Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Κούρεμα συντάξεων, επικουρικών, εφ' άπαξ για να καλυφθεί το έλλειμμα 500 εκ στο Στουρνάριο πλεονασματικό προϋπολογισμό.

Επιτείνονται τα σενάρια για νέο μαχαίρι στις συντάξεις, στις επικουρικές και στο εφ' άπαξ για την κάλυψη του χρηματοδοτικού στο Στουρνάριο πλεονασματικό προϋπολογισμό. 

Στο Προκρούστειο τραπέζι μπαίνουν κούρεμα συντάξεων στα ειδικά ταμεία και περιορισμού των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, πιθανότατα μέσω της επιβολής νέας ειδικής εισφοράς ως πέναλτι για την συνταξιοδότηση πριν από τα 62. 

Ο υπουργός Εργασίας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής μιας  «έξτρα» εισφοράς στις συντάξεις όσων συνταξιοδοτούνται πρόωρα -σε ηλικίες κάτω των 62 ετών ή των 67 ετών. Ένα τέτοιο μέτρο θα είναι άμεσης ταμειακής απόδοσης, καθώς θα εφαρμοστεί στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, ενώ θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους μελλοντικούς συνταξιούχους, καθώς η μείωση της σύνταξης θα είναι δραματική. 
Συγκεκριμένα, εξετάζεται, η.....
.....εισφορά που ήδη παρακρατείται σήμερα (και φθάνει στο 20% για το τμήμα πάνω από τα 1.000 ευρώ και 40% για το τμήμα πάνω από τα 1.200 ευρώ) και αφορά όσους είναι σήμερα κάτω των 55. Το νέο σχέδιο προβλέπει οι περικοπές να επεκταθούν και στους συνταξιούχους 55-60 ετών.
Παράλληλα, μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2013 δεν πρόκειται να δοθεί παράταση για την αναγνώριση πλασματικών χρόνων.
Δεδομένες θεωρούνται και είναι οι περικοπές σε εφάπαξ και επικουρικές συντάξεις.  
Το νομοσχέδιο 
Στην αναζήτηση 500 εκατ. ευρώ, και υπό την προϋπόθεση ότι η τρόικα θα δεχθεί ότι αυτό είναι το ύψος του δημοσιονομικού κενού για το 2014, το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζει και θα καταθέσει (αύριο τελικά) στη Βουλή νομοσχέδιο για την κάλυψη του ελλείμματος. 
Το νομοσχέδιο θα προβλέπει τη δυνατότητα συνταξιοδότησης στον ΟΓΑ στα 62 χρόνια, με 40 έτη ασφάλισης, ενώ θα περιλαμβάνει διάταξη για τη ρύθμιση των δανείων του ΟΕΚ. 
Επίσης, το υπουργείο αναμένεται να ρίξει στην αγορά τα... όπλα των ελέγχων και των προστίμων, ενώ μεγάλο βάρος ρίχνει και στη διασταύρωση των στοιχείων της ΑΠΔ. 
Συγκεκριμένα: 
- Από την 1η Νοεμβρίου θα γίνονται, σε μηνιαία βάση, διασταυρώσεις μεταξύ των δηλώσεων τις οποίες υποβάλλουν οι εργοδότες στο ΙΚΑ και στο μηχανογραφικό σύστημα της  «Εργάνης». Στην πράξη, θα διασταυρώνονται εάν αυτοί που δηλώνουν εργαζόμενους, υποβάλλουν παράλληλα για αυτούς Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις και πολύ περισσότερο, εάν πληρώνουν και τις αναλογούσες εισφορές.  Στόχος είναι η εξοικονόμηση 150 εκατ. ευρώ μέσα στο 2014. 
- Με στόχο την εξοικονόμηση περί των 70 εκατ. ευρώ από του χρόνου και κάθε χρόνο, οι εργοδότες θα υποβάλλουν από την 1η Δεκεμβρίου υποχρεωτικά  μηνιαία και ηλεκτρονικά ΑΠΔ και για τις εισφορές σε επικουρικές συντάξεις και  εφάπαξ. 
- Τουλάχιστον 80 εκατ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από το «χτύπημα» στην φοροδιαφυγή των ήδη συνταξιούχων. Αυτό θα γίνει με την  αποστολή προσυμπληρωμένων φορολογικών δηλώσεων όπου θα αναγράφεται το ποσό της σύνταξης ή των συντάξεων από την ΗΔΙΚΑ. Σημαντικό ρόλο σε αυτό θα παίξει το μηχανογραφικό σύστημα καταγραφής του συνόλου των συνταξιούχων, «Ήλιος».  
- Και βέβαια, το όπλο βαρέων βαρών, είναι οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί για χρέη άνω των 5.000 ευρώ στα ταμεία, μέσω των ελέγχων του  Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) στο οποίο θα διαβιβάζονται στο εξής όλα τα χρέη που δεν θα μπουν σε ρύθμιση.  
Συνολικά, το υπουργείο εκτιμά ότι θα εισπράξει  200  - 300 εκατ. ευρώ από τη ρύθμιση για την είσπραξη παλαιών και νέων οφειλών στα ταμεία και τη λειτουργία του ΚΕΑΟ.  Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, θα προβλέπεται ακόμη η επέκταση του εργόσημου και σε άλλες ομάδες περιστασιακά εργαζόμενων αλλά και η μεταφορά περίπου 60.000 ασφαλισμένων του ΟΓΑ, στον ΟΑΕΕ, πιθανότατα με τις ίδιες ασφαλιστικές εισφορές. 
Παράλληλα, θα προβλέπεται η αύξηση του ποσού της προσωρινής σύνταξης των ταμείων του ιδιωτικού τομέα, στο 95% της κατά περίπτωση κατώτερης, προκειμένου να ξεμπλοκάρει το σύστημα, καθώς όπως έχει αποκαλύψει το Capital.gr πάνω από 300.000 εν αναμονή συνταξιούχοι έχουν λαμβάνειν, εδώ και 24 μήνες, περί τα 2,5 δισ. ευρώ.  
Πάταξη της παραβατικότητας
Έμφαση στην πάταξη της παραβατικότητας δίνει από σήμερα το υπουργείο Εργασίας όπως προέκυψε μετά τη σύσκεψη του υπουργού με τους διοικητές των ταμείων. 
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης οι εμπλεκόμενοι (διοικητές και υπουργός) εμφανίστηκαν αισιόδοξοι ότι αφενός θα επιτύχουν το στόχο της αύξησης των εσόδων και αφετέρου οι προτάσεις του υπουργείου θα γίνουν δεκτές από την τρόικα καθώς όλες οι ρυθμίσεις έχουν μετρήσιμη απόδοση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου