Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Τετελεσμένο γεγονός η πανωλεθρία της Ελλάδας....

ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΑΧΡΕΙΑΣΤΑ ΘΥΜΑΤΑ


Επισκοπώντας το πρώτο από τα τρία πακέτα μέτρων λιτότητας, το οποίο η Ευρώπη και το ΔΝΤ επέβαλαν στην Ελλάδα, αποδεικνύεται πως η αισιοδοξία της τρόικα αναφορικά με το πώς η ελληνική οικονομία θα αντιδρούσε στη λιτότητα υπήρξε εντελώς εσφαλμένη», αναφέρει το χθεσινό editorial της βρετανικής εφημερίδας Guardian.
«Σύμφωνα με τις προβλέψεις, τα ετήσια έσοδα…
της Ελλάδας, το ΑΕΠ της, δεν θα σημείωνε πτώση μεγαλύτερη του 5.5% σε σχέση με τα επίπεδα του 2009. 

Στην πραγματικότητα, όμως, η πτώση ήταν τρεις φορές μεγαλύτερη της προβλεπόμενης. Η ανεργία το 2012 αναμενόταν να μην ξεπεράσει το 15%. Τελικά, έφτασε το 25%. 

Εν μέσω κρίσης, οι Ελληνες δεν θα απέφευγαν τον κοινωνικό και οικονομικό εκτοπισμό. Ωστόσο, οι πολιτικές που υπέστησαν επέτειναν την οδύνη. 

Η τρόικα δεν αξιολόγησε σωστά τον αντίκτυπο που θα είχαν στην οικονομία οι περικοπές και οι φόροι. 

Απέτυχε να προβλέψει την επακόλουθη κατάρρευση της αξιοπιστίας στο πεδίο της επιχειρηματικότητας και την περαιτέρω καταστροφή…», επισημαίνει το άρθρο και προσθέτει:

«Στις αρχές κιόλας της κρίσης, αυτή η εφημερίδα είχε υποστηρίξει τη λύση μίας ταχείας διαγραφής του χρέους ή ακόμη και της πτώχευσης, ακολουθούμενης από τη λήψη αναγκαίων μέτρων προστασίας των ευρωπαϊκών τραπεζών από τον αντίκτυπο που επρόκειτο να ακολουθήσει. 

Αντιθέτως, δάνεισαν χρήματα στην Ελλάδα προκειμένου να συνεχίσει να πληρώνει τους τόκους των δανείων προς τις τράπεζες, τη στιγμή που οι άνθρωποι λιμοκτονούσαν. 

Τώρα, το ΔΝΤ αναγνωρίζει ότι η επιλεγείσα στρατηγική αναδόμησης του χρέους ήταν λανθασμένη και ότι θα μπορούσε να είχε βρεθεί καλύτερη λύση», ρίχνοντας την ευθύνη των επιλογών στους πολιτικούς και αξιωματούχους της ευρωζώνης, οι οποίοι «δεν είχαν εμπειρία στον τομέα της διαχείρισης κρίσεων».

Και καταλήγει: «Οπως μαρτυρεί το «πινγκ πονγκ» ευθυνών στο οποίο επιδόθηκαν η Ευρώπη και το ΔΝΤ τις προηγούμενες ημέρες, η τρόικα του 2013 εξακολουθεί να είναι εξίσου δυσλειτουργική όσο ήταν και το 2010. Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα επιμένει στο δρόμο της λιτότητας, με ανταμοιβή την έκτη κατά σειρά χρονιά ύφεσης.
Είναι πλέον καιρός για την τρόικα να πάρει μερικά μαθήματα από την ελληνική πανωλεθρία. Πρώτα απ” όλα, απαιτείται να υπάρξει σαφέστερος διαχωρισμός μεταξύ της Ευρώπης και του ΔΝΤ. 
Δεύτερον, το ΔΝΤ θα πρέπει να δώσει στη δημοσιότητα εκθέσεις αξιολόγησης για το πώς αντιμετωπίστηκαν οι άλλες κρίσεις χρέους στην Ευρώπη. Τρίτον, είναι καιρός το ΔΝΤ να βρει μία νόμιμη διαδικασία που θα επιτρέπει στα χρεωμένα κράτη να δηλώνουν χρεοκοπία. 
Τέλος, το euro group πρέπει να αναστρέψει την πολιτική λιτότητάς της και να δώσει χρηματοπιστωτικά κίνητρα. Το χάλι της Ελλάδας δεν πρέπει να επαναληφθεί».

Από iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου