την γλώσσα των πατέρων αυτών και έμειναν υπό την πνευματική και κοσμικήν δικαιοδοσίαν της Εκκλησίας αυτών, οιανδήποτε χώραν της Τουρκίας και αν κατώκουν». 

Πιο απλά τους Έλληνες χαρακτηρίζουν το όμαιμο, το ομόθρησκο, το ομοεθνές και το ομότροπο. Ύψιστο ίσως αγαθό γι΄ αυτούς είναι η κοινή πατρίδα, η υποταγή σ’ αυτήν και η εξυπηρέτηση και υπεράσπισή της με αυταπάρνηση. 

Επιδίωξη του κοινού συμφέροντος και υπόταξη του ατομικού σ’ αυτό το γενικό. Υπερηφάνεια για την καταγωγή, την παράδοση, αίσθηση ευθύνης για τη διατήρησή τους, συμπάθεια για τους ομοεθνείς και διάθεση για εθελούσια προσφορά μέχρι θυσίας!

Οι Έλληνες γενικότερα ίδρυσαν αποικίες γύρω από όλη τη Μεσόγειο, μετά μάλιστα την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου οι πόλεις και οι αποικίες τους έφτασαν μέχρι την σημερινή Ινδία


Σήμερα το ελληνικό έθνος εξακολουθεί να είναι διασκορπισμένο σε ολόκληρο τον κόσμο, με την πλειονότητα του να παραμένει εντός των ορίων του σημερινού Ελληνικού Κράτους και της Κύπρου. 

Ισχυρές ελληνικές παροικίες έχουν δημιουργηθεί από Έλληνες μετανάστες στις Η.Π.Α., στην Αυστραλία, στην Γερμανία, στον Καναδά και στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ μικρότερες ομάδες κατοικούν σχεδόν σε κάθε γωνιά του πλανήτη. 

Ελληνικοί πληθυσμοί κατοικούν ακόμα στην Κάτω Ιταλία και την Σικελία που αποτελούν τη Μεγάλη Ελλάδα της αρχαιότητας, στην Κορσική και τα απέναντι σε αυτή παράλια τηςΓαλλίας

Μικροί πληθυσμοί Ελλήνων (μετά τους διωγμούς) ζουν σήμερα και στην Μικρά Ασία (Κωνσταντινούπολη, Μικρασιατικά παράλια, Πόντο, Ίμβρο, Τένεδο και πολύ περισσότεροι στην Βόρεια Ήπειρο). 

Η πλειοψηφία των Ελλήνων έχει ως μητρική γλώσσα την Ελληνική και ακολουθεί το ανατολικό Ορθόδοξο Χριστιανικό Δόγμα.

Από πλευράς Εθνικού χώρου, η Ελλάδα ελέγχει μια χερσαία και θαλάσσια έκταση όση είναι η Γερμανία και η Αυστρία μαζί (450.000 τετρ. χιλιόμετρα), αφού εκτεινόμαστε από την Αδριατική ως τις ακτές του Λιβάνου (περιλαμβανομένης φυσικά και της Κύπρου) και από το τριεθνές στον Έβρο ως ανοιχτά της Λιβύης. 


Το ταξίδι με αεροπλάνο από το πιο δυτικό (Κέρκυρα) στο πιο ανατολικό άκρο του Ελλαδικού χώρου (Λάρνακα) διαρκεί δύο ώρες, όσο δηλαδή διαρκεί το ταξίδι από τις Βρυξέλλες στη Μασσαλία. 

Οι Έλληνες αριθμούν περί τα 17.000.000 (Ελλαδίτες, Κύπριοι, Βορειοηπειρώτες, Κωνσταντινουπολίτες, Ίμβριοι, Τενέδιοι κ.α.). Πολλά εκατομμύρια ακόμα (από Δύση έως ανατολή και από βορρά σε Νότο) προσπαθούν να πείσουν για την ελληνική καταγωγή τους. 

Άλλοι παρουσιάζονται ως απόγονοι του Μεγάλου «Αλεξάνδρου (στα βάθη της Ανατολής), άλλοι ως απόγονοι Ελλήνων μεταναστών (βλέπε Νότια Ιταλία). Η γενετική συγγένεια Ελλήνων-Ιταλών μάλιστα, έχει πιστοποιηθεί και με την εργασία του καθηγητού της Βιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, κ. Κ. Τριανταφυλλίδη, που δημοσιεύθηκε στο Human Heredity το 1983. 

Η εξήγηση που δίνεται, αφορά τον Ελληνικό αποικισμό της Κάτω Ιταλίας τον 8ο και 7ο αιώνα, όταν η χώρα ονομάστηκε «Μεγάλη Ελλάς» με πληθυσμό ίσως και μεγαλύτερο από τον μητροπολιτικό της Ελλάδος. 

Η ελληνική γλώσσα στην περιοχή της Μεγάλης Ελλάδος παρέμεινε ως τον 13ο αιώνα μ.Χ. και ακόμη και σήμερα ανιχνεύεται μια μεγάλη αναλογία Ελληνικών επωνύμων στην περιοχή, που φτάνει και το 8%. 

Υπάρχει μια άλλη περιοχή, στην μεσότητα του τακουνιού της Ιταλικής μπότας, όπου υπάρχουν και σήμερα Ελληνόφωνα χωριά. 

Πρόκειται για μεταγενέστερο θύλακο μεταναστών από τον 5οκαι 6ο μ.Χ. αιώνα, τότε που η Βυζαντινή Αυτοκρατορία κατείχε μεγάλο τμήμα της Νοτίου Ιταλίας, όπου η επίσημη γλώσσα ήταν η Ελληνική.

Μικρή είναι και η γενετική συγγένεια των Ελλήνων με τους Βούλγαρους, όπως έχει καταδειχθεί από τον κ. Τριανταφυλλίδη και άλλους ερευνητές, κάτι που ενισχύει την άποψη ότι οι Έλληνες δεν ήρθαν σε επιμειξίες με τους γειτονικούς τους λαούς για λόγους γλωσσικούς, θρησκευτικούς, πολιτισμικούς κ.α. 


Η συγγένειά μας με τους Ευρωπαίους είναι δεδομένη, αν και δεν είναι τόσο κοντινή όσο των υπολοίπων….

Αυτή τη χώρα και αυτόν το Λαό έχουν ξεπουλήσει οι γνωστοί αναξιόπιστοι, ανεπαρκείς, υστερόβουλοι και ιδιοτελείς ηγέτες, που αν υπήρχε σοβαρή και αξιόπιστη δικαιοσύνη δεν θα τους χωρούσαν οι φυλακές!!! 


Για περίπου 340 δις ευρώ την Ελλάδα και κάτι ψηλά την Κύπρο… όταν μόνο ο θαλάσσιος πλούτος μας ανέρχεται σε μερικά τρισεκατομμύρια ευρώ!!!!!

Δρ. Ντίνος Αυγουστή
Εκπαιδευτικός στο ΤΕΙ Λάρισας
Από το Μονάγρι Λεμεσού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου