Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Αυτό είναι το όπλο που θα αλλάξει γεωστρατηγικά τον κόσμο με τρομερό κόστος.

 Το 2012 υπήρξε, δίχως αμφιβολία, χρονιά κρίσιμων εξελίξεων και σημαντικών ανατροπών σε παγκόσμιο επίπεδο. 
Επίσης, ήταν η χρονιά που «είδε» τον Μπαράκ Ομπάμα να κάνει κάτι που λίγοι αντιλήφθηκαν ή που, ακόμη κι αν το αντιλήφθηκαν, δεν μπόρεσαν να κατανοήσουν την πλήρη σημασία της κίνησής του:
 Τον «είδε» να μεταμορφώνεται από ριζοσπάστης περιβαλλοντιστής σε ...
....υπέρμαχο του σχιστολιθικού φυσικού αερίου και πετρελαίου. Κάτι που μπορεί να ακούγεται ανώδυνο, λόγω του ότι δεν περιέχει κάποια βαρύγδουπη λέξη, η σημασία όμως του οποίου είναι τεράστια για το πώς επίκειται να διαμορφωθεί ο παγκόσμιος γεωπολιτικός χάρτης.
Το σχιστολιθικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο υπάγονται στην κατηγορία των μη συμβατικών υδρογονανθράκων, παράγεται από σχιστόλιθο και έχει προκαλέσει επανάσταση στη βιομηχανία του φυσικού αερίου. 
Πρωτοπόρος στην παραγωγή του είναι οι ΗΠΑ και το ζητούμενο πλέον είναι το αν θα μπορέσει να το εκμεταλλευτεί και η Ευρώπη, μειώνοντας την εξάρτησή της από τη Ρωσία.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πλούσιες σε σχιστολιθικά κοιτάσματα δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ, αλλά και η Εσθονία, η Πολωνία, η Γαλλία και η Κίνα, με τις δύο τελευταίες ωστόσο να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην εξόρυξή του: στην περίπτωση της Γαλλίας επειδή οι τεχνικές δεν έχουν βελτιωθεί σε τέτοιο βαθμό που να επιτρέπουν την εξόρυξή του από το λεκανοπέδιο του Παρισιού όπου εντοπίζονται τα μεγαλύτερα αποθέματα, στη δε περίπτωση της Κίνας επειδή οι ερημικές εκτάσεις όπου βρίσκονται τα αποθέματα δυσκολεύει τη μεταφορά των απαραίτητων ποσοτήτων νερού για τη διαδικασία της υδραυλικής ρωγμάτωσης.

Προβλήματα, όμως, αντιμετωπίζουν και οι ΗΠΑ, καθώς η εξόρυξη των μη συμβατικών υδρογονανθράκων έχει σοβαρό αντίκτυπο στο περιβάλλον: το χαμηλό πορώδες των πετρωμάτων στα οποία αυτοί βρίσκονται εγκλωβισμένοι, απαιτεί μία βίαιη διαδικασία εξαγωγής που έχει ως συνέπεια την απελευθέρωση αερίων και υγρών που μολύνουν ανεπανόρθωτα το υπέδαφος.

Ήδη, βλέποντας την επικράτεια των ΗΠΑ να μετατρέπεται σε ένα τεράστιο πεδίο γεώτρησης, οι αμερικανικοί περιβαλλοντικοί οργανισμοί έχουν ξεσηκωθεί, αναγκάζοντας την επιστημονική κοινότητα να αναζητά πυρετωδώς νέες βελτιωμένες τεχνικές εξόρυξης φιλικότερες προς το περιβάλλον.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου